Teleurgestelde Keetels: ‘Ik was ook echt even een beetje boos’

Na het fluitsignaal liep middenvelder Marloes Keetels met ferme passen het veld af, zo de dug-out in. Even geen handjes, even geen bedankjes. Wat krachttermen schoten door haar hoofd, tijdens de wedstrijd al, zei ze later. Want wat Nederland tegen België in hun openingswedstrijd op het EK liet zien, was niet goed genoeg.

In het eerste kwart fungeerde Keetels als heerlijke schakel in fijn combinatiespel, dat Oranje vaak richting de Belgische cirkel bracht. Met korte passjes was zij de smeerolie in het Nederlandse aanvalsspel, iets waar na het eerste kwart abrupt een einde kwam. Bij een 1-1 stand en een paar minuten te spelen was het opeens een opportunistische backhand van Keetels richting Marijn Veen, en een mislukte steekpass op Lidewij Welten. Dat waren pogingen, exemplarisch voor het spel. Zoals veel van Oranje na het eerste kwart slordig was.

‘We voelden het wegglippen. Dat begon al in het tweede kwart. Ik voelde daarnet even de teleurstelling, was ook echt even een beetje boos. Maar dat was heel kort hoor’, zei Keetels na het teleurstellende gelijkspel. ‘Het eerste kwart was echt heel goed. Daarna hebben we het laten lopen. We hebben het uit handen gegeven. We lieten ze in het spel komen. Dat is gewoon klote. We hadden er een stapje bij moeten doen. Dat deden we niet. Dan is 1-1 fair.’

Marloes Keetels (Ned) coacht haar teamgenoten. Foto: Willem Vernes

Publiek hielp België door moeilijke fase heen

Keetels vertelde dat ze genoot van de sfeer. Dat het geen invloed had op haar spel en van dat van Oranje. Maar hoe hectischer het werd op de tribunes, hoe meer Oranje de greep op de wedstrijd verloor. Het ‘Holland!!!’ tegen ‘België!!!’ leek op de Wilrijkse Pleinen in het begin van de zaterdagavondwedstrijd in balans. Hoe matiger de Oranje Dames acteerden en hoe beter de Red Panthers in de wedstrijd kwamen, hoe meer een lawine van geluid de Belgen leek op te tillen.

De middenveldster kon ondanks de teleurstelling haarfijn analyseren waar het voor de oppermachtige wereldkampioen en Europees kampioen verkeerd ging. ‘Het EK win je niet zomaar. Dit was niet goed genoeg. Het was op tachtig procent. Als Nederland ben je altijd favoriet, dat weten we. Dat moeten we altijd tonen. Misschien is het een keer goed voor de buitenwereld om dat te zien. We moeten het combinatiespel volhouden en een hoog tempo spelen. Anders staan die Belgen ertussen. Dat is de kern.’

Daarna kon Keetels weer even lachen: ‘Er was in ieder geval een keer spanning hè, daar wordt toch altijd om gevraagd?’

Belgische hockeysters vieren de 1-1. Foto: Willem Vernes

Belgische hockeysters vochten voor elke meter

Hoe langer de wedstrijd duurde, hoe meer de wedstrijd door de vingers van de Nederlandse hockeysters glipte. Zeldzaam was het om te zien, dat Oranje zelfs geen slotoffensief kon beginnen. Daarvoor leed Oranje te veel balverlies. Lopen met de bal en slordige passes: de chaos voedde de vechtlust van de Belgen, die met lichaam en stick alles keihard verdedigden wat maar in de buurt van hun eigen 23-metergebied kwam, en er steeds meer in gingen geloven.

Toen het stadion in de rust van het derde en het vierde kwart bij een 1-1 stand uit zijn voegen leek te barsten door de uitzinnige Belgische supporters, voelde de 2-1 dichterbij voor de Red Panthers, dan voor Oranje. Dat was een duidelijk signaal dat het bij het Nederlands elftal beter moet, wil het de Europese titel prolongeren. Keetels: ‘Dit was de eerste wedstrijd. We zitten niet in zak en as, maar het moet gewoon beter. Soms moet je dat gewoon ook voelen. Je kunt tegen elkaar zeggen dat je er een stapje erbij kunt doen. Maar je moet het doen. En dat deden we niet.’


7 Reacties

 1. Sjang Fijen

  Niet verwacht en daarom even schrikken, echt schrikken. Poeh. Hulde aan de Belgen die streden voor wat ze waard waren en nog bijna wonnen ook. Oranje heeft twee dagen de zaak op een rij te zetten en daarna .....combineren als in het eerste kwart en de gehele wedstrijd vechten voor wat je waard bent. Of dat zo gaat gebeuren? Ja, ik heb daar alle vertrouwen in, we gaan het zien. Kop op en sterkte meiden. Zie al met spanning uit naar maandag. Fan en supporter ben je ook als het even niet meezit. Azijnpissers hebben nog nooit een wedstrijd gewonnen. Groet van ......Sjang

 2. robvisser

  In deze wedstrijd wreekt zich ook weer dat de Nederlandse strafcorner zo slecht is. Het rendement is ontzettend laag. Als het al voor geen meter loopt, dan kun je in ieder geval op die wijze nog scoren. Het is geen wapen meer van dit Oranje.

  1. Boearco

   Ik snap niet dat iedere keer dezelfde mag slepen.

  2. francakh

   Vind dat er te weinig variatie is, we blijven maar rechtdoor slepen!

 3. marijeknuvers

  Ik hoop vooral dat Annan haar lessen weet te trekken. Ik ben ervan overtuigd dat het team de draad nu wel weer oppakt, maar uiteindelijk gaat het om Tokio. Er zit een enorm surplus aan kwaliteit in het team. Het is aan Annan om dat ook te laten renderen als er een echte tegenstander op het veld staat. Wat is er als team nodig om uiteindelijk het balletje voor in de goal te krijgen? Alleen leunen op individuele acties is kwetsbaar.

  1. robboomsma

   Elk team is een echte tegenstander, dus tuurlijk, beter kan het altijd, maar landen zoals duitsland en belgie, hebben zich volop ontwikkeld, vergeet dat niet!

 4. Hockeyfeest

  Op zich ben ik blij met het zelfvertrouwen van Keetels dat uit het interview spreekt. We moeten ons wel realiseren dat "het buitenland" inmiddels ook in de voorbereiding richting Tokio gaat. Het verschil in niveau zal het komend jaar alleen maar kleiner worden. Annan's aanpak en selectiebeleid zal in Tokio pas echt op de proef gesteld worden.


Wat vind jij? Praat mee...