Veenendaal in Oranje: één tegengoal per 123 minuten

Anne Veenendaal speelde zondag in de Pro League-wedstrijd tegen China (1-2 zege) haar vijftigste interland. Een mooi moment om haar statistieken als keeper van de Oranje Dames eens nader te bekijken. Wat opvalt: weinig tegengoals en haast geen nederlagen.

Veenendaal stond tegen China tijdens de eerste twee kwarten onder de lat. Ze werd daarna vervangen door Josine Koning, die haar 47ste interland afwerkte. In die eerste dertig minuten hield de keeper van Amsterdam keurig haar doel schoon, uiteraard met behulp van de inspanningen van de verdedigers vóór haar.

Het was alweer voor de 36ste (!) keer dat Veenendaal zonder tegentreffer van het veld stapte. In haar laatste zestien optredens in Oranje incasseerde ze maar twee tegendoelpunten: tijdens de Champions Trophy tegen China (2-1 zege) en in de Pro League tegen Argentinië (1-2 winst).

Nauwelijks te passeren

Tegendoelpunten zijn sowieso schaars voor Veenendaal. Na 1.968 minuten in Oranje staat de teller pas op zestien treffers van tegenstanders, een gemiddelde van één tegengoal per 123 minuten hockeyen. Dat is bizar weinig.

Filteren we de ‘vriendschappelijke’ interlands uit haar lijst van vijftig wedstrijden in Oranje, dan zijn de cijfers nóg indrukwekkender. In 1.173 minuten toernooihockey werd Veenendaal pas vijf keer gepasseerd, wat neerkomt op één tegengoal per vier uur hockey.

Slechts één nederlaag

Behalve veel clean sheets en weinig tegendoelpunten valt verder op dat Veenendaal pas één keer de nare smaak van een nederlaag proefde. Dat was tijdens haar debuut op 2 augustus 2015 in Beerschot, toen Oranje met 2-1 verloor in een oefeninterland tegen België. Daarna bleef de keeper dus al 49 keer op rij ongeslagen in Oranje: 45 zeges en vier gelijke spelen.

Kijken we opnieuw naar louter haar toernooiwedstrijden, dan is Veenendaal zelfs nog steeds ongeslagen met Oranje. Van de 29 toernooiwedstrijden, inclusief die in de FIH Pro League, won ze er 27.

Alleen de duels met Nieuw-Zeeland (in het halvefinale-toernooi van de Hockey World League in 2017) en met Australië (tijdens het WK 2018) eindigden na reguliere speeltijd in een gelijkspel, maar leverden na shoot-outs alsnog winst op. Het zijn klinkende cijfers die passen bij de keeper van de nummer één op de wereldranglijst.