Oranje Dames onder Alyson Annan op eenzame hoogte

Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat Alyson Annan debuteerde als bondscoach van de Oranje Dames. De voormalig tweevoudig wereldhockeyster van het Jaar nam het roer over van Sjoerd Marijne op het moment dat Nederland al enkele jaren de nummer één van de wereldranglijst was. Onder Annans leiding is de koppositie van Oranje in het internationale vrouwenhockey alleen maar steviger geworden.

Als we vanaf het moment dat Annan debuteerde als bondscoach – op 5 december 2015 – een ranglijst maken van de resultaten van de bovenste dertig landen op de wereldranglijst, dan zie je pas goed hoe groot het gat is tussen Nederland en de rest van de wereld. De Oranje Dames kwamen in die periode tot 119 interlands, waarvan er 99 in reguliere speeltijd gewonnen werden. Een bizar hoog winstpercentage van 83,19.

Argentinië volgt op gepaste afstand

Geen enkel ander land in de huidige top-30 van de wereldranglijst haalt in die tijdspanne een winstpercentage van meer dan 67 procent: nummer twee Argentinië doet het nog het beste met negentig zeges in 136 interlands (66,18%).

Qua nederlagen in reguliere speeltijd zien we hetzelfde patroon: de Oranje Dames verliezen onder Annan gemiddeld één keer per zeventien interlands (5,88 procent). Bij Argentinië loopt dat percentage al op tot 19,12, gevolgd door Australië (28,36%), Spanje (31,06%) en Duitsland (31,19%).

Alleen Thailand is productiever dan Oranje

Om vaak te winnen heb je doelpunten nodig, en ook op dat vlak staat Oranje in het tophockey op eenzame hoogte. Het doelpuntengemiddelde onder Annan ligt momenteel op 3,42. Alleen Thailand, de huidige nummer 29 op de FIH-ranking, doet het beter: 219 goals in zestig interlands sinds december 2015 leveren een moyenne van 3,65 goals per duel op.

Jagen op nieuw nationaal record

Als Oranje volgend jaar aan het EK in Amstelveen begint, dan vervolgt de ploeg een ongekende recordjacht. Onder leiding van Annan, die eerder deze week haar contract als bondscoach verlengde, won Nederland de laatste zes toernooien waaraan het deelnam: het EK 2017, de Hockey World League 2017, het WK 2018, de Champions Trophy 2018, de FIH Pro League 2019 en het EK 2019. Dat is een evenaring van het eigen record uit de jaren 80: toen wonnen de hockeyvrouwen het WK 1983, het EK 1984, de Olympische Spelen 1984, het WK 1986, de Champions Trophy 1987 en het EK 1987.

Langzaam maar zeker komt zo ook het wereldrecord in zicht. Dat staat al geruime tijd op naam van de Australische vrouwen, die tussen 1993 en 1999 acht toernooien op rij wonnen. Quizvraag: wie was in die succesvolle periode één van de sleutelspeelsters uit die geweldige ploeg van toen bij de Hockeyroos?

Inderdaad: Alyson Annan.

Klik op onderstaande afbeelding voor een grotere weergave


19 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Volgend artikel: Oranje Heren onder Max Caldas op eenzame ....te?

  2. kasparstevens

    100% eens dat deze reeks indrukwekkend is. Wel jammer dat al die gewonnen toernooien nog geen olympische spelen waren ...

  3. Avdd

    Goed nieuws maar laten wij realistisch blijven, er is amper tegenstand...

  4. opleidenkey

    Veel credits naar Annan, maar dit is niet alleen haar werk. Er is voor haar komst ook het nodige gedaan, misschien is wel het grootste deel van het fundament voor haar komst al gelegd. Daarbij zijn in de tussentijd tot nu natuurlijk wel de nodige topspeelsters gestopt en nieuwe spelers gebracht, welke het nog moeten gaan bewijzen op een echt toernooi; de Olympics! Als Annan die binnen hengelt, pas dan heeft ze zich voor mij bewezen en is haar contract verlenging terecht. Zet hem op!

    1. Boearco

      Het is zeker niet alleen het werk van de bondscoaches. Het is voor 98% het werk van de verenigingen, jeugdopleiding verenigingen en staf van de verenigingen. De bondscoaches van de Nederlandse jeugd, regio selecties, opleidingselftallen en Nederlands elftal hebben de eer om met deze talentvolle afvaardiging van verenigingen te mogen werken. Spelers (vooral jeugd) worden beter gemaakt op hun verenigingen en niet door die ene training per week bij het Nederlands, regio selecties en opleidingselftallen. Het is leuk dat al die coaches en de KNHB kunnen pronken met hun successen, maar het is vooral met dank aan de verenigingen die daar veel tijd, energie en geld instoppen.

  5. Runa Honig

    Wat een eenzijdig artikel. De dames zijn onder Annan niet beter gaan spelen, sterker nog het is in veel wedstrijden heel matig, maar ze hebben de mazzel dat het dameshockey internationaal steeds verder is weggezakt na Rio. In andere landen beginnen de meisjes veel later met hockey door gebrek aan een goede infrastructuur. Dat valt moeilijk in te halen. Toch is de kans zeer aanwezig dat onze dames als beste team geen goud halen op de OS. Dit team is makkelijk te ontregelen met fysiek hockey.

