OVK Dames: Craeyenhout zeer effectief langs Wageningen

Het aantal koplopers in poule A is intussen geslonken tot twee, en wel twee verrassende: Rotterdam en Groningen. Tot zondag was daar nog een derde, Wageningen, maar die ging dit weekend onderuit op Craeyenhout. De oostelijke derby tussen Zwolle en Union werd een prooi voor de Nijmeegse Dames. Het Rotterdamse Victoria handhaafde zich kranig aan kop in poule B dankzij een flinke overwinning op De Terriërs. Vooral na rust werd het een spreekwoordelijke oorwassing voor de Noord-Hollanders. Voordaan blijft het eveneens uitstekend doen. De ploeg won thuis de streekderby tegen Schaerweijde met een overtuigende 5-0.

Poule A

Op Almere was het geen eenvoudige klus voor HC Rotterdam om tot winst te komen. Almere gaf uitstekend partij, maar het ontbrak de equipe – niet voor het eerst dit seizoen – aan meedogenloosheid. In de cirkel geraken was geen probleem, maar de laatste actie om tot een goal te komen, was een ander verhaal.

David Gestel (Rotterdam): ‘Almere is een hardwerkende ploeg die er heel goed in slaagt om kort en lang spel te variëren. De eerste helft was voor ons een kwestie van overleven. Na rust scoorden we uit een strafcorner en kreeg een speelster van Almere een gele kaart. Dat was achteraf een belangrijk moment voor ons. Het had vandaag ook kunnen eindigen in een gelijkspel. Het draaide uit op een uitputtingsslag. Maar goed, we staan bovenaan en volgende week wacht ons op eigen veld een interessante tegenstander, namelijk Nijmegen.’

Afbreekhockey

Wageningen leed een voor velen onverwachte nederlaag op Craeyenhout, dat razend effectief counterde en scoorde. ‘Het was een zeer geflatteerde uitslag. Craeyenhout kreeg twee kansen en die scoren ze allebei’, aldus Arnoud Boersma (Wageningen). ‘Terwijl wij zeker 20 kansen afdwongen. Wij hebben het vanmiddag in mentaal opzicht laten liggen. Wij wisten niet om te gaan met het afbreekhockey van Craeyenhout.’

Tom Pijpers, trainer-coach van de thuisclub: ‘Dit was een overwinning van het collectief. Groot compliment aan mijn team! Wageningen had in de beginfase de overhand, maar wij konden het spel daarna overnemen. Na rust zette Wageningen steeds meer druk op ons doel, maar onze doelvrouw stak in een uitstekende vorm en wij haalden eenmaal de bal van de lijn.’

Als een speer

Groningen blijft ook als een speer gaan. Het is heel lang geleden dat de ploeg in de Overgangsklasse opende met 9 punten uit 3 duels.

Toch was Marc Materek (Groningen) na afloop niet erg tevreden over het getoonde veldspel: ‘Dit was geen wedstrijd om in te lijsten. Qua spirit zat het meer dan goed, maar wij lieten na om grote kansen te verzilveren. Deels had dit te maken met het semiwaterveld, dat speelt toch anders dan een waterveld. Net een fractie langzamer. Bovendien misten wij controle in de turnover. Bij vlagen hadden wij het moeilijk, maar ik genoot van de wedstrijdinstelling van mijn ploeg.’

Verrekt handig

Michel Schoenmaker (QZ) zag zijn team te snel op een 0-2 achterstand komen, ‘en dan loop je voortdurend achter de feiten aan. Wij waren niet in staat om de wedstrijd te laten kantelen. Daarbij waren wij niet fel in de cirkel en dat zal toch anders moeten. En verder heeft Groningen een paar verrekt handige spelers in de ploeg.’

Zwolle kon het op eigen veld niet bolwerken tegen Union. Het team van Roel Stofmeel miste wegens ziekte en blessures onder meer het complete middenveld.  Frank Geers (Union): ‘Zwolle probeerde het compact te houden en daar hadden we moeite mee. Gelukkig konden wij ons geduld bewaren, want naarmate de wedstrijd vorderde kreeg onze tegenstander steeds meer moeite om de gaten dicht te lopen. Wij hebben ze fysiek stuk kunnen spelen. Zodoende konden we in de slotfase tweemaal toeslaan.’

