Round-up OVK (D): Eindhoven degradeert, Groningen naar play-offs

De eerste degradant uit de Overgangsklasse is bekend: Eindhoven redde het niet bij Victoria op bezoek en kan 2 wedstrijden voor het einde het vege lijf niet meer redden. Nog 3 andere ploegen strijden in poule B om play-outs te voorkomen. Groningen is inmiddels ook zeker van de play-offs. Volgende week mag het in een rechtstreeks duel met Nijmegen nog gaan uitmaken wie 1e wordt in poule A. Zwolle deed door een overwinning op QZ afstand van de laatste plek, daar vinden we nu De Warande.

Overgangsklasse A

Almere in veilige haven

Almere stelde een langer verblijf in de Overgangsklasse veilig dankzij een remise tegen de nummer 1 Nijmegen. Almere staat 9e met 21 punten en kan niet meer achterhaald worden door nummer 10 QZ (13 punten). Jigal Agsteribbe (Almere): ‘Zoals verwacht was het een lastige wedstrijd tegen de koploper, maar we hebben ons goed door die 1e helft gevochten. Zeker gezien we al na 4 minuten 0-1 achter stonden. Na rust hebben we gedomineerd en was het een fantastische beloning dat we 5 minuten voor tijd de gelijkmaker maken.’

Antony Potter (Nijmegen): ‘Dit was niet onze beste wedstrijd en dat strafte Almere goed af. We hadden moeten winnen, dan was de 1e plek al zeker geweest. Nu moeten we ons maar focussen op volgende week tegen Groningen. De boosheid van zondag moet weg, daar schieten we niks mee op.’

Groningen naar de play-offs

Groningen weet zich na zondag zeker van het spelen van play-offs om promotie naar de Hoofdklasse. Een knappe prestatie van de noorderlingen, die dit zelf bewerkstelligden door 2-0 winst op Rotterdam. Coach Marc Maretek zag zijn ploeg fris en energiek spelen. ‘Ik weet niet of het aan ons lag of dat Rotterdam haar dag niet had, maar we vlogen erover. Het verschil was groot, het was niet gek geweest als het bij rust al 5-0 stond.’

David Gestel: ‘Groningen kon met de overwinning de play-offs veiligstellen en dat verschil zag je aan het begin van de wedstrijd. Ze kwamen vrij snel op 2-0 voor. Wij hebben het in de 2e helft beter gedaan en toen werden we ook gevaarlijk, maar ik denk dat de uitslag terecht is.’

Vechtmachine Craeyenhout

Voor Craeyenhout en Leonidas stond er weinig meer op het spel, maar de Hagenaars lieten zien aan motivatie geen gebrek te hebben. Met de duidelijke cijfers van 1-4 werd de Rotterdamse opponent verslagen. Eelco van der Meulen noemde zijn Kraaien een vechtmachine. ‘We hebben als collectief gespeeld tegen Leonidas, dat in goede vorm steekt sinds de winterstop. Dat was ook te danken aan onze grondige analyse, we hebben de angel uit hun spel kunnen halen.’

Jordy van der Waart, coach van Leonidas: ‘Het was geen beste wedstrijd van onze kant. Na 6 goede potjes was dit gewoon niet goed genoeg’.

Wageningen verdedigt uit als C-meisjes

Union won de strijd om de 3e plaats van Wageningen. Het werd 1-0 in Nijmegen en dat levert Union 5 punten voorsprong op op de Gelderse ploeg. Frank Geers (Union) was duidelijk over de wedstrijd. ‘We hebben gecontroleerd en gedomineerd en verdiend gewonnen. Daarnaast hebben we voor de 3e keer op rij de 0 gehouden, dus dat is ook een mooi resultaat.’

Arnoud Boersma was beduidend minder te spreken over het vertoonde spel van zijn ploeg Wageningen. ‘In de 1e 4 minuten verdedigden wij uit als C-meisjes en kregen meteen de 1-0 tegen. Dat was ook het enige opwindende wapenfeit van de wedstrijd, die ik verder matig vond. Verdiende geen winnaar.’

