Round-up OVK Dames: Klaar voor kraker in Keizer Karelstad

Koploper Nijmegen en stadgenoot Union gaan komende zondag in een rechtstreeks gevecht uitmaken wie de (nieuwe?) koploper wordt in Poule A. Door de nederlaag van Nijmegen is het gaatje geslonken tot een punt. Union is in ieder geval helemaal klaar voor de kraker in de Keizer Karelstad. Het team won gisteren knap met 1-2 op Push. Treurnis viel te bespeuren in Helmond dat jammerlijk 2 speelsters verloor door ernstig blessureleed.

Overgangsklasse A

Vlag uit in Enschede

De vlag ging uit in Enschede! EHV won voor het eerst dit seizoen en dit tegen één van de rechtstreekse concurrenten om de laatste plaats: QZ uit Nijmegen. ‘Dit betekent voor ons een enorme opluchting. Het is niet direct zaligmakend, maar dit hadden we gewoon even nodig’, aldus Antoinet Wildeboer (EHV). ‘Ik merkte dat de speelsters enorm relaxed naar dit duel toeleefden en daarmee signaleerde ik een parallel met de play-offs van vorig seizoen. Deze groep kan heel goed met spanning omgaan. Na rust was er even sprake van paniekhockey. Ik denk dat het ontstond door de angst dat het misschien alsnog mis zou gaan.’

EHV en QZ delen nu samen de laatste plaats met drie punten uit acht duels.

Sippe gezichten in Helmond

Helmond had zeker beter verdiend dan de 0-1 nederlaag die het nu leed tegen Voordaan. Trainer-coach Pieter Bos van Voordaan kon dat gistermiddag beamen: ‘Dit was onze slechtste wedstrijd tot nu toe. We komen hier goed weg met drie punten. Helmond had op z’n minst recht op een gelijkspel.’

Voordaan speelde hiermee een slechte generale op weg naar de laatste fase van de competitie voor de winterstop. De komende weken speelt de ploeg nog tegen Rood-Wit en de beide koplopers Nijmegen en Union. Helmond beleefde naast de onterechte nederlaag een treurige middag. Voor Celine de Jonge staat een streep door dit seizoen, doordat zij al na vijf minuten een voorste kruisbandblessure opliep. En vlak voor rust werd Lynn de Gooijer per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd met een ferme open kniewond.

Rood-Wit levert stunt tegen Nijmegen

Nijmegen verloor haar eerste drie punten van het seizoen. Na 7 zeges verloor de ploeg ditmaal van Rood-Wit: 2-1. Dat gebeurde zonder trainer-coach Anthony Potter die wegens griep thuis moest blijven. Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat Nijmegen de punten in Aerdenhout zou laten, want de eerste tien minuten werd het team van Daan Sabel compleet overlopen. Het stond rap 0-1, maar dank zij doelvrouw Aniek Roijackers bleef de schade tot deze stand beperkt. Rood-Wit herpakte zich nog voor rust door de 1-1 te scoren en na de thee knokte de thuisclub zich dankzij vooral heel hard werken naar de overwinning. Die kwam tien minuten voor tijd tot stand.

Sabel: ‘Zeker 6 à 7 meiden waren kort voor het einde steenkapot. Ze vroegen stuk voor stuk om een wissel. Dat zegt iets over hun inzet.’

Spits Senna Bombach reisde vol chagrijn naar huis: ‘Wij hebben niet als een collectief gespeeld. Het was heel snel 0-1 en na 10 minuten had het al 0-3 moeten staan. Maar ook na rust hebben wij te weinig laten zien, terwijl wij al met al elf of twaalf strafcorners hebben gehad.’

Push laat het liggen

Union pakt op een pikant moment de aansluiting met koploper en stadgenoot Nijmegen. Het verschil is door de nederlaag van Nijmegen nog maar een punt en aanstaande zondag treffen de ploegen elkaar voor een regelrechte kraker.

Frank Geers (Union) laat doorschemeren dat zijn ploeg er klaar voor is, want het team haalde in de lastige uitwedstrijd tegen oud-Hoofdklasser Push een knappe 1-2 overwinning. Geers: ‘Het was een duel van hoog niveau. De ploegen waren gewaagd aan elkaar. Push startte goed en wij kwamen zonder kleerscheuren door die 1e fase heen. Daarna kregen wij overwicht en kansen.’

Pas na rust (1-0) makte Union het verschil in doelpunten via Dhymara Lacroes en Josine Kappelle. Stan Huijsmans (Push): ‘Het was deze middag niet nodig te verliezen van dit Union. Voor rust waren we de bovenliggende partij en na rust werd onze 2-0 onterecht afgekeurd. Dat was een cruciaal moment in de wedstrijd, want een paar minuten later werd het in plaats daarvan 1-1 en vlak voor tijd nog 1-2. Helaas konden wij onze kansen niet verzilveren.’

