Record voor Eva de Goede: 24ste toernooi met Oranje

Als de Oranje Dames het zaterdag in hun openingswedstrijd van de Olympische Spelen opnemen tegen India, begint aanvoerder Eva de Goede aan haar 24ste toernooi met het Nederlands elftal. Dat betekent een nieuw record in de rijke interlandhistorie van de hockeyvrouwen.

De Goede deelt het recordaantal toernooideelnames nu nog met voormalig ploeggenoten Maartje Paumen en Minke Smabers, die op 23 toernooien het Oranje-shirt droegen. Voor de volledigheid: het gaat hierbij om de Olympische Spelen, het EK, het WK en de voormalige toernooien Champions Trophy en Hockey World League. De FIH Pro League laten we buiten beschouwing, aangezien dat een landencompetitie met een totaal andere opzet is.

De Goede beleefde haar eerste toernooi met Oranje al in 2006, toen Nederland in Amstelveen om de Champions Trophy streed. Vijftien jaar later heeft de 32-jarige middenvelder al 129 toernooiwedstrijden in de benen, waarin ze veertien keer scoorde. Dat hadden er nog meer kunnen zijn, maar De Goede koos na de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro voor een tussenjaar zonder hockey.

 

23 toernooien, 16 finales, 11 titels

De Goede haalde met haar ploeggenoten in zestien van haar 23 toernooien de finale en kon uiteindelijk elf keer met een hoofdprijs van het veld stappen. Slechts één keer belandde ze met Oranje buiten het podium: dat gebeurde in 2015 bij de finaleronde van de Hockey World League in Rosario, toen Oranje in de kwartfinale met 1-0 verloor van gastland Argentinië. Nederland versloeg daarna Australië in de wedstrijd om de vijfde plaats (1-0). Het was het eerste eindtoernooi onder leiding van de huidige bondscoach Alyson Annan.

Met elf hoofdprijzen is De Goede overigens géén recordhouder bij Oranje. Dat is Maartje Paumen, die twaalf titels veroverde met Oranje. Bij een succesvolle Olympische Spelen kan De Goede dat record dus evenaren.

Dat geldt overigens ook voor Lidewij Welten en Margot van Geffen, die ook elf titels in hun Oranje-prijzenkast hebben staan. Welten had het record van Paumen al in handen kunnen hebben als ze door een hamstringblessure het EK in Amstelveen van deze zomer niet zou hebben gemist.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave


1 Reactie

  1. gelderlander

    Prachtig , ik vind haar echt een power vrouw en dat Fatima de Moreira de Melo uit Lisboa 258 interlands achter haar naam heeft staan dat had ik toch niet verwacht .


Wat vind jij? Praat mee...