Warande naar laatste plek

De situatie voor De Warande wordt nijpender. De ploeg van Gijs Hessels verloor zondag van HIC en zag Zwolle hen passeren op de ranglijst, waardoor de Oosterhouters de laatste plek bezetten. Tegen HIC deed Warande het in de 1e helft aardig. Vincent van Hall (HIC) vond dat zijn formatie defensief te veel weggaf. ‘Wij lieten hen te veel in hun spel komen. Na rust stelden we pas orde op zaken en hadden we de score veel meer kunnen uitbreiden.’

Zwolle niet meer laatste

Zwolle deed uitstekende zaken door concurrent QZ met 1-0 te verslaan. De Overijsselse ploeg verlaat daardoor de laatste plaats. Roel Stofmeel zag 2 gezichten van zijn ploeg. ‘Ik vond de 1e helft onze beste van het seizoen en de 2e helft onze slechtste. QZ was daarin de bovenliggende partij, dus we komen goed weg. Het geluk zat ons een keertje mee, maar dat is ook wel eens andersom geweest.’

Michel Schoenmaker: ‘Bij winst waren we zeker 10e geweest. We hadden minimaal een punt moeten pakken. De 1e helft was onvoldoende, maar in de 2e helft hadden we het goed staan. Ze zijn nauwelijks over de middenlijn geweest, we hebben 7 corners gehaald en kregen opgelegde kansen, maar hij ging er niet in. Dat zullen we beter moeten doen tegen Leonidas en Almere.’

Almere-Nijmegen 1-1 (0-1)
0-1 Mientjes, 1-1 Holtslag

Groningen-Rotterdam 2-0 (2-0)
1-0 Pouw, 2-0 Van Asperen

Leonidas-Craeyenhout 1-4 (0-2)
0-1 Veerman (sb), 0-2 De Looze, 0-3 De Jong, 1-3 Korink, 1-4 De Looze (sc)

Venlo houdt alles in eigen hand

Venlo weet na afgelopen zondag dat het in ieder geval niet direct degradeert. De Limburgers verloren 1-3 van Terriërs, maar ook Eindhoven pakte geen punten en kan Venlo nu niet meer inhalen. Ralf Thijssen zag de ploeg uit Heiloo de wedstrijd steeds meer naar zich toe trekken. ‘Wij begonnen goed en speelden al met al een redelijke 1e helft met behoorlijk wat kansen. In de 2e helft zie je dat de tegenstander meer ervaring heeft en wij komen er niet meer doorheen. Terechte nederlaag, maar wij hebben het ontlopen van play-outs nog volledig in eigen hand met wedstrijden tegen Eindhoven en Rood-Wit.’

Jeroen Visser (Terriërs): ‘Belangrijk potje. We begonnen rommelig en kregen ook een rommelgoal tegen. Het was een echte vechtwedstrijd en ik zag de bui al hangen. Gelukkig maakten we net voor rust de terechte 1-1. De 2e helft waren we veel beter en beheersten we het spel.’

Were Di op kampioenskoers

De wedstrijd tussen HGC en Were Di speelde zich volgens coach Janneke Woudenberg (Were Di) en assistent-coach Roel Willems (HGC) volledig af op het middenveld. Willems: ‘Een gelijkspel was terecht geweest, verder heb ik er niet veel over te zeggen.’

Woudenberg: ‘Het ging inderdaad gelijk op, maar ons voordeel is dat we altijd scoren. Zo ook zondag. We staan nu 5 en 6 punten voor op de nummer 2 en 3 en we gaan dit echt niet meer weggeven. Die play-offs gaan we halen en we gaan er alles aan doen om kampioen te worden.

