Oranje Dames eindigen 2022 met zege in opperbeste stemming

De Oranje Dames hebben het bewogen jaar 2022 in een opperbeste stemming afgesloten. De nummer 1 van de wereld versloeg in de FIH Pro League voor de tweede keer binnen week aartsrivaal Argentinië in eigen huis met 0-2 . Oranje is door vier klinkende overwinningen achter elkaar alweer koploper van de Pro League.

Stralend middelpunt na afloop was Freeke Moes, die tegen Argentinië scoorde en een strafbal haalde. De lach spatte van de gezichten van de Oranje Dames in Santiago del Estero, de sfeer was top. Ze genoten.

Dat is een behoorlijk contrast met de sombere stemming een jaar geleden. Oranje was destijds weliswaar net olympisch kampioen geworden in Tokio, maar die gouden medaille werd flink overschaduwd door de naar buiten gekomen onvrede over het prestatieklimaat binnen het team. De KNHB had een onafhankelijk onderzoek gelast en de Oranje-speelsters praatten meer met elkaar dan dat ze samen op het hockeyveld stonden.

Oranje juicht, Argentinië treurt. Foto: Rodrigo Jaramillo/World Sport Pics

Knal

2022 begon met een knal door het vertrek van bondscoach Alyson Annan, die zich niet wenste te conformeren aan de aanpak van de crisis door de bond. Assistent Jamilon Mülders werd door de toenmalige technisch directeur Jeroen Bijl (hij sneuvelde later ook in de affaire) bereid gevonden om de honneurs waar te nemen. Eerst tijdelijk en uiteindelijk tot en met het WK dat in de zomer van 2022 in Spanje en Nederland werd gespeeld.

Paul van Ass spreekt de Oranje Dames toe. Foto: Rodrigo Jaramillo/World Sport Pics

Mülders slaagde er, ondanks de turbulente voorbereiding in, om Oranje net op tijd in de juiste WK-vorm te krijgen. De gouden plak werd bejubeld, maar intern was het nog altijd onrustig. De hockeybond stelde de ervaren Paul van Ass aan om Oranje verder in rustig vaarwater te brengen. Dat doet hij sinds september op de voor hem kenmerkende wijze: losjes en ontspannen. Wie de dames op het Oranje Instagram-account volgt, ziet dat het plezier van de coach en zijn speelsters afstraalt.

Missie

Onder die glimlach werkt Van Ass aan een duidelijke missie: hij wil niet alleen goud halen op de Spelen in Parijs 2024. Hij wil dat doen met mooi en aanvallend hockey. De alom bejubelde goal van wereldspeelster van het jaar Felice Albers in de WK-finale moet eerder regel dan een uitzondering worden, als het aan Van Ass ligt.

Wie de afgelopen week het Nederlandse team in actie zag tijdens het Pro League-minitoernooi tegen Argentinië en Groot-Brittannië, kan niet anders concluderen dat de hand van Van Ass al zichtbaar begint te worden. Oranje liet bij vlagen heerlijk tiki-taka-hockey zien, met de goal van Marente Barentsen in het tweede duel tegen GB als hoogtepunt.

Joosje Burg gaat de strijd aan met Rocio Sanchez Moccia. Foto: Rodrigo Jaramillo/World Sport Pics

Met Barentsen is ook meteen een van de opvallendste speelsters van Oranje genoemd tijdens de Argentinië-trip. De middenvelder maakte ruim een jaar geleden onder Annan haar debuut in Oranje. Het WK kwam afgelopen zomer nog te vroeg voor haar, maar nu klopt ze nadrukkelijk op de deur voor een vaste plek in de selectie. Dat geldt ook voor Joosje Burg, die in tegenstelling tot Barentsen zaterdagavond wel in de basis startte tegen Argentinië.

Koel

Burg speelde opnieuw een sterke wedstrijd in Santiago del Estero, waar het in tegenstelling tot de rest van de week met 22 graden een stuk koeler was. De tribunes waren wel weer volledig gevuld met enthousiaste Argentijnse hockeyfans, die zagen dat Las Leonas een stuk verdedigender begon dan in het eerste treffen tussen beide ploegen op woensdag.

Dat zorgde ervoor dat het aantal kansen in het eerste kwart schaars was. De grootste was in het eerste kwart voor Marijn Veen, die na een pass van Felice Albers vrij voor het Argentijnse doel verscheen. Anders dan in het duel met Groot-Brittannië – toen de spits twee keer scoorde – schoof Veen de bal nu naast het doel.

Marijn Veen schreeuwt het uit na het missen van de kans. Links Cristina Cosentino (GK). Foto: Rodrigo Jaramillo/World Sport Pics

Argentinië kreeg haar eerste kans aan het begin van het tweede kwart. Aanvaller Albertarrio vond bij haar doelpoging echter goalie Josine Koning op haar weg. Koning keepte opnieuw omdat Anne Veenendaal kampt met lichte knieklachten. Koning zag nog een schot van Albertarrio in het zijnet verdwijnen, maar daarmee was het verhaal van de eerste helft wel verteld.

Voorsprong

Van Ass was in de rust dan ook niet tevreden, vertelde hij voor de camera’s van de FIH. Amper weer bij zijn dug-out aangekomen, stond zijn ploeg 0-1 voor. Burg snelde over de achterlijn, bediende Freeke Moes, die achterwaarts de bal tegen de plank schoof.

De treffer was voor Oranje het startsein om Argentinië in een stevige greep te nemen. De aanvallen golfden over de thuisploeg heen, maar met het nodige kunst- en vliegwerk bleef de achterstand tot een treffer beperkt in het derde kwart.

Yibbi Jansen juicht nadat ze de 0-2 heeft gescoord. Foto: Rodrigo Jaramillo/World Sport Pics

Ook in het laatste kwart was Oranje oppermachtig. Het was daarin wachten op de 0-2. Die kwam er na een goede loopactie van Albers. Zij bediende Moes die leek te scoren, maar haar inzet belandde op een Argentijns been. Strafbal. Dat buitenkansje liet Yibbi Jansen zich niet ontnemen: 0-2, haar 51ste en laatste doelpunt van 2022.

Met de vier zeges in de tas zal Van Ass in januari tevreden in het vliegtuig naar Zuid-Afrika stappen waar hij met de Oranje dames tijdens de winterstage verder kan kneden zijn team. Afgaande op de progressie die de coach in zijn eerste maanden al heeft geboekt, de nieuwe sterren die op de deur kloppen, zal de hockeyliefhebber uitkijken naar Oranje in 2023.

Karakteristiek


Wat vind jij? Praat mee...