Round-up OVK Dames: Koplopers maken geen fouten

De kop is er af. De Overgangsklasse gaat zijn beslissende fase in. Doorgaans willen koplopers in de eerste wedstrijden na de winterstop nog wel eens punten morsen, maar Groningen, Nijmegen, Were Di en De Terriërs lieten zich niet foppen. Union, derde in poule A, haalde het hardst uit zondagmiddag: het werd 7-1 tegen Zwolle.

Overgangsklasse A

Nijmegen won, maar de ploeg moest duidelijk nog op gang komen. Dat was althans de conclusie van trainer-coach Anthony Potter na afloop van de met 1-2 gewonnen wedstrijd tegen HIC. In Amstelveen ging het lange tijd gelijk op. Pas na 45 minuten werd de ban gebroken door de gasten, maar HIC slaagde erin op gelijke hoogte te komen. Vincent van Hall (HIC): ‘We konden het uiteindelijk net bolwerken. Ik denk dat wij hebben gespeeld tegen de beste ploeg uit de totale Overgangsklasse. Na rust was Nijmegen duidelijk beter. Ze speelden meer op onze helft en kregen meer kansen.’

Potter: ‘Wij slaagden er in ons eigen spel te spelen, dus wat dat betreft een compliment aan de dames. Het was nog geen topniveau, maar dat gaat komen.’

Lesje effectiviteit van Groningen

Koploper Groningen maakte al voor rust korte metten met QZ. Halverwege stond het 3-0, na 70 minuten 4-2. ‘Wij waren niet eens zoveel minder, vond ik, maar tijdens de eerste helft kregen we een lesje effectiviteit van Groningen’, aldus Michel Schoenmakers (QZ). ‘Wij drongen vaker door in hun cirkel, maar Groningen scoorde de doelpunten.’ Met deze laatste stelling was Marc Materek (Groningen) het eens: ‘Na rust speelden wij een stuk slordiger, dat is een kwestie van ritme. We bekijken het van duel tot duel. Volgende week Zwolle-uit en dan Wageningen-thuis. Op de club wordt al veel over de play-offs gepraat, maar wij doen daar nog even niet aan mee.’

Rotterdam vergeet zichzelf te belonen

Trainer-coach David Gestel (Rotterdam) is nog niet gerust op de 2e helft van het seizoen. ‘We zijn al een tijd niet in goede doen en ver verwijderd van ons niveau van voor de winterstop.’ In eigen huis morste zijn team in ieder geval 2 punten tegen Almere. Het werd 1-1, nadat Almere bij rust met 0-1 leidde. Jigal Agerstibbe (Almere): ‘Wij hebben een aardige pot gespeeld. Grote delen van het duel hadden we het spel onder controle en we kregen serieuze kansen op een 1-2. In die zin vergaten wij ons te belonen.’

Ferme tik van Union

Union deelde een ferme tik uit aan Zwolle door met 7-1 te winnen. De beloning is een voorlopig 3e plaats op de ranglijst achter Groningen en Nijmegen. Frank Geers (Union): ‘Zwolle kwam niet onverdiend op 0-1, maar daarna begon het bij ons te draaien. We waren een klasse beter dan onze tegenstander. Het mooie is dat we 6 veldgoals maakten en dat ook zes verschillende speelsters tot scoren kwamen.’

Roel Stofmeel van Zwolle signaleerde dat ‘het vertrouwen van mijn ploeg broos is. Door een aantal blessures verloren wij onze vastigheid. De inzet was er, maar we maakten teveel verkeerde keuzes.’

Wageningen langs Craeyenhout

Wageningen won zonder problemen met 3-0 van Craeyenhout, waar Eelco van der Meulen de rest van het seizoen trainer-coach is. Hij volgt Tom Pijpers op die tijdens de winterstop vertrok bij de Haagse ploeg. Van der Meulen: ‘Toch kijk ik positief terug op deze wedstrijd. Ik vond ons niet de mindere. Het veldspel was goed en overtuigend en de strafcornerverhouding in ons voordeel.’

Arnoud Boersma (Wageningen) bouwt heel nadrukkelijk verder aan zijn nieuwe ploeg. ‘We willen gaan voor een plek in de top-4 en zodanig bouwen dat we volgend seizoen weer een rol van betekenis kunnen spelen.’

‘Geflatteerde zege Leonidas’

De Warande tenslotte verloor op eigen veld met 1-4 van Leonidas. Gijs Hessels van de thuisclub sprak van ‘een geflatteerde zege voor Leonidas. Ik vond ons het beste van het spel hebben. Kantelpunt in de wedstrijd was de 1-3, waar onze tegenstander gelet op het spelbeeld op dat moment eigenlijk geen recht had.

Jordy van der Waart (Leonidas): ‘Ik denk dat wij het zakelijk beslist hebben. We willen graag in het linker rijtje eindigen en daarvoor was dit een belangrijke overwinning.’