Huizen en Voordaan maken er topduel van

Huizen en Voordaan hebben beide niet de beste hand in de strijd om de play-offplekken, maar maakten van het onderlinge treffen een topduel. Timo van Doremalen (Huizen): ‘Veel toeschouwers, volle bak. Je kon zien dat de wedstrijd bij ons leefde en we hebben ongelooflijk goed gespeeld. Ik ben trots op hoe wij de duimschroeven bij Voordaan steeds strakker aandraaiden. Het resulteerde in veldoverwicht voor ons, maar helaas was het scoreverloop niet in ons voordeel. Zij scoorden per ongeluk uit een tip-in. 5 Minuten later konden wij gelijkmaken.’

Collega Pieter Bos van Voordaan hield eenzelfde gevoel over aan de wedstrijd. ‘Een terechte 1-1. De verhoudingen waren mooi in balans. Het was een leuke wedstrijd met veel publiek. Ik ben erg tevreden hoe speelsters de posities van geblesseerde teamgenoten hebben ingevuld.’

Rood-Wit komt goed weg

Een doelpuntloos gelijkspel in Aerdenhout. Klein Zwitserland is al uitgespeeld, maar voor Rood-Wit zijn alle punten nog altijd meer dan welkom. Coach Daan Sabel vindt dat zijn ploeg goed wegkwam. ‘Wij waren alleen de 1e 20 minuten goed. Echt heel goed. Daarna was KZ de betere en kregen ze veel corners. Gelukkig hadden we die goed geanalyseerd en konden we erop verdedigen. Dankzij het punt stijgen we een plekje. Ik schat onze kans van play-outs ontlopen op 50%.’

Bastiaan Bunnik: ‘Het was voor ons een inspiratieloze wedstrijd. Vorige week in dezelfde situatie tegen De Terriërs speelden we goed en waren we tevreden met het gelijke spel. Hier houd ik een minder gevoel aan over. Dat is op zich niet zo erg, maar ik hoop dat we de laatste wedstrijden toch anders eindigen. Dat is dan toch het gevoel dat je van dit seizoen zal bijblijven. Al die remises, al 8 dit jaar, zijn toch wat onbevredigend.’

Schaerweijde en Tilburg schieten weinig op met remise

Met een gelijkmaker in de laatste minuut kan je alleen maar blij zijn. Tilburg deed het tegen Schaerweijde en Boaz Janssen noemde de 1-1 ‘dik verdiend’. ‘Ik vond ons beter, maar we deden te weinig met dat overwicht. Schaerweijde werd eigenlijk alleen maar gevaarlijk in de omschakeling. Daar maakten zij ook de 1-0 uit. Met winst waren we klaar geweest dit seizoen, nu moeten we ons volgende week veilig spelen.’

Razwan Ahmed (Schaerweijde): ‘Wij kwamen goed uit de startblokken en waren de 1e helft de bovenliggende partij. We kregen zelfs nog een opgelegde kans op de 2-0, dan was het klaar geweest, maar de bal belandde op de paal. De laatste 10 minuten konden wij alleen maar verdedigen en kregen we veel corners tegen. De laatste vliegt erin. Superzuur voor ons, want we hadden de punten hard nodig.’

Eindhoven degradeert

Het doek is gevallen voor Eindhoven. De Brabanders verloren zondag voor de 12e keer dit seizoen en kunnen in de resterende 2 wedstrijden nummer 11 Venlo niet meer inhalen. De bezoekers kwamen nog wel 0-1 voor. Eelco van Roon van Victoria zag mooie paralellen tussen het spel van zijn ploeg en het weer. ‘Toen het begon te regenen zaten we in dip en kwamen we ook op achterstand. Na de bui hebben we goed gespeeld en Eindhoven onze wil opgelegd. Volgende week mogen we naar Voordaan en ik hoop dat de zon dan weer schijnt.’

Venlo-Terriërs 1-3 (1-1)
0-1 Baeten, 1-1 Jansen, 1-2 Jansen, 1-3 De Jong

Huizen-Voordaan 1-1 (0-0)
0-1 Schradi, 1-1 Kok

Rood-Wit-Klein Zwitserland 0-0 (0-0)

Tilburg-Schaerweijde 1-1 (0-0)
0-1 Imhof, 1-1 Van der Meijs

HGC-Were Di 0-1 (0-0)