Round-up OVK Dames: Verrassende uitslagen bij ingaan winterpauze

De eerste helft van de competitie zit er op. Tijdens de dertiende en laatste competitiedag leverde dat een serie verrassende uitslagen op. Koploper Were Di verloor, koploper Groningen liet twee puntjes liggen tegen Union, Leonidas won verrassend van Rotterdam en voor Zwolle is het perspectief een stukje gunstiger geworden na de winst op directe concurrent De Warande.

Poule A

Groningen verspeelde op de valreep 2 kostbare punten, want Union kwam 10 seconden voor tijd nog op gelijke hoogte: 3-3. Het lijstaanvoerderschap kwam niet in gevaar, daarvoor was de voorsprong op runner-up Nijmegen al te groot. Maar jammer is het wel voor de noorderlingen.

Marc Materek (Groningen): ‘Zeker jammer, je gaat liever met 4 punten voorsprong de winterstop in, maar over het geheel genomen was het wel terecht. Het punt is dat tegenstanders ons anders benaderen als koploper, daar moeten we mentaal mee om zien te gaan. Voor rust krijgen we een riante kans op 1-3, die moet je gewoon maken. En in de slotfase moet je de hoekvlag opzoeken.’

Frank Geers (Union): ‘Wij kenden momenten in de wedstrijd waarop ik dacht: en nu moeten we doordrukken. Maar goed, Groningen staat wel bovenaan en niet voor niets. Ik vond het een duel van hoog niveau met een terechte uitslag.’

Nijmegen creatiever

Nijmegen kruipt langzaam dichter naar Groningen toe. Het gaatje is nog 2 punten. Ondanks een vlotte achterstand wist de ploeg van Anthony Potter (Nijmegen) de tegenstander op de knieën te krijgen De ploeg toonde zich creatiever dan Wageningen.

Arnoud Boersma (Wageningen): ‘Ik kijk terug op een goed duel, waarin wij hebben laten zien dat wij uit onze dip zijn. Na een kwartier had het eigenlijk 0-3 moeten staan. We verschijnen tweemaal voor open goal en we spelen op dat moment stukken beter. Na rust ging het op en neer, maar Nijmegen speelde het slimmer. Ze hebben terecht gewonnen.’

‘Crayenhout met de kont in de goal’

QZ zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. Zo ook tegen Craeyenhout. Michel Schoenmaker (QZ): ‘Ik heb zelden zo ongelukkig verloren. We duwden Craeyenhout met de kont in de goal, maar het lukt ons niet te scoren. Een minuut voor tijd doet Craeyenhout dat wel. Terwijl aan onze kant een zuivere treffer wordt afgekeurd. Soms is sport onrechtvaardig.’

Almere en HIC deelden de punten. Het werd 2-2 in ‘een lelijke pot rommelhockey’, aldus Jigal Aggerstibbe (Almere). ‘We speelden zelf onzorgvuldig, maar na rust werkten we heel hard en kwamen we na een 1-2 achterstand toch nog op gelijke hoogte.’

Verrassende zege ‘Leo’

De stadsderby Leonidas-Rotterdam eindigde heel verrassend in een 1-0 zege voor ‘Leo’. De overwinning kwam pas 20 seconden voor tijd tot stand.

Jordy van de Waart (Leonidas): ‘Tijdens de laatste 4 duels houden we driemaal de nul. Verdedigend zit het goed en de strafcorners van Clair Visser van Rotterdam liepen we er allemaal uit. En ja, op het mooiste moment in een wedstrijd maken we de winnende goal. Na rust kon het trouwens alle kanten op.’

David Gestel (Rotterdam): ‘Wij krijgen voldoende kansen en corners en daarom hadden we ook moeten winnen. Ik vind ook dat we dit aan onze stand verplicht zijn. Om van de nummer 7 tot en met 12 te winnen.’

Zwolle pakt aansluiting

Zwolle pakte op de laatste wedstrijddag voor de winterstop 3 hele belangrijke punten. Als nummer 12 op de ranglijst heeft het nu de aansluiting te pakken op de nummers 10 en 11, QZ en De Warande.

Zwolle won met 2-1 van De Warande. Roel Stofmeel (Zwolle): ‘Bij rust had het eigenlijk 3-0 moeten staan, maar het was slechts 1-0.  Tijdens de 2e helft kreeg De Warande meer corners en wij meer mogelijkheden in de turnover. Op 1-1 werd een treffer van onze tegenstander afgekeurd en daarmee kwamen wij heel goed weg. Daarbij kreeg De Warande 4 ‘uitspeelcorners’ te nemen. Het was dus spannend.’

Union-Groningen 3-3 (1-2)
0-1 H. Koning, 1-1 De Leijer, 1-2 L. Koning, 2-2 N. Kappelle (sb), 2-3 Pouw, 3-3 Van de Venne.

