Niemand bereidt meer Oranje-goals voor dan Laurien Leurink

De periode zonder interlandhockey biedt een mooie gelegenheid de recente historie van de Oranje-teams aandachtig onder de loep te nemen. Dat levert meteen unieke informatie op. Op de vraag wie er bij de Oranje Dames onder bondscoach Alyson Annan degene is die de meeste doelpunten heeft voorbereid, kunnen we eindelijk een antwoord geven: Laurien Leurink.

Met Annan als bondscoach speelden de Oranje Dames tot nu toe 116 interlands, waarvan er 77 een competitief karakter hadden. Dat zijn de wedstrijden die ertoe doen: alle duels op een EK, WK, Champions Trophy, Hockey World League, de Olympische Spelen en de nog jonge FIH Pro League. Leurink was in 69 van die 77 interlands van de partij en liet zich daarin nadrukkelijk gelden.

Niet alleen maakte de 25-jarige aanvaller van SCHC (102 interlands in totaal) zelf zeventien doelpunten in toernooiverband, ze bereidde ook nog eens 26 doelpunten van ploeggenoten voor. Daarmee is ze met afstand de hofleverancier van assists in de selectie van Annan. Frédérique Matla, Xan de Waard, Caia van Maasakker (elk dertien assists), Carlien Dirkse van den Heuvel en Lidewij Welten (elk twaalf) volgen op gepaste afstand.

Tijdens de tien toernooien en internationale competities die Leurink speelde sinds haar interlanddebuut op 5 december 2015 had ze altijd een grote impact op de productie van Oranje. Ze was direct betrokken bij 16,7 procent (43) van alle 257 doelpunten. Bij negen van de tien toernooien liet ze altijd minimaal een doelpunt én een assist aantekenen, iets wat alleen tijdens de Champions Trophy van 2018 in China niet lukte (zes duels, géén goals, twee assists). Kortom, ze speelt bij Oranje een belangrijke rol in de jacht naar doelpunten.

Typische verbinder

‘In het veld ben ik een verbinder’, zegt Leurink als we haar op de hoogte brengen van de cijfers. ‘Ik geef liever een passje naar iemand die er beter voor staat dan dat ik voor eigen succes ga. Ik denk dat dat voortkomt uit mijn liefde voor het zaalhockey. Ik vind dat zo’n vet spelletje. Daar móet je de bal wel tot het laatste moment blijven passen om te kunnen scoren. Zo probeer je zo dicht mogelijk bij de goal te komen. Op die manier speel ik ook op het veld. Mijn teamgenoten weten dat en houden altijd rekening met die pass.’

Wat is een assist?

Om tot een assist-klassement binnen Oranje te komen, moesten we eerst de definitie bepalen. Onder een assist verstaan we de rechtstreekse pass of balberoering die ertoe leidt dat de ontvanger van de bal een doelpunt maakt. Ook de technische staf van Oranje hanteert die definitie, met het voorbehoud dat de pass of balberoering wél direct moet leiden tot een doelpoging. Volgt er eerst nog een uitgebreide individuele loop- en passeeractie van de ontvanger, dan noteren Alyson Annan en haar staf die liever als een zelf-assist van de doelpuntenmaker.

Strikt genomen zou je ook de stopper bij de strafcorner met een assist kunnen belonen als de schutter daarna vanaf kop cirkel raak pusht, maar deze aparte situatie hebben we voor dit klassement buiten beschouwing gelaten, zoals dat altijd gebeurt.

Matla profiteert het meest

Het knappe aan de assists van Leurink is dat ze allemaal voortkomen uit veldspel. De speelster van SCHC is in het aanvalsspel van Oranje vaak degene die met een subtiel passje een ploeggenoot een niet te missen kans biedt. Het getuigt niet alleen van gevoel voor de ruimte om haar heen, maar verraadt ook onzelfzuchtigheid. ‘Ik denk dat die rol inderdaad goed bij mijn karakter past’, zegt Leurink daar zelf over. ‘In mijn eerste periode bij Oranje vond ik het prachtig om degene te zijn die Naomi van As of Ellen Hoog kon lanceren. Een schakel zijn in een mooie aanval, daar kan ik echt van genieten.’

Bij de Oranje Dames is het Frédérique Matla die het vaakst profiteerde van het voorbereidende werk van Leurink: de spits van Den Bosch werd bij zeven van haar 43 interlandgoals door Leurink in stelling gebracht. Die gouden combinatie is geen toeval: is er een heuse klik tussen beide speelsters.

Leurink: ‘Frédérique heeft ook een zaalhockeyverleden, net als bijvoorbeeld Marijn Veen. Dan begrijp je elkaars spel goed. We hebben het regelmatig over het maken van mooie combinaties en doelpunten. Die connectie tussen ons is er zeker en het is ook fijn voor het team dat zij de geboden kansen vaak benut. Dat is ook een fijne kwaliteit.’

High five tussen Laurien Leurink en Frédérique Matla na een geslaagde combinatie. Foto: Willem Vernes

Goal contributions

Als we kijken naar het gecombineerde klassement van doelpunten en assists, dan kan alleen strafcornerkanon Caia van Maasakker betere cijfers overleggen dan Leurink. De sleepspecialiste van SCHC maakte sinds december 2015 dertig doelpunten en bereidde voornamelijk via strafcornervarianten ook nog eens veertien doelpunten voor. Achter Leurink (zelf dus betrokken bij 43 van de 257 competitieve doelpunten) gooien aanvallers Welten (41) en Matla (38) ook hoge ogen.

Leurink: ‘Leuk om te horen dat ik zo hoog op deze lijstjes sta, maar ik hecht er verder geen waarde aan. Je moet nooit vergeten dat alles wat we doen een team effort is. Sommige speelsters staan vanuit de statistieken misschien wat sneller in de spotlights dan anderen, maar dat betekent niet dat ze minder belangrijk zijn. Het verdedigende werk in de achterhoede, de vele loopacties van onze middenvelders: iedereen levert een bijdrage aan de teamprestatie.’

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave. Graphic: Ramon Min


3 Reacties

  1. Nvanas012

    Hier mocht idd weleens een artikel over verschijnen! Echt heel knap hoe zij vaak de laatste schakel is die een verdediging doet instorten met een simpele lay off, ze weet wat ze doet.🤩

  2. tiemez

    Zeer onderschatte speelster

  3. chiliano1

    Topper


Wat vind jij? Praat mee...