Round-up OVK Dames: Eindhoven verrassing van de dag

De dames van Eindhoven speelden zondag de rol van reuzendoder. De ploeg met de rode lantaarn in poule B versloeg op eigen veld runner-up De Terriërs, die hierdoor prompt de 2e plaats kwijtraakte aan Victoria. In poule A kwam Nijmegen dankzij een zege op Rotterdam op gelijke hoogte met koploper Groningen. Over koplopers gesproken, in poule B is Were Di voorlopig ongenaakbaar.

Overgangsklasse A

Almere deed het prima tegen De Warande, dat na zondag met 6 puntjes helemaal alleen onderaan staat. De thuisclub won met 4-0 en mag de blik voorgoed naar boven richten. De promovendus uit de polder is eigenlijk al verzekerd van prolongatie van de status van Overgangsklasser. Jigal Agerstibbe (Almere): ‘Ik zag vanaf de 1e minuut niveauverschil. Het was een duel tussen een ploeg die zich probeert te handhaven en een ploeg die zich daaraan heeft ontworsteld. Wij hebben gecontroleerd gespeeld en ik zie dat de ploeg groeit.’

‘Fijne punten’ voor Craeyenhout

Craeyenhout boekte de eerste zege onder aanvoering van de nieuwe coach, Eelco van der Meulen. Vorige week lukte het nog niet, nu tegen HIC wel. Het werd 2-1 mede dankzij zeer effectief hockey van de thuisploeg. Vincent van Hall (HIC): ‘Craeyenhout kwam voor rust 3 keer bij ons in de cirkel, daaruit halen ze 2 strafcorners en die vlogen er allebei in. Na rust waren wij licht beter, maar we slaagden er niet in door te drukken.’ Van der Meulen: ‘Dit zijn hele fijne punten. We speelden minder goed dan vorige week tegen Wageningen, maar we werkten hard en bij balverlies zetten we de as meteen dicht. We zijn blijven stomen en dan dwing je de zege gewoon af.’

Leonidas ‘steelt zege’

Leonidas won voor de 2e maal op rij en heeft ook voorgoed afscheid genomen van de onderste regionen. Dankzij een rake corner in de laatste minuut wonnen de Rotterdamsen met 2-1 van Union. Het eerste deel van de wedstrijd was voor Leonidas, maar vervolgens deelde Union lange tijd – tot aan de 60e minuut – de lakens uit.  Jordy van de Waart (Leonidas): ‘Misschien was het een gestolen zege zo laat in de wedstrijd, maar wij hebben dit op karakter bereikt.’ Frank Geers (Union): ‘Wij zijn een groot deel van de wedstrijd de bovenliggende partij, maar dan moet je je kansen wel benutten.’ Teleurstelling dus bij Geers, maar aan de andere kant was er ook goed nieuws voor de coach. Hij werd begin vorige week voor de 2e keer vader van een zoon.

Nijmegen stabiel

Nijmegen lijkt op dit moment de meest stabiele ploeg in poule A en staat nu op gelijke hoogte met koploper Groningen. Thuis tegen Rotterdam werd het 2-1. Het ging niet allemaal even soepel, maar daarvoor had Anthony Potter (Nijmegen) een verklaring: ‘Wij zitten momenteel in een zware trainingsperiode en dan zijn de beentjes tijdens de wedstrijd wat eerder vermoeid. Maar mentaal worden wij daar sterk van, zo blijkt.’ Rotterdam kon volgens trainer-coach David Gestel goed partij geven, ‘maar de overwinning van Nijmegen was over het geheel genomen verdiend. De gasten waren te zeer verzwakt om het Nijmegen serieus lastig te maken.

Zussenstrijd bij Wageningen – QZ

QZ pakte een waardevol puntje tegen Wageningen; 2-2. Michel Schoenmaker (QZ) was daar uitermate content mee. ‘We hebben goed gespeeld en volkomen verdiend een punt verdiend. Tijdens de rust hadden we eigenlijk met 3-1 moeten leiden, maar in plaats daarvan komen we na rust op een 1-2 achterstand. Daarna wierpen we alle schroom van ons af. We speelden op een manier die ons hoop geeft voor de komende weken.’ In het veld overigens een bijzondere confrontatie. Lieke de Vries, speelster van QZ, ontmoette daar haar jongere zus Marloes die bij Wageningen in MB1 speelt. De jongste van de twee maakte zondag haar debuut in Dames 1.

HCQZ_D1_Wageningen_13032016_053

Bijna-sensatie Zwolle

Zwolle slaagt er elk seizoen in om vooral thuis voor een paar verrassingen te zorgen. Ditmaal hield de ploeg van Roel Stofmeel koploper Groningen op 3-3. Bijna had er een sensatie ingezeten, maar Groningen maakte in de 68e minuut nog gelijk. Stofmeel: ‘Er had inderdaad meer ingezeten. Vooral voor rust kregen we grote kansen, terwijl bij Groningen toen de twijfel toesloeg. In de slotfase konden we het net niet vasthouden. We speelden met 10 vanwege een groene kaart, we raakten compleet verward en vanaf dat moment was de organisatie eventjes zoek. Groningen profiteerde daarvan.’ Marc Materek (Groningen): ‘Wij kregen onder meer 7 corners te nemen en daarvan ging er geen in. Het liep over de hele wedstrijd van geen kant. Toch voelt dit als verlies. Anderzijds moet ik vaststellen dat Zwolle een enorme drive toonde om te willen winnen.’