Nijmegen tenslotte speelde aanmerkelijk beter dan vorige week en klopt HIC met 2-0. De enige remise in poule A viel te noteren bij het duel Leonidas-De Warande; 1-1. Bij De Warande keerde eerste doelvrouw Maartje Enthoven terug op het veld. Zij moest de eerste twee wedstrijden nog geblesseerd toekijken.

Zwolle-Union 1-3 (1-1)
1-0 Kersies, 1-1 De Leijer, 1-2 Van de Venne, 1-3 N. Kappelle (sc).

Poule B

Op de Roggewoning in Wassenaar speelde zich de topper tussen HGC en Tilburg af. De thuisclub won met 2-1 en speelde vooral voor rust een prima partij, aldus Eveline de Haan (HGC). ‘Wij hadden wat recht te zetten ten opzichte van vorige week en dat deden we ook. Na rust vond ik het rommeliger, mede door de druk die Tilburg op ons doel zette. Ondanks dat scoorden wij de 2-0.’

Tilburg schakelde nadien nog een tandje bij, maakte ook de 2-1, maar baalde ronduit toen de arbiter in Tilburgse ogen weigerde een strafbal te geven. Boaz Jansen (Tilburg): ‘Daarbij had ik stellig het idee dat wij zeker viermaal een strafcorner hadden moeten krijgen, maar wij kregen er geen.’

Alles lukte

De Terriërs kon het tot aan de rust redelijk goed bijbenen tegen Victoria (2-2), maar tijdens de tweede helft ging het helemaal mis in Kralingen. Victoria profiteerde daar dankbaar van en na 70 minuten stond de eindstand van 5-2 op het scorebord. De ploeg ging als de brandweer. Alles lukte ‘en wij speelden onze beste wedstrijd van het seizoen, inclusief de voorbereiding’, aldus een gelukkige Eelco van Roon.

Cruciaal was in de ogen van Jeroen Visser (De Terriërs) de afgekeurde 0-2. ‘In plaats van een 1-3 ruststand, werd het nu 2-2.  Na rust scoorde Victoria via een hele vreemde goal de 3-2 en binnen de kortste keren was het ook al 4-2. We gingen achteruit hockeyen, we zetten geen druk meer en Victoria kreeg steeds meer vleugels. Van 7-2 had ik niet vreemd opgekeken.’

Aap met 7 staarten

Pieter Bos loopt momenteel als een aap met 7 staarten over het hockeyveld. De trainer-coach van Voordaan ziet zijn ploeg fier bovenaan staan met 9 punten uit 3 duels. ‘Vorig seizoen deden wij er 10 wedstrijden over om 9 punten te halen. Dat is nogal een verschil. Het zorgt voor rust in de ploeg en dat is lekker met een jonge selectie. Wij speelden met overtuiging en ik had het idee dat Schaerweijde niet in haar beste vorm stak vandaag. Na de 3-0 was het over en uit.’

Huizen forceerde tegen Rood-Wit ‘14 opgelegde kansen en 14 strafcorners’, aldus Timo van Doremalen (Huizen). Desondanks won zijn ploeg met slechts 2-1. ‘De overwinning vond ik meer dan terecht, maar het rendement lag te laag.’ De komende 2 weken staat zijn equipe voor een ferme krachtproef: Tilburg-uit en HGC-thuis.

Klein Zwitserland tenslotte pakte de eerste zege van het seizoen (0-2 op Eindhoven) en bij Were Di was Kiki de Ruiter de speelster van de week. Zij scoorde vier van de vijf treffers tegen Venlo.

Eindhoven-Klein Zwitserland 0-2 (0-2)
0-1 Kool, 0-2 Breedveld

HGC-Tilburg 2-1 (1-0)
1-0 Delissen, 2-0 Otsen, 2-1 Jenniskens (sc)

Huizen-Rood-Wit 2-1 (1-0)
1-0 Den Hartog, 2-0 Folmer, 2-1 Smit (sc)

Victoria-De Terriërs 5-2 (2-2)
1-0 Sijnesael, 1-1 Luijkx, 1-2 Jansen, 2-2 Bas, 3-2 Van Eijck, 4-2 Van Leeuwen, 5-2 Hof

Voordaan-Schaerweijde 5-0 (2-0)
1-0 De Hilster, 2-0 Prins, 3-0 Prins, 4-0 Schradi, 5-0 Koning

Were Di-Venlo 5-0 (2-0)
1-0 De Ruiter (sc), 2-0 De Ruiter, 3-0 F. van Dessel, 4-0 De Ruiter, 5-0 De Ruiter.