Spanje organiseert WK Dames 2022, Nederland host aantal wedstrijden

De Internationale Hockey Federatie (FIH) heeft bekend gemaakt dat het WK Dames 2022 georganiseerd wordt door Spanje. De speciale commissie van de FIH beoordeelde het bid van Spanje, dat ondersteund werd door de KNHB, als het beste.

Uniek aan het Spaanse bid is de onderliggende samenwerking tussen de KNHB en de Spaanse hockeybond. Hierdoor worden voor het eerst in de hockeygeschiedenis WK-wedstrijden in twee landen gespeeld: in Spanje en Nederland. De FIH maakte tegelijkertijd bekend dat het WK voor mannenteams in 2023 weer plaats vindt in India.

Aan de definitieve keuze van de FIH voor Spanje en India ging een uitgebreide bidprocedure vooraf. Spanje dong met Duitsland, Maleisië en Nieuw-Zeeland naar de organisatie van het WK Dames, terwijl India met België en Maleisië streed om het WK Heren.

De Spaanse hockeybond diende twee varianten van haar bid in bij de FIH. De ene variant ging uit van organisatie door Spanje alleen, de andere variant werd ondersteund door de KNHB en had als vertrekpunt dat zowel in Nederland als in Spanje wedstrijden gespeeld konden worden. Met deze tweede variant versloeg Spanje de bids van Duitsland, Maleisië en Nieuw-Zeeland.

Nederlands publiek. Foto: Koen Suyk

Twee poules, twee cross-overs en twee kwartfinales in Amsterdam

De zestien deelnemende nationale damesteams strijden van 1 tot en met 17 juli 2022 in vier poules van vier teams om plaatsen af te dwingen voor de kwartfinales. De poulewedstrijden van twee poules worden gespeeld in Terrassa, waaronder de poule met de Spaanse dames. De andere twee poules worden gespeeld in het Wagener Stadion in Amsterdam (waaronder de poule met de Nederlandse Dames). Ook de cross-overs en kwartfinales worden over beide landen verdeeld. De halve finales en finales vinden, zo spraken beide landen met de FIH af, plaats in Spanje.

Thuisduels voor Spanje en Nederland

KNHB directeur Erik Gerritsen is verheugd over de uitkomst: ‘Allereerst wil ik onze collega’s in Spanje en India feliciteren met dit mooie resultaat. Gedurende de bidprocedure hebben wij veelvuldig contact gehad met Spanje over het WK Dames. Al snel zagen Spanje en Nederland veel voordelen van een bid met de KNHB in een ondersteunende rol. Effectief spelen in deze opzet beide landen bijvoorbeeld minimaal drie thuisduels. Dat is voor de hockeyfans van beide landen een zeer aantrekkelijk scenario’, reageert Gerritsen.

‘Voor de FIH is het onder andere aantrekkelijk dat er meer wedstrijddagen zijn waarop een thuisspelend land actief is. Dat vergroot de kans op een vol stadion op meer wedstrijddagen. Vanzelfsprekend hebben we Spanje ook aangeboden waar nodig breder te ondersteunen met de organisatie van het WK. Nu dit Spaanse bid gewonnen heeft, gaan we snel met Spanje in gesprek over de concrete invulling van onze rol en ondersteuning. Maar bovenal is het voor de Nederlandse hockeyfans en de KNHB geweldig nieuws dat we na het EK in 2021 ook in 2022 mooie internationale wedstrijden in Nederland kunnen bieden.’


12 Reacties

  1. Eelco Houwink

    Het klinkt als een volstrekt onoverzichtelijk compromis (zo niet wanorde der commerciële belangen)

