Oranje klopt taai China bij rentree van Marijn Veen: 3-1

De Oranje Dames hebben dinsdag ook hun derde Pro League-wedstrijd op Indiase bodem winnend afgesloten. In een akelig leeg Kalinga Stadium in Bhubaneswar was de ploeg van bondscoach Paul van Ass met 3-1 te sterk voor China, dat de nummer één van de wereld bij vlagen handenvol werk bezorgde.

Nederland trad tegen de Chinese vrouwen van bondscoach Alyson Annan aan met Marijn Veen in de voorhoede. De aanvaller van Amsterdam maakte voor het eerst sinds de gewonnen EK-finale van vorige zomer in Mönchengladbach weer haar opwachting in de ploeg, na een periode van blessureleed.

Veen bekroonde haar rentree met een belangrijk doelpunt, want ze zette Oranje een paar minuten voor rust met een intikkertje op een 1-2 voorsprong, na voorbereidend werk van Maria Steensma. Het was voor haar alweer doelpunt nummer twintig in Oranje, in 42 interlands.

Marijn Veen in haar 42ste interland voor Oranje, en haar eerste sinds afgelopen zomer. Foto: Sankalp Tripathi/WorldSportPics

Verrassende achterstand

Met die treffer schudde Oranje China uiteindelijk definitief van zich af. De ploeg van Annan had de Oranje-defensie in de minuten daarvoor behoorlijk wat werk bezorgd en was na negentien minuten zelfs verrassend op voorsprong gekomen.

Op rechts kon Dan Wen de cirkel binnendringen en met een balletje door de benen van Yibbi Jansen bediende zij haar ploeggenote Jiaqi Zhong, die keeper Anne Veenendaal verraste met een listig wippertje, 0-1.

Even daarvoor had Liu Hua oog in oog met Veenendaal nog een grote kans gemist voor de Chinezen, die de Oranje-speelsters vooral door de as van het veld een paar keer te slim af waren.

Maria Verschoor worstelt zich langs twee Chinese tegenstanders. Foto: Sankalp Tripathi/WorldSportPics.

De schade van de Chinese treffer werd eerst deels gerepareerd door Freeke Moes. Vier minuten voor de 1-2 van Veen nam de aanvaller van Amsterdam het doel van keeper Ye Jiao hard onder vuur met haar backhand, uit een combinatie met Joosje Burg. De bal belandde ziedend tegen de plank: 1-1.

Felicitaties van Luna Fokke voor doelpuntenmaker Freeke Moes. Foto: Sankalp Tripathi/WorldSportPics

Géén strafcorners voor Oranje

Na rust had Oranje beduidend minder last van de Chinese plaagstootjes. Opvallend was wel dat de ploeg van Annan in het derde en vierde kwart de enige drie strafcorners van de wedstrijd haalde, zonder daarbij overigens tot serieus doelgevaar te komen.

Oranje dacht zelf drie keer een corner te mogen nemen, maar telkens werd die beslissing teruggedraaid nadat de Chinese speelsters zelfverzekerd – en met succes – een videoreferral hadden aangevraagd.

Freeke Moes haalt uit voor de 3-1 van Oranje. De Chinese aanvoerder Zixia Ou kan slechts toekijken. Foto: Sankalp Tripathi/WorldSportPics

Opnieuw doelpunt Moes

Het was uiteindelijk Freeke Moes die de marge in de 38ste minuut vergrootte naar twee doelpunten. Na een fraaie individuele actie vuurde ze onhoudbaar raak met haar forehand: 3-1, haar tweede goal van de avond en de vierde in dit blok in Bhubaneswar. Luna Fokke had niet veel later dé kans om Oranje’s vierde te maken, maar de middenvelder van Kampong schoof de bal naast de verkeerde kant van de paal.

Verder dan die wapenfeiten kwam Oranje niet. In het vierde kwart bleven grote kansen uit voor de lijstaanvoerder in de Pro League, die in aanvallend opzicht opvallend slordig was in de passing. Aan de andere kant kwam Oranje defensief ook niet meer in de problemen.

Zo bleef de 3-1 tussenstand op het bord staan en boekte Oranje zijn derde zege op rij op Indiase bodem, na eerdere zeges op de Verenigde Staten (7-0) en India (3-1).

Oranje Veenendaal; Sanders, Fernig, Koolen, Van Laarhoven, Van Geffen, Jochems, Fokke, Kappelle, Verschoor (c), Jansen, Moes, Van der Elst, Matla, Steensma, Burg, Veen.