Jansen & Janssen in 2022-2023: al meer dan 100 doelpunten

Er staat dit seizoen geen maat op Oranje’s strafcornergiganten Yibbi Jansen en Jip Janssen. In clubverband én voor Oranje maakten de twee sleepschutters bij elkaar al meer dan honderd doelpunten uit dode spelmomenten.

In de beroemde Kuifje-stripverhalen van de Belgische tekenaar Hergé zijn Jansen en Janssen twee klungelige detectives die – getooid met bolhoed en wandelstok – als incompetente bijfiguren regelmatig voor de slappe lach zorgen. De Jansen en Janssen van de beide Oranje-teams zijn precies het tegenovergestelde. Twee uitblinkende hoofdrolspelers, die met hun doelpuntenproductie inmiddels tot de absolute wereldtop behoren.

Neem Yibbi Jansen. Dit seizoen schoot de 23-jarige middenvelder al 54 keer raak voor SCHC én Oranje, waarvan 46 keer uit een strafcorner. Ze maakte 37 doelpunten in de Hoofdklasse, play-offs, Gold Cup en EHL bij elkaar en voegde daar met het Nederlands elftal nog eens zeventien doelpunten aan toe. Dat maakt 54 doelpunten in totaal, meer dan welke andere Oranje-international ook in deze jaargang.

Yibbi Jansen vuurt vanaf kop cirkel een schot af op het doel van Nieuw-Zeeland tijdens de Pro League-wedstrijd in Amstelveen van eind juni. Foto: Willem Vernes

Grens van vijftig goals

De cijfers van Jip Janssen zijn minstens zo indrukwekkend. In het shirt van Kampong vuurde de verdediger deze jaargang 36 keer raak in de Hoofdklasse, play-offs en EHL. Dat deed hij 34 keer uit een strafcorner en twee keer vanaf de strafbalstip. Namens Oranje voegde Janssen daar nog veertien goals in vijftien interlands aan toe: twaalf rake strafcorners en twee strafballen. Dat brengt zijn voorlopige totaal op vijftig goals in dit seizoen.

Het is voor het eerst dat Janssen de grens van vijftig officiële doelpunten in één seizoen aantikt. Zijn vorige persoonlijke record stamt van 2021-2022, toen hij namens club en land in totaal 42 keer scoorde. Ook Yibbi Jansen bereikte nog niet eerder de magische grens van vijftig treffers in één seizoen. Vorig seizoen stokte de teller voor haar op 42 treffers.

Janssen sleept op doel in de Pro League-wedstrijd van 24 juni tegen Duitsland. Foto: Willem Vernes

In mondiale top

Jansen en Janssen kunnen zich al geruime tijd prima meten met de beste schutters in het internationale hockey. Gerekend vanaf de start van 2022 maakte bij de mannen alleen de Indische verdediger Harmanpreet Singh meer interlanddoelpunten dan Jip Janssen in de FIH Pro League en het WK 2023. De 27-jarige strafcornergigant produceerde er 22 in twintig wedstrijden, acht meer dan Janssen. Ook de Belg Alexander Hendrickx, de Argentijnse Duitser Gonzalo Peillat en Thierry Brinkman staan op veertien interlanddoelpunten in de laatste acht maanden.

In het internationale vrouwenhockey kan alleen de Argentijnse cornerschutter Agustina Gorzelany gelijke tred houden met Yibbi Jansen. Sinds de start van 2022 maakte zij 28 doelpunten in 32 interlands voor Las Leonas. Jansen had voor haar 28 interlandgoals één wedstrijd meer nodig. Het gat met de concurrentie is groot: achter dit duo volgen Oranje-spits Frédérique Matla en de Argentijnse aanvaller Maria Granatto met respectievelijk negentien en achttien treffers.


Wat vind jij? Praat mee...