  2. petra68

    Goh Benzinewagen jij dacht ik kom eens met een leuke opbouwende reactie🤔

    1. Eelco Houwink

      OK, geen probleem om het even toe te lichten: Het meest logische is dat je landentoernooien eerlijk over de continenten verdeelt, waarbij je wat mij betreft best meer naar de sportieve belangen mag kijken op deelnemersnivo. Wat betekent dat je wat vaker in de koelere landen (Europa, Amerika) speelt - wat voor de grotere hockeylanden ook dichter bij huis is. Maar ik snap best dat dat voor andere landen scheve ogen trekt - dus die moeten dan ook een keer aan de beurt zijn. Allen was India met Bhubanheswar (ik weet niet of ik het goed schrijf) nu net aan de beurt geweest, dus waarom dan gelijk weer..? Daarnaast is er uiteraard ook een commerciëel belang - dat alleen schromelijk overdreven wordt als je kijkt hoeveel mensen er wereldwijd echt gaan reizen en streamen om alles te volgen en dat bij elkaar optelt, maar da’s een ander probleem. Welnu, het comfort, uitrustingsniveau, het niveau van de faciliteiten en de (online) toegankelijkheid van de wedstrijden waren nou niet echt optimaal op die plek - dus de mondiale commerciële belangen lijken daar, naast de spelersbelangen, niet optimaal bediend. Daarbij weet ik niet of er een mondiale analyse van de kans op voedselinfectie en -diarree plaatsvindt, maar India zou daar best eens in de probleem-top 3 terecht kunnen komen (idd. vooralsnog een assertie mijnerzijds) Uiteindelijk moet je dan tot een keuze komen, waarbij India dus om diverse redenen dus even buiten de shortlist zou behoren te vallen, waarbij je normaal gesproken het toernooi op 1 centrale plaats verspeelt om de omstandigheden en (reis-) en alle lasten en -geneugten voor iedereen uniform te houden. Nu komt het hoofdevenement dus weer in ....India, maar wordt het opgesplitst in verschillende evenementen, wat de eerlijkheid en de overzichtelijkheid niet ten goede komt. Misschien is er wel een goede reden voor - alleen wordt die er niet bij gegeven. Nu klinkt het als een politiek (mss. commercieel compromis) of gewoon lompe zelfbevoordeling van een vz. uit India - zie reacties hieronder. Niet zozeer omdat wij dat zo zien, maar omdat de FIH die verdenking op deze manier zelf op zich laadt. Kortom: het is voor de gemiddelde belangstellende nauwelijks meer te volgen. Maar misschien dat jij dat wel kan, dus dan houden we ons aanbevolen (...)

  3. gaston-orozco

    Klinkt logisch. Dames speelt in Amsterdam en Spanje hoeft niet zoveel te betalen om het toernooi te organiseren. KNHB buigt zijn financiële spieren. Andere verenigingen waarschijnlijk niet zo gelukkig.

  4. caroline-van-de-leur

    En de heren mogen weer eens naar India :-(

    1. arnoldS

      Enige manier waarop “hockey land” India zonder omwegen gewoon kan meedoen. Plus de sponsoren daar leggen veel meer geld in dan sponsoren in Europa. Wat gaaf zou zijn een WK heren in zuid Amerika.... O wacht, hockey leeft daar niet. En is ter vergelijking zo groot als korfbal in Frankrijk -> dat leeft daar niet!

  5. marnixhendrik

    .”De FIH maakte tegelijkertijd bekend dat het WK voor mannenteams in 2023 weer plaats vindt in India.” Ach, is toevallig ook de voorzitter vd FIH een Indiër ?

  6. gaston-orozco

    Blijkbaar bood India meer geld om het evenement te organiseren dan wie dan ook. België en Maleisië konden het aanbod niet evenaren. De financiële gezondheid van internationaal hockey is niet in balans. Jammer maar dat is de realiteit.

  7. hockey-minion

    Wederom India toch beetje onverwacht. Dan moet er wel een erg groot verschil (in geld?) zijn geweest tussen de bids. Dat is jammer, maar India heeft wel een prachtige hockey-cultuur. Ik heb iig enorm van het WK genoten.

  8. robvisser

    Het WK voor de mannen wederom in India? Bizar. Het voordeel voor het thuisland is daar groter dan elders want bezoekende teams worden geplaagd door ziektes en slechte hygiëne. Het moet wel gezegd dat Maleisië en België geen geloofwaardige alternatieven waren. Het WK voor vrouwen had wat mij betreft wel helemaal in Spanje gekund, de huidige constructie is een beetje gekunsteld.

    1. arnoldS

      RobV het draait om geld! India heeft hockey naast cricket heel hoog zitten....

  9. gaston-orozco

    Blijkbaar 3,5 miljoen Zwitserse francs. Zoals ik het begrijp, hebben de andere bieders geen geld aangeboden.


Wat vind jij? Praat mee...