Xan de Waard neemt de ‘jonkies’ op sleeptouw

Het is alweer zes jaar geleden dat Xan de Waard haar debuut in Oranje maakte. De afgelopen jaren won ze met het Nederlands elftal vele mondiale titels en de interlandteller van de 23-jarige middenveldster staat op dit moment al op 124 interlands. En: ‘there is more come’. In Melbourne speelt De Waard zaterdag haar 125e interland tegen Australië. Het land waartegen ze op 4 februari 2013 ook haar debuut maakte. Destijds stapte ze als rookie op het veld, zaterdag als gelauwerde spelbepaler.

Hoe kijkt ze aan tegen de ontwikkeling die ze bij Oranje heeft doorgemaakt? We spraken De Waard hier vrijdagochtend over op de prachtige boulevard van Melbourne. Wat is volgens haar het verschil tussen de speelster Xan de Waard uit 2013 en die van 2019? En hoe bevalt de FIH Pro League en hoe zou ze haar eigen rol binnen het Nederlands elftal omschrijven?

Bekijk het interview hierboven!


4 Reacties

 1. asjemenou

  Ik verbaas mij dat bij hockey zo expliciet naar buiten toe wordt gesproken over leiders. Zowel bij de mannen als vrouwen. Het is veel beter om over de prestatie te hebben dan de label leider erop te plakken. Binnen 1 team is iedereen ook een leider voor eigen prestatie. Ik hoor de term leider ook niet bij het voetbal. Is dit typisch iets hoog opgeleid hockey publiek?

  1. lisahockey200

   Dat die term de laatste tijd veel gebruikt wordt is toch vrij logisch, aangezien NL op het veld staat met spelers met 200+ caps, en spelers met 0 caps, ze zijn de nieuwe generatie aan het ‘inwerken’, wij vinden het gewoon interessant om te horen hoe het ze af gaat en dan komt de hiërarchie in het team vanzelfsprekend ter sprake, als ze een nieuweling, of ervaren speler interviewen. Er veranderd namelijk voor iedereen wat qua rol in het team.

 2. nicovisch

  Eens met de laatste spreker

 3. asjemenou

  Ervaren speler is betere benaming dan leider. Niet iedereen met veel speelminuten is een leider. Voor sommigen wordt het ook lijden. Onnodig druk op spelers.


Wat vind jij? Praat mee...