HIC-Nijmegen 1-2 (0-0)
0-1 Van Beek, 1-1 Ender, 1-2 Bombach (sc)

Groningen-QZ 4-2 (3-0)
1-0 Van Erp, 2-0 Rijling, 3-0 H. Koning (sc), 3-1 Van Rijswijk, 4-1 H. Koning, 4-2 Linders (sc)

Rotterdam-Almere 1-1 (0-1)
0-1 De Geus, 1-1 Visser (sc)

Union-Zwolle 7-1 (4-1)
0-1 Kersies, 1-1 Dreis, 2-1 De Leijer, 3-1 Lever, 4-1 Sanders, 5-1 Rutte, 6-1 N. Kappelle (sc), 7-1 Sanders

Wageningen-Craeyenhout 3-0 (1-0)
1-0 Mink (sc), 2-0 Van Brakel, 3-0 Mink (sc)

De Warande-Leonidas 1-4 (1-2)
1-0 Van der Westen, 1-1 Kalbvleesch, 1-2 Korink, 1-3 Van de Ven, 1-4 Bod (sb)

Overgangsklasse B

KZ en Eindhoven speelden geen hoogstaand duel. Ondanks dat was er toch sprake van spanning, waarbij Eindhoven te laat de aansluitingstreffer maakte. Anka Heltzel (Eindhoven): ‘Wij hadden hier meer uit moeten halen dan de 2-1 nederlaag van nu. In de kleedkamer zat iedereen te balen van dit resultaat. Eigenlijk hebben wij een prima pot gespeeld en hadden we minimaal een punt verdiend.’ Bastiaan Bunnik (KZ): ‘Ik ben tevreden met deze 3 punten. Zo’n eerste duel na de winterstop is altijd spannend. Eindhoven is voor ons een lastige ploeg om tegen te spelen, maar we zijn er voor blijven gaan.’

Huizen deed gekke dingen

Rood-Wit pakte hele belangrijke punten tegen Huizen en daar zag het er in het begin niet naar uit. Daan Sabel (Rood-Wit): ‘Huizen is duidelijk een paar stappen verder dan wij, maar tijdens het laatste kwartier van de wedstrijd konden wij toch de zege bemachtigen. Van 1-2 werd het toen 3-2.’ Myrthe van Kesteren was voor de thuisploeg het goudhaantje van de dag: zij scoorde alle 3 de treffers voor Rood-Wit. Timo van Doremalen (Huizen): ‘Tot aan de 1-2 waren wij dominant en op alle fronten beter. Daarna gingen we gekke dingen doen en maakten wij het Rood-Wit eenvoudig.’

Zuinig Schaerweijde-Voordaan

Schaerweijde en Voordaan deden het zuinig aan met doelpunten. De treffer van Hamers was meteen de winnende voor Schaerweijde, dat een kwartier na rust op voorsprong kwam en die niet meer uit handen gaf. ‘Het was een gelijkwaardige strijd wat mij betreft. Voordaan gaf na de 1-0 vol gas, maar wij zijn daar rustig onder gebleven.’

‘Zege De Terriërs verdiend’

De Terriërs won de topper tegen Victoria, waardoor de thuisclub nu op de 2e plaats staat met een punt voorsprong op de gasten. Eelco van Roon (Victoria) had vooral de pest in de wijze van arbitreren. ‘En dat is de 1e keer dit seizoen. Rond de eerste goals was bij de strafcorner 100 procent sprake van shadow, en veel te fysiek spel werd beloond door de scheidsrechters.’ De Terriërs nam tussen de 10e en 15e minuut na rust afstand van Victoria. De 2-0 voorsprong konden de Rotterdamsen niet meer inhalen.

Van Roon: ‘Terriërs gaf daarna veel lange ballen en verdedigend hadden zij het goed staan.’ Jeroen Visser (Terriërs): ‘Deze zege was meer dan verdiend. Voor rust gaven we niets weg en na de 1-0 maakten we heel snel de 2-0. Na de 2-1 werd het wel billenknijpen. Victoria kreeg 3 strafcorners op rij, maar die werden er alle 3 uitgelopen door Annelot Jansen.’ En daarmee was zij haar ex-ploeggenoot Lieke Bas, die de corners van Victoria nam, te snel af.

HGC’s tactiek

Tilburg ging met een mooie 2-0 tussenstand de rust in, maar liet zich door HGC de kaas van het brood eten. Eindstand 2-3. Boaz Janssen (Tilburg): ‘Datgene waarvoor wij onze speelsters waarschuwden, qua tactiek van HGC, gebeurde ook. We gaven de wedstrijd in 10 minuten weg.’ Verheugend voor Tilburg was wel de rentree van Pleun de Vries, die 11 maanden geleden haar laatste competitiewedstrijd speelde. Zij liep toen een kruisbandblessure op. Daarnaast debuteerde doelvrouw Lonneke Staps uit MA1.

Roel Willems (HGC): ‘Tactisch gingen we wat anders spelen na rust waardoor we controle kregen over de wedstrijd. De 2e helft was daarom voor HGC.’

Were Di laat zich niet verrassen

Were Di tenslotte, de trotse koploper, verslikte zich niet in Venlo. De thuisclub boekte voor de winterstop al fraaie overwinningen in het Limburgse land, maar de Tilburgsen lieten zich niet verrassen. Het werd 0-2 op een voor Were Di moeilijk bespeelbaar veld. Janneke Woudenberg: ‘Het is lastig spelen op een hobbelig veld. Daardoor word je aanvalsspel danig vertraagd. Bovendien vielen er heel veel groene en gele kaarten.’

Tilburg-HGC 2-3 (2-0)
1-0 Van de Wildenberg, 2-0 Moerenhout (sc), 2-1 van Aken (sc), 2-2 Knoppers, 2-3 Harteveld.

Venlo-Were Di 0-2 (0-1)
0-1 Brouwers, 0-2 De Ruiter