Oranje Dames spelen niet groots, maar winnen wel met 2-0

De Oranje Dames hebben hun derde thuiszege in de FIH Pro League geboekt. Na zeges op China (6-0) en de Verenigde Staten (7-1) was de ploeg van bondscoach Alyson Annan zaterdag in Eindhoven met 2-0 te sterk voor Groot-Brittannië.

Nederland speelde onder warme omstandigheden dan wel niet groots. Het was voldoende om Groot-Brittannië opzij te zetten. Een zege die misschien vooraf wel was ingecalculeerd. De Britse ploeg is niet meer de angstgegner van weleer voor de Oranje Dames. Daarvoor was er al na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro afscheid genomen van te veel gevestigde namen. De laatste ontmoeting tussen beide ploegen, tijdens de Champions Trophy in China, werd dan ook met 4-0 gewonnen door Nederland.

Bijna volledige WK-selectie

Oranje trad in Eindhoven tegen Groot-Brittannië aan met de bijna volledige WK-selectie. Van de achttien speelsters die in 2018 de wereldtitel pakten, ontbraken alleen Kelly Jonker (rust), Kitty van Male en Carlien Dirkse van den Heuvel (beiden gestopt).

Marijn Veen en Eva de Goede duelleren om de bal met Hollie Pearne-Webb en Sabbie Heesh tijdens het Pro League-duel tussen Oranje en Groot-Brittannië (2-0). Foto: Willem Vernes

Op papier was het krachtsverschil duidelijk. Naarmate de eerste kwart vorderde werd dat ook duidelijk op het veld. Nederland trok het initiatief naar zich toe en opende in de twaalfde minuut de score via Frédérique Matla. De aanvalster van Den Bosch werd aangespeeld door Malou Pheninckx en haalde in een keer uit. Keepster Sabbie Heesh zat er nog aan met haar voet, maar niet voldoende. Het was voor Matla haar 33ste interlandgoal in 52 wedstrijden voor Oranje.

Keetels haalt bal van de lijn

Daarvoor was Oranje ook al een paar keer gevaarlijk tot in de Britse cirkel doorgedrongen. Schoten van Matla en Lidewij Welten werden gekeerd door Heesh. Toch kregen de Britten ook een goede mogelijkheid om op voorsprong te komen. Een goede actie van Sarah Evans leidde tot de eerste strafcorner, waarna de lage sleeppush van Grace Balsdon van de lijn werd gehaald door Marloes Keetels.

Het overwicht trok Nederland in het tweede kwart door. Dat leidde als snel tot de 2-0. Een voorzet van Margot van Geffen vanaf rechts ging via de stick van Matla omhoog, waarna Marijn Veen, volkomen vrij bij de tweede paal, de bal in het doel mepte. Na de 2-0 gebeurde er weinig meer voor beide doelen. Oranje kreeg nog wel een strafcorner, maar de push van Caia van Maasakker werd gered door Heesh.

Maria Verschoot tikt de bal over de stick van haar tegenstandster in het Pro League-duel tussen Oranje en Groot-Brittannië (2-0) in Eindhoven. Foto: Willem Vernes.

Jubileum Koning

Na de rust nam Josine Koning de plek onder de lat bij Nederland over van Anne Veenendaal. Voor de Bossche keepster was het een invalbeurt met een extra tintje. Het was namelijk haar vijftigste interland.

Koning werd in haar jubileuminterland weinig op de proef gesteld. Tegen het einde van het derde kwart kwam voor het eerst in actie. Ze redde in een scrimmage die was ontstaan na de tweede Britse corner, waarna de bal door Oranje werd uitverdedigd. Een schot van Laura Unsworth ging langs de verkeerde kant van de paal.

Marijn Veen scoort het tweede doelpunt voor Oranje in het Pro League-duel tegen Groot-Brittannië (2-0). Foto: Willem Vernes

Kansen op de 3-0

De echte kansen waren er voor Nederland. Matla was dichtbij haar tweede treffer. Na een goede pass van Eva de Goede schoot de aanvalster de bal op de klomp van Heesh. Een tip van Welten na een strafcornervariant belandde in het zijnet. Dezelfde Welten miste in de slotfase nog precisie voor het lege doel, nadat de Britten de keeper hadden ingewisseld voor een extra veldspeelster na een gele kaart voor Maria Verschoor.

De jubilarissen van Oranje in de Pro League-duel met Groot-Brittannië (2-0). Laura Nunnink speelde haar honderdste interland en Josine Koning stond voor de vijftigste keer onder de lat bij Nederland. Foto: Willem Vernes

Met de achtste overwinning in negen wedstrijd liggen de Oranje Dames meer dan uitstekende op schema voor een plek in de Grand Final van de FIH Pro League.

Opstelling: Anne Veenendaal (K), Malou Pheninckx, Xan de Waard, Marloes Keetels, Caia van Maasakker, Frédérique Matla, Ireen van den Assem, Marijn Veen, Laura Nunnink, Lauren Stam, Eva de Goede.
Wissels: Sanne Koolen, Laurien Leurink, Maria Verschoor, Josine Koning (K), Margot van Geffen, Kyra Fortuin.


1 Reactie

  1. cmb-koning

    Beste KNHB en FIH bestuur, Leuke sfeer bij de Oranje dames afgelopen zaterdag. Maar hoe halen jullie het in je hoofd om tijdens de pauze de enthousiaste jongens en meisjes op het veld toe te laten terwijl de keepster van oranje zich aan het inspelen is .Kan er ook eens een einde komen aan de eindeloze handtekeningen sessies na afloop op het veld ? Ik begrijp dat adel(commercie) verplicht maar dit loopt nu net zoals in Rotterdam een paar weken geleden echt uit de hand. In Rotterdam drie kwartier op een ijskoud veld. In Eindhoven meer dan drie kwartier op een bloedheet veld . Stop hier mee ,stop vooral de ouders die hun kinderen pushen(!) om handtekeningen te gaan jagen. Een kwartier lijkt mij meer dan genoeg !!


Wat vind jij? Praat mee...