OVK (D): Nog geen Coolsingel voor ‘Wortmann Winners’

Rotterdam gaat het opnemen tegen Pinoké in de finale van de play-offs, die leidt naar rechtstreekse promotie naar de Hoofdklasse. Het is dus nog te vroeg voor de Coolsingel voor de ´Wortmann Winners´, maar spannend wordt het zeker.

In een ander deel van de stad, op Leonidas, voltrok zich een sportief drama. Bij de winterstop bovenaan en het hele seizoen in de top-5 en op de laatste wedstrijddag toch rechtstreekse promotie missen.

Leonidas gaat nu de play-offs in om te proberen de Promotieklasse te halen. In poule B is HBS de laatste die zich plaatste voor de play-offs om een plek in de nieuwe afdeling.

HIC, dat als tweede eindigde in poule A, zag de titel twee minuten voor tijd aan zijn neus voorbijgaan toen Victoria via Janneke van Leeuwen op gelijke hoogte kwam (1-1). HIC gaat in de play-offs de strijd aan met de andere nummer twee; HGC.

Victoria en MOP blijven door de resultaten van vandaag met lege handen achter, maar plaatsten zich al wel voor de nieuwe Promotieklasse.

In de nieuwe Promotieklasse ook rechtstreeks via poule A de pleeg van Almere, dat als vijfde eindigde doordat het zelf won van Ring Pass en Leonidas verloor van MOP.

De play-offs om de twee overgebleven plekken in de Promotieklasse:

Leonidas – Tilburg

HBS – De Terriers

De laatste beslissing tenslotte: Weert eindigt in poule B als laatste en gaat degradatiewedstrijden spelen.

 

Poule A

Cartouche – Rotterdam 0-1 (0-0)

Zes jaar geleden promoveerde trainer-coach Kees Wortmann met de mannen van Cartouche naar de Overgangsklasse. Zondagmiddag vierde hij zijn tweede titel als hoofdcoach door met de dames van Rotterdam een kampioenstitel te halen. Opmerkelijke bijkomstigheid: beide feestjes vierde hij op exact hetzelfde veld. In Voorburg.

Rotterdam kampioen dus, wie had dit gedacht?

Nou, op Rotterdam zelf hadden ze het in ieder geval niét verwacht. ‘Dit valt ons pardoes in de schoot’, aldus Wortmann. ‘Wij waren compleet gefocust op het behalen van de play-offs. Winnen van Cartouche en dan zouden we wel zien. Je kunt je ook onmogelijk richten op een gelijkspel tussen Victoria en HIC. Ons duel was afgelopen toen we hoorden dat het 0-1 voor HIC stond, maar twee minuten voor tijd was het opeens 1-1. Toen braken er wel héél spannende minuten aan, moet ik je zeggen.’

Dolle taferelen en veel tranen waren het gevolg van de remise in Kralingen. ‘We wilden heel graag bij de eerste vijf eindigen en lange tijd stonden we zelfs bovenaan. Van dit scenario konden we alleen maar dromen. We zijn op Rotterdam heel hard bezig om met de dames weer een Hoofdklassewaardige ploeg te bouwen. Zes jaar geleden degradeerde Rotterdam uit de Hoofdklasse en nu zijn we op de weg terug.’

Voor Wortmann is Pinoké de grote favoriet tijdens de finale van de play-offs. ‘Dat mag duidelijk zijn. Wat ik wel weet, is dat onze speelsters enorm veel ervaring gaan opdoen. Wie weet, spelen we nog zes wedstrijden. We zijn in ieder geval super fit en na zo’n titel zal het mentaal zeker ook in orde zijn. Dit geeft enorm veel zelfvertrouwen. Of we maandagmiddag op de Coolsingel staan? Haha, je wint de titel, maar je hebt nog niks. Het druist tegen mijn sportieve geest in, maar ik kan er helaas niks aan veranderen.’

’34 Rosanne Gatsonides 0-1 (sc)

Leonidas – MOP 2-4 (1-1)

De toon in de stem van Jordy van der Waart, trainer-coach van Leonidas, klinkt verbitterd. Uitgerekend op de laatste speeldag viel zijn team buiten de top-vijf. Het hele seizoen redelijk stevig op een plek die rechtstreeks nar de Promotieklasse zou leiden en in het zicht van de haven ging het toch nog mis.

‘Ik denk dat wij vandaag niet de promotie hebben gemist. Op en kwartier na was MOP de betere ploeg. Nee, we lieten het na de winterstop liggen tegen ploegen als Rood-Wit en Union. We speelden teveel gelijk, dat was het probleem. En het vreemde is: na de winterstop speelden we veel beter hockey, dan tijdens de eerste helft en toen stonden we nota bene bovenaan.’

Leonidas zal zich pijlsnel moeten herstellen van deze sportieve dreun, want dat is het beslist volgens Van der Waart. Aanstaande zondag wacht alweer Tilburg in een duel (best-of-three) om alsnog een plek in de Promotieklasse.

Van der Waart: ‘Want zo is het ook. We hebben nog altijd kans om te promoveren, dat besef moet er vanaf morgen zijn. Als staf hebben we het nu even moeilijk, de speelsters hebben het nog moeilijker maar de knop moet om. We beginnen in Tilburg en daarna hebben we de tweede en eventueel de derde wedstrijd op eigen veld.’

Pien Scheffers 1-0
’16 Floor Hoogers 1-1
Eveline Korink 2-1
’54 Tony Marks 2-2
’56 Colette de Beaumont 2-3
’60 Manon van Leur 2-4

Almere – Ring Pass 3-1 (1-0)

Extreem trots. Dat is het gevoel dat opkomt bij Dider Meijer, de coach van Almere die zijn tweede seizoen met Dames 1 op voortreffelijke wijze afsluit. Het team knalt rechtstreeks de Promotieklasse in!