Mooie beloning Rotterdam

Rotterdam zag de arbeid die het team de voorbije weken verrichtte beloond met een mooie 3-1 zege op De Terriërs. Het team speelde volgens trainer-coach Kees Wortmann ‘een prima eerste helft. En na rust kreeg onze tegenstander hooguit twee mogelijkheden. We hebben het vandaag zelf afgedwongen en dat past helemaal in de lijn waar wij mee bezig zijn.’

Jeroen Visser (De Terriërs) was minder goed gemutst: ‘deze nederlaag stond niet op ons lijstje. Zuur is het. Tijdens het eerste kwartier krijgen we twee honderd procent kansen, die moeten er gewoon in. In plaats daarvan gaan wij via een uitspeelcorner van Rotterdam met 2-1 achterstand de rust in. Tijdens de 2e helft werd het heel fysiek. Daarin lieten wij ons meeslepen.’

Heerlijk hockeygevecht in Tilburg

Tilburg en Leonidas hielden het op een gelijkspel. Het werd 2-2 en Rob Haantjes (Tilburg) zag een leuk duel aan zich voorbijtrekken. ‘Het team gaf goede energie, waarbij wij over de hele linie het betere van het spel hadden. We hebben gespeeld zoals wij het graag zien. Helaas werd het na onze 2-1 te snel weer 2-2. Eigenlijk hadden wij verdiend te winnen, maar desondanks zetten we een paar stappen in de goede richting.’

Jordy van der Waart (Leonidas) sprak naderhand van ‘een hockeygevecht, maar wel in de goede zin van het woord. Leuk om naar te kijken. Er werd gestreden om elke meter en daarom vind ik die 2-2 wel terecht.’

Statistieken

EHV – QZ 2-0 (1-0)
1-0 Juliet Buma, 2-0 Judith van de Sande

Helmond – Voordaan 0-1 (0-0)
0-1 Lisa Gerritsen

Push – Union 1-2 (1-0)
1-0 Sabina Postma-Mol, 1-1 Dhymara Lacroes, 1-2 Josine Kappelle (sc)

Rood-Wit –  Nijmegen 2-1 (1-1)
1-0 Rijkje Hoiting, 1-1 Ellemiek Koenders, 2-1 Anne Lieke Spijkervet

Rotterdam – De Terriërs 3-1 (2-1)
0-1 Meike Tjeberinga, 1-1 Rosanne Gatsonides (sc), 2-1 Rosanne Gatsonides (sc), 3-1 Jessica van Rumpt

Tilburg – Leonidas 2-2 (1-1)
0-1 Vivian Kowalski, 1-1 Imme van Es, 2-1 Anne-Fleur Oonk, 2-2 Eveline Korink

Overgangsklasse B

Zege stadsderby naar KZ

De Haagse stadsderby tussen Craeyenhout en Klein Zwitserland werd in het voordeel van de gasten beslist. Het werd 0-2, waarbij de ruststand in feite al 0-3 of 0-4 had moeten zijn, aldus Bastiaan Bunnik (KZ). ‘Tijdens de tweede helft werd het chaotisch en voor een deel hadden we dit aan onszelf te wijten. In zekere zin werd het toch nog spannend, waarbij wij zelf niet zo goed speelden.’

Door de overwinning blijft KZ keurig in het spoor van de subtop, maar de Steenbokken wachten vanaf nu tot aan de winterstop drie loodzware duels; Were Di, Victoria en HGC.

Wageningen op inzet naar winst

Wageningen wist vooral op inzet de drie punten uit het vuur te slepen op HBS. Ongeveer 6 minuten voor tijd maakte Annabel de Ridder via een strafcorner de winnende 1-2.

Arnoud Boersma (Wageningen): ‘Wij hebben kneiterhard gewerkt en daar begint het meestal mee als je tot resultaat wilt komen. Het was niet altijd even goed, maar hierop kunnen wij wel voortborduren. Op het laatst was het pompen of verzuipen, maar op karakter lukte het.’

Robbert Zevalkink (HBS) vind dat zijn team duidelijk meer had verdiend. ‘Wij hadden moeten winnen, maar Wageningen was echt heel erg effectief. Wij kregen veel meer kansen en corners en hadden de meeste cirkelpenetraties. Maar wij benutten onze kansen niet en Wageningen wel.’

HGC wit topper tegen HIC

HGC maakte haar status als koploper waar door de topper tegen runner-up HIC met 3-1 te winnen. De gazellen speelden een prima 1e helft, maar na rust stond de ploeg zo’n twintig minuten flink onder druk.