Almere-De Warande 4-0 (2-0)

1-0 M. Verga, 2-0 Willems, 3-0 Holtslag 9sc), 4-0 Clot

Craeyenhout-HIC 2-1 (2-0)

1-0 De Man (sc), 2-0 Veerman (sc), 2-1 Cremer (sc)

Leonidas-Union 2-1 (1-1)

1-0 Belderbos, 1-1 Van de Venne, 2-1 Van der Heide

Nijmegen-Rotterdam 2-1 (2-1)

1-0 Schoenaker, 1-1 Gatsonides (sc). 2-1 Mintjes

QZ-Wageningen 2-2 (1-1)

1-0 Ellenbroek, 1-1 Van Brakel, 1-2 Brands, 2-2 Linders (sc)

Zwolle-Groningen 3-3 (1-1)

1-0 Van de Wal, 1-1 Van Asperen, 2-1 Colmer, 2-2 Pouw, 3-2 Lacroes, 3-3 Van Asperen

Overgangsklasse B

Eindhoven zorgde voor de verrassing van de dag door runner-up De Terriërs met 2-1 terug te wijzen. En dat was zuur voor de Noord-Hollanders. Jeroen Visser (De Terriërs): ‘Dit was verschrikkelijk onnodig. We hebben de hele wedstrijd een overwicht, we komen ook op voorsprong, maar we maken te weinig goals. We staan zesmaal alleen voor de keeper. Dat was het. Uit het niets viel de 1-1 en toen begon Eindhoven er in te geloven. We verloren de druk op de tegenstander die er vlot 2-1 van maakte.’ Anka Heltzel (Eindhoven): ‘De 2e helft hebben we De Terriërs op strijdlust en inzet afgetroefd. Het was niet heel mooi van onze kant, maar we hebben er hard voor gewerkt.’

Revanche HGC op Venlo

HGC revancheerde zich ten opzichte van Venlo door met 3-2 te winnen. In Limburg verloor de ploeg en dat stak nog een beetje. Volgens Roel Willems (HGC) speelde zijn ploeg ‘een stabiel potje. Het had ook 7-1 kunnen worden, maar we misten teveel mogelijkheden. Doordat het 3-2 bleef, was het spannend maar we konden de wedstrijd goed uithockeyen.’ Ralf Thijssen (Venlo): ‘Onze 1e helft was van Eerste Klasse-niveau en na rust was het redelijk te noemen. HGC beschikte simpelweg over teveel kwaliteit, we leden een terechte nederlaag.’

Huizen en Tilburg delen punten

Huizen en Tilburg deelden de punten en beide partijen konden daar vrede mee hebben. Timo van Doremalen (Huizen); ‘We konden te weinig domineren en het ontbrak ons aan stootkracht.’ Zijn ploeg kwam voor rust op 1-0 dankzij een prachtige corner van Michels, na rust maakte Tilburg de enige treffer. Boaz Janssen (Tilburg): ‘Tijdens de 2e helft speelden we als team zoals we het graag zien.’

‘Dikverdiende overwinning’ Victoria

Victoria wisselt stuivertje met De Terriërs. De Rotterdamsen staan nu 2e en dit – aldus coach Eelco van Roon – ‘na een dik verdiende overwinning op Rood-Wit. Vanaf de 1e minuut zetten wij hoge druk en dat hebben we vrijwel de hele wedstrijd volgehouden.’

Voordaan ‘dodelijk effectief’

Voordaan liet vorige week op Schaerweijde kostbare punten liggen, maar zondag zorgde het voor een stevige overwinning. Het werd 5-2 tegen Klein Zwitserland. Pieter Bos (Voordaan) was overigens die eerste die repte van ‘een geflatteerde zege. Het verschil was niet zo groot als de uitslag doet vermoeden.’ Kantelpunt in de wedstrijd was de periode tussen de 51e en de 53e minuut. Toen liep de thuisploeg uit van 2-1 naar 4-1. Bos: ‘Wij waren gewoon dodelijk effectief.’

Sprookje Were Di duurt voort

Het sprookje van Were Di duurt vrolijk voort. De koploper zag haar voorsprong opnieuw een punt groeien na de 2-0 overwinning op Schaerweijde, waardoor het nu 4 punten los staat van het achtervolgende veld. Wanneer de Tilburgers volgende week weten te winnen op KZ, zal het na het paasweekend heel moeilijk worden om het team van de titel af te houden. Janneke Woudenberg (Were Di) ziet dat haar ploeg week in week uit kneiterhard blijft werken. ‘Het is niet altijd hoogstaand, maar de inzet is goed en we scoren op de juiste momenten in een wedstrijd. Stabiel en zakelijk.’

Schaerweijde kreeg volgens Razwan Ahmed diverse mogelijkheden tot scoren te komen, ‘maar wij waren erg slordig in de eindfase.’

Voordaan-Klein Zwitserland 5-2 (2-1)

1-0 Gerritsen, 2-0 Gerritsen (sb), 2-1 De Vries, 3-1 Bos (sc), 4-1 Gerritsen, 4-2 Malefason (sc), 5-2 Bos (sc)

Were Di-Schaerweijde 2-0 (1-0)

1-0 De Ruiter (sc), 2-0 Brouwers