Meijer: ‘Ik hád contact met de manager van MOP, maar ik durfde tijdens de rust absoluut niet te kijken hoeveel de tussenstand was bij Leonidas – MOP. Achteraf was dat maar goed ook, want het stond daar toen 1-1. Het had mij alleen maar meer zenuwen opgeleverd. Mijn team is ook onwetend gebleven, want voor ons stond maar één ding voorop: winnen van Ring Pass.’

Dat lukte uiteindelijk vrij eenvoudig, hoewel Ring Pass na rust via een counter nog wel op 1-1 kwam. Vier minuten later was het alweer 2-1 en vanaf dat moment was er geen twijfel meer over de zege van de Almeerders.

Meijer: ‘Ik denk dat wij de eerste vijftien, twintig minuten ons beste spel van het seizoen hebben laten zien. Het was dus gewoon goed, eigenlijk de hele wedstrijd door. Ik denk ook dat ik het zwaar zou hebben getrokken als we niét rechtstreeks waren gepromoveerd. Dit is namelijk zó verschrikkelijk verdiend!

Vijf speelster van Almere, onder wie keeper Daniëlle van de Poel, nemen afscheid. Het biedt Meijer de kans om door te selecteren. ‘We gaan dit grotendeels doen met eigen jeugd, want we willen er geen vreemdelingenlegioen van maken. Ik schat echter in dat we wel een paar versterkingen van buitenaf zullen krijgen. Maar daarmee ga ik mij vanaf volgende week bezighouden.’

Anna de Geus 1-0
Kiki Schapers 1-1
Joelle Angel 2-1
Melissa Pieters 3-1

Rood-Wit – Union 2-3 (1-1)

’28 Fenna Sporkreeff 1-0
’33 Fleur Thijssen 1-1
’43 Nynke Kappelle 1-2
’48 Vivienne van Rijn 2-2
’67 Nynke Kappelle 2-3

Victoria – HIC  1-1 (0-0)

Ankelein Baardemsns 0-1
’68 Janneke van Leeuwen 1-1

Voordaan – HBS 2-2 (1-1)

’11 Demi Hilterman 0-1 (sc)
’26 Isa Kaars Sijpestein 1-1
’50 Demi Hilterman 1-2 (sc)
’63 Claudia Veenendaal 2-2 (sc)

 

Poule B

Alecto – Helmond 4-2 (1-0)

Alecto leverde dit seizoen een waar huzarenstukje af. Twee jaar geleden speelde het team nog in de Tweede Klasse en dit jaar wist de ploeg zich tijdens de laatste competitieronde veilig te spelen door een 4-2 overwinning op Helmond.

Bij het ingaan van de winterstop leek de situatie hopeloos, want na twaalf duels stonden er pas twee punten op het bord. Jaïr Levie en zijn meiden slaagden er echter in nog tien punten aan dit totaal toe te voegen.

Levie: ‘Dat is dus een verbetering van 400 procent. We hebben het super goed gedaan, want al met al was het best een heel moeilijk seizoen voor iedereen. Afgelopen week moest ik drie speelsters vertellen dat zij niet bij de wedstrijdselectie zaten, omdat iedereen fit was. Dat bracht veel emotie met zich mee, want iedereen wil er uiteraard bij zijn, ook vanwege het afscheid van zes à zeven speelsters.’

De keuzes van Levie, hoe ingewikkeld en ingrijpend ook, pakten goed uit. De winst was daar en Were Di vervulde haar sportieve plicht door Weert met 3-0 terug te wijzen. Het resultaat is dat Alecto behouden blijft voor de Overgangsklasse. De afscheid nemende coach kan dus door de hoofdingang naar buiten om aan de slag te gaan bij Cartouche.

Levie wordt overigens opgevolgd door Temby Schneider, dit seizoen onder meer coach van SCHC MA1.

’28 Rose Breedveld 1-0
’44 Karlijn Koster 2-0 (sc)
’51 Joyce van Wetten 2-1 (sc)
’55 Rose Breedveld 3-1
’59 Anne van Eindhovenm 4-1 (sc)
’68 Emilie Nieland 4-2

Push – Klein Zwitserland 1-4 (1-2)

’17 Marleen Jochems 1-0 (sc)
’22 Anne van den Boomen 1-1
’38 Nina Staal 1-2
’60 Nina Staal 1-3
’63 Sabine van Silfhout 1-4

QZ – HGC 3-3 (2-3)

‘3 Zica Nunumete 1-0
’11 Femke Bijen 1-1
’15 Bernice van Aken 1-2 (sc)
’27 Anouk Verdonschot 2-2
’28 Anne Abendroth 2-3
’55 Sally Kuijpers 3-3

Tilburg – De Terriers 7-2 (5-0)

’12 Femke Maas 1-0
’20 Jeske van Bavel 2-0
’21 Lisa de Graaf 3-0
’22 Iris Mohringer 4-0
’29 Imme van Es 5-0
’43 Ylene Sijnesael 5-1
’61 Bibi Testing 6-1
’64 Lynn Oosterveer 6-2
’67 Pleun de Vries 7-2

Wageningen – Pinoké 0-1 (0-0)

’40 Sterre Deetman 0-1

Were Di – Weert 3-0 (2-0)

’12 Kiki de Ruiter
’28 Kiki de Ruiter 2-0
’68 Mathilde Hoiting


Wat vind jij? Praat mee...