Robbert-Jan de Vos (HGC): ‘HIC kreeg meer strafcorners te nemen, wij hadden de betere veldkansen. Verdedigend deden wij ons werk heel goed, dat was zeker het pluspunt van vandaag.’

Vincent van Hall (HIC) zag dat beide teams dicht bij elkaar zaten. ‘Een gelijkspel was terecht geweest. Ik heb een mooie pot hockey gezien die uitstekend werd gefloten. We hebben het nog geprobeerd met vier spitsen, maar we kregen de bal er niet in. En HGC scoorde in de laatste minuut nog de 3-1.’

Schaerweijde doet zichzelf de das om

Schaerweijde liet het in het thuisduel tegen Almere vooral in de eerste helft compleet liggen. Na 35 minuten was het 0-3 dank zij drie rake corners van Almere. Chantal van Nistelrooij (Schaerweijde): ‘We hebben het in deze fase compleet weggegeven, het was echt klote! Niks ging goed, dit kon echt niet. Tijdens de rust heb ik de ploeg twee keuzes voorgehouden: of we laten ons naar de slachtbank leiden of wij gaan er voor. Iedereen wilde er voor gaan, maar ja, dat zeiden ze voor aanvang van de wedstrijd ook. Gelukkig was de tweede helft compleet voor ons, waarbij we helaas te laat op 2-3 komen.’

Dider Meijer en zijn Almere houden met de overwinning de aansluiting met de subtop. ‘De eerste helft was heel goed van onze kant, maar ik heb er tijdens de rust op gehamerd dat we er nog lang niet waren. Na de 1-3 ontstond een stukje angst en tijdens de laatste vijf minuten hebben we echt strijdlust moeten leveren. Schaerweijde was na rust veel sterker.’

Topduel in Kralingen

Victoria en Huizen speelden een potje van hoog Overgangsklasseniveau. ‘Ik heb twee topploegen aan het werk gezien’, aldus Eelco van Roon (Victoria). Helaas haalden wij uit de laatste drie wedstrijd maar vier punten, terwijl wij eigenlijk in topvorm verkeren. Het geeft een wat vertekend beeld dus.’ Huizen kwam kort na rust op 0-2 en dus moest de thuisploeg vol aan de bak. Van Roon: ‘Met een gelukje kwamen we op 1-2, want de scheidsrechter kende ons een strafcorner toe, terwijl wij het eigenlijk shoot was van onze kant. Daarna zijn wij va banque gaan spelen. Dat moest ook, want bij Huizen zijn het bepaald geen koekenbakkers. Kort voor tijd maakten wij bijna nog de 3-2. Een strafcorner raakte toen de paal.’

Boaz Janssen (Huizen): ‘Tijdens de 1 helft hadden we het lastig met Victoria. Tegen de verhouding in kwamen we op 0-1. Na rust speelden we goed. We komen op 0-2 en er is niets aan de hand. Daarna kreeg Victoria een paar cadeautjes. En dat begint zo langzamerhand wat vervelend te worden. Het overkwam ons vaker dit seizoen.’

‘Prima potje’ van Were Di

Were Di haalde ferm uit tegen Ring Pass (5-1), dat duidelijk moeite had met het spel en het hoge tempo van de Brabanders. Het team van Janneke Woudenberg liep gaandeweg de tweede helft uit naar 5-0, ‘waarbij wij heel erg veel kansen kregen. Ik was niet tevreden over het rendement daaruit, maar op zich is een zege van 5-1 natuurlijk prima. Ons basisniveau wordt steeds stabieler. Na rust gaven we flink gas en speelden we gewoon een prima potje.’

Craeyenhout – Klein Zwitserland 0-2 (0-2)
0-1 Bella Goudkamp, Fleur Honing (sc)

HBS – Wageningen 1-2 (0-0)
0-1 Kimberley van der Meer, 1-1 Renske van Driel (sc), 1-2 Annabel de Ridder

HGC – HIC 3-1 (1-1)
0-1 Sterre Loots, 1-1 Colette Jansen (sc), 2-1 Elselieke van Aken, 3-1 Colette Jansen (sc)

Schaerweijde – Almere 2-3 (0-3)
0-1 Maartje Holtslag (sc), 0-2 Maartje Holtslag (sc), 0-3 Puck Hooijer (sc), 1-3 Britte ten Haaft, 2-3 Rixt van de Wal

Victoria – Huizen 2-2 (0-1)
0-1 Amber Folmer, 0-2 Gitte Michels (sc), 1-2 Marente Barentsen (sc), 2-2 Janneke van Leeuwen (sc)

Were Di-Ring Pass 5-1 (4-0)
1-0 Marle van Dessel, 2-0 Kiki de Ruiter (sc), 3-0 Marle van Dessel, 4-0 Ilse Brouwers, 5-0 Marle van Dessel (sc), 5-1 Josefine Rots