Nijmegen-Wageningen 3-1 (2-1)
0-1 Mink, 1-1 Maas, 2-1 Klop (sc), 3-1 Schoenaker

Craeyenhout-QZ 1-0 (0-0)
1-0 Sterk (sc)

Almere-HIC 2-2 (0-1)
0-1 Affourtit, 1-1 De Kort, 1-2 Hoeboer, 2-2 Hooijer (sc)

Leonidas-Rotterdam 1-0 (0-0)
1-0  Korink

Zwolle-De Warande 2-1 (1-0)
1-0  Lacroes, 1-1 Ligtvoet, 2-1 Middendorp

Poule B

Venlo ontpopt zich de laatste weken als de revelatie van poule B. De promovendus kwam traag op gang, maar intussen rijgt het de ene overwinning aan de andere. Positie bij het ingaan van de winterstop: gedeeld 6e met 7 punten voorsprong op de rode streep.

Zondag werd Tilburg op eigen veld het slachtoffer van de Venlose dadendrang: 2-3 na een 2-1 ruststand in het voordeel van Tilburg.

Ralf Thijssen (Venlo): ‘Tijdens de 1e helft hadden wij weinig te vertellen. Het leek alsof wij bang waren voor de tegenstander. Na rust zat er meer overtuiging in ons spel en dat leverde een overwinning op. Wie mij van tevoren had gezegd dat wij nu op 17 punten zouden staan, had ik voor gek verklaard.’

Boaz Jansen (Tilburg): ‘Voor rust was het goed en na rust ook, maar op een goed moment stoppen wij ermee om de juiste dingen te doen.’

Victoria mist koppositie

Victoria slaagde er niet in om de winterstop in te gaan als koploper. Daarvoor had het moeten winnen van Klein Zwitserland. Het duel eindigde echter in 2-2.

Eelco van Roon (Victoria): ‘Wij waren het eerste kwartier van beide helften beter, en KZ de laatste 20 minuten van beide helften. Dan kun je stellen dat een remise terecht is. Stiekem balen we daar een beetje van.’

HGC won weer eens met duidelijke cijfers. Het werd 3-0 tegen Rood-Wit. Roel Willems, interim-coach van HGC: ‘In alles toonden wij ons de betere. We hebben naar behoren gespeeld, Rood-Wit kwam niet in het duel. We hebben en houden een goed team, maar tot nu toe kenden we veel pech en waren wij niet in staat om ons spel om te zetten in stabiel hockey.’

Eindhoven en Schaerweijde hielden het op 1-1. Daar schoten beide staartploegen niet veel mee op.

Anka Heltzel (Eindhoven): ‘Het spel golfde op en neer en wij misten die laatste vijf procent aan gretigheid om de overwinning te pakken.’

Mooi hockeygevecht Huizen en Terriërs

Huizen en De Terriërs hielden het ook op een puntenverdeling. ‘Beide ploegen maakten er een mooi hockeygevecht van’, aldus Timo van Doremalen (Huizen). ‘Tijdens de eerste helft lieten wij Terriërs alle hoeken van het veld zien, maar na rust maakte onze tegenstander het ons erg moeilijk. Het was typerend voor ons seizoen tot nu toe. Hoge pieken, maar ook een aantal dalen.’

Voordaan tenslotte pakte een fraaie 4-2 zege op koploper Were Di. Pieter Bos (Voordaan): ‘Tijdens de eerste helft spelen we goed, tijdens de tweede helft vooral erg effectief. Mede daardoor hebben we ook verdiend gewonnen.’

Janneke Woudenberg (Were Di): ‘We kenden een offday, er ging teveel mis. Het neemt niet weg dat wij tot nu toe een topseizoen doormaken. Geweldig en ongekend!’

Tilburg-Venlo 2-3 (2-1)
0-1 Kulaleen, 1-1 Smits, 2-1 Van Bavel (sc), 2-2 Killars (sc), 2-3 Braams

Victoria-Klein Zwitserland 2-2 (1-1)
1-0 Voormolen, 1-1 Van der Heijden, 2-1 Hof (sc), 2-2 De Vries (sc)

HGC-Rood-Wit 3-0 (2-0)
1-0 Brouwers, 2-0 Van Aken (sc), 3-0 Campbell (sc)

Eindhoven-Schaerweijde 1-1 (1-0)
1-0 Wierda, 1-1 Imhof

Huizen-De Terriërs 1-1 (1-0)
1-0 Folmer, 1-1 Donkersloot

Voordaan-Were Di 4-2 (1-0)
1-0 Adriaansen, 1-1 De Ruiter (sc), 2-1 Gerritsen (sc), 3-1 Adriaansen, 3-2 Marle van Dessel, 4-2 Gerritsen