    1. opleidenkey

      Ja, ik ben wel met je eens dat de tegenstanders eigenlijk allemaal minder zijn geworden, en eigenlijk is Nederland daar ook wel in meegegaan. Waar we het tactisch, gevolgd door technische vaardigheid makkelijk moeten kunnen winnen van de fysiek, zijn we steeds meer aan het meegaan in de fysieke strijd. En dat gaan we niet winnen, daar zijn andere landen beter in. En erger nog, het spelletje wordt daardoor niet leuker. De hockeysport wordt inderdaad kleiner en kleiner wereldwijd gezien en ik vrees voor de Olympische status na de komende OS...

  6. HansVerheij

    @rhonig: helemaal eens, en in andere landen, en Nederland, beginnen de jongens veel later met hockey . Geen gebrek hier aan een goede infrastructuur. Dat valt moeilijk in te halen, en daar lopen we behoorlijk achter.

  7. popov0702

    Onder Caldas speelden ze hun beste hockey/ veel dwingender dan nu. Onderschat Duitsland en Australia niet

    1. Nvanas012

      Ik vond het wk in 2018 het meest indrukwekkende toernooi.

  8. RobV

    @rhonig Eens. Bij een ander artikel heb ik iets soortgelijks gezegd. Zeker na het WK is Oranje onder Annan stil blijven staan, onder andere door haar warrig en onhandig selectiebeleid, waarbij ze meer met de verdere toekomst van Oranje bezig is dan met het huidige (samen)spel. En stilstand betekent in de hockeywereld achteruitgang, waardoor het erop lijkt dat andere landen relatief dichterbij zijn gekomen. Als ze wederom geen gouden plak op de OS behaalt, dan is dat toch wel een behoorlijke smet op haar bondscoachschap, en als ze dat zelf niet vindt dan ben ik bang dat anderen haar daar wel aan zullen herinneren.

  9. slangenmensnl

    @opleideniskey over fysiek spel: “En erger nog, het spelletje wordt daardoor niet leuker." Helemaal mee eens. Vooral bij de Heren(Hoofdklasse ) vind ik het vaak saai geworden. Wat zijn dan onderscheidende / nieuwe tactische concepten ?

    1. opleidenkey

      Je kunt niet een wedstrijd de hele wedstrijd op 100% snelheid spelen, en dan ook nog het liefst alles door de as van het veld spelen. Je zult een tegenstander uit elkaar moeten spelen en op de juiste momenten moeten versnellen of vertragen. De spelers zonder bal zijn daar ook bijzonder belangrijk in. Die moeten proberen verdedigers mee te lokken, in hun rug te komen etc. Het is allemaal niet nieuw, maar naar mijn bescheiden mening hadden we hier echt een voorsprong. Door deze speelwijze komen er 1 tegen 1 duels in de voorhoede, die dan door onze technische voorsprong tot serieuze kansen leiden. Dat is natuurlijk ook het leukste om naar te kijken, hoe een set-up van achter uit tot een geweldige aanval en (liefst) doelpunt leidt. Nu wordt de bus geparkeerd, en willen we er fysiek doorheen beuken. Vroeg of laat loop je (en dat gebeurt nu al) tegen een counter aan. Dus verzorgde opbouw, veld groot maken in balbezit, temporiseren en dan versnellen als spelers zonder bal gaten hebben getrokken. En het is niet zo eenvoudig als hier staat, maar toch ook weer wel. Maar dat is mijn bescheiden mening maar...

  10. rustaaagh

    Het selectiebeleid was goed en slim. Hierdoor weet je wat je voor de toekomst hebt en hierdoor krijg je geen overbelaste of spelers die hockeymoe zijn. Je moet 4 jaar verder kijken en ondertussen spelers opleiden, meenemen en kijken of ze kunnen aanhaken. Dat is een on going proces. Op de lange termijn heb je daar weer mee profijt van. Mbt fysiek ben ik het eens. Er wordt door de scheidsrechters steeds meer toegelaten. Het hockey wordt er niet leuker op.

  11. slangenmensnl

    @opleidenkey Dank je. Het zou leuk zijn als de commentatoren de tactische systemen van de teams zouden vergelijken; en of de teams het maximaal benutten.

  12. g-hockeyfan

    De gemakkelijkste baan in hockey ter wereld om eerlijk te zijn. Maar iemand moet het doen. Ze heeft haar prestatiedoelstellingen tot dusverre behaald en dat is meestal een zeer goede indicator in de echte wereld.

    1. Boearco

      Je hoeft inderdaad niet een hockeyprofessor te zijn om de Nederlandse jeugd (meisjes) en Nederlandse Dames te laten presteren.

  13. AvA

    Ze doet het toch maar. De beste stuurlui staan aan wal blijkt maar weer eens. Ik vind haar brede selectiebeleid super. Ze kijkt verder dan ned B en ned A en Jong Oranje. Dat is ook hard nodig en geeft aan dat die coaches te beperkt selecteren. Ga zo door Annan!!!! Hoop dat de OS een succes worden.

  14. rudi

    @kasparstevens, denk je dat de tegenstanders alleenmaar slechter worden? Denk je niet dat ALLE tegenstanders van formaat proberen om aan te sluiten? Nee, kampioen worden is moeilijk, maar voor BLIJVEN op je tegenstanders is het moeilijkst.


Wat vind jij? Praat mee...