Kerstrapport OVK (H): Nijmegen als absolute uitschieter

De eerste helft van de competitie zit er op in de Overgangsklasse. Het vormt een uitgelezen moment de tussenbalans op te maken. Wie komt er thuis met een prima kerstrapport en wie gaat de winterstop in met een hockeytas vol huiswerk? De toppers en tegenvallers. Vandaag: de Overgangsklasse Heren.

TOPPERS

Topper 1: Nijmegen

Toeval of niet, maar het team van coach Bas Bogaard komt evenals vorig seizoen als beste uit de bus in het kerstrapport van hockey.nl. Vorig jaar rond deze tijd ging hij fier aan kop met Schaerweijde (31 punten uit 11 duels), ditmaal vertoont hij een kras staaltje met Nijmegen. De laatste seizoenen leidden de Gelderlanders een tamelijk anoniem bestaan in de middenmoot, maar de entree van Bogaard betekende een omslag in denkwijze. De topsportbeleving die de coach naar een hoger niveau tilde, werkt tot dusver zeer succesvol. De spelers pakken het op, de resultaten zijn er naar: Nijmegen staat tegen alle prognoses in op de tweede plaats.

Pim Wijzenbeek spreekt zijn manschappen van Zwart-Wit toe. Foto: Zwart-Wit

Topper 2: Zwart-Wit

Exact een jaar geleden was het kommer en kwel in Breda. Zwart-Wit ging de winterstop in als laatste op de ranglijst en dat vormde voor het clubbestuur aanleiding een andere coach aan te stellen. Het werd Pim Wijzenbeek, die een halfjaar daarvoor Tilburg behield voor de Hoofdklasse maar desondanks moest plaatsmaken voor Jeroen Delmee. Het aantrekken van de ervaren trainer/coach uit Eindhoven bleek een meesterzet. Zwart-Wit knokte zich omhoog, prolongeerde tegen alle verwachtingen in zijn verblijf in de Overgangsklasse en is momenteel een tegenstander om geducht rekening mee te houden. Sterker: het team wil gewoon de Promotieklasse halen. Het valt niet te ontkennen, zonder anderen tekort te doen, dat de hand van Wijzenbeek zichtbaar is in dit proces. We begrijpen daarom helemaal dat Zwart-Wit onlangs het contract met de coach verlengde.

Een speler van HBS in een duel met Nijmegen. Foto: Nico Hortensius

Topper 3: HBS

HBS is dit seizoen een aangename verrassing in de subtop. Stukje bij beetje bouwde trainer-coach Thomas Immink aan een formatie die intussen een plaag is voor elke tegenstander. Met een goede doelman (Dirk-Jan Glas), een gevreesd cornerkanon (Tim Ossewaarde) en een gezonde teamspirit voldoet het team aan drie essentiële voorwaarden om uit te groeien tot een succesvolle Overgangsklasser. Niemand mag er vreemd van opkijken dat HBS zich straks schaart onder de beste twaalf, die de Promotieklasse gaan vormen.

Extra topper: de competitieopzet

De grootste amusementswaarde van dit seizoen wordt veroorzaakt door de (helaas eenmalige) competitieopzet. Je zou willen dat het jaar in, jaar uit op deze wijze wordt ingevuld. De introductie van de Promotieklasse betekent dat vijf clubs rechtstreeks promoveren en dat de nummers zes en zeven een kruisfinale spelen om indirecte plaatsing. De ambities van veel teams zijn torenhoog, maar er zullen clubs buiten de boot vallen. Qua uitkomst – wie spelen play-offs, wie kwalificeren zich? – valt er geen zinnig word op te zeggen. Vooral in poule B wordt het enorm spannend. Dat wordt vanaf 4 maart 2018 onbetwist de AHL: de Alfred Hitchcock League.

TEGENVALLERS

Sonja Thomann troost Floris Benschop na het mislopen van de play-offs vorig seizoen. Thomann maakt nu furore bij hdm, Benschop heeft het lastig met zijn ploeg Cartouche. Foto: Willem Vernes

Tegenvaller 1: Cartouche

Cartouche vertoeft in het post Sonja Thomann-tijdperk. Vier seizoenen lang hield zij het team stevig bij de les en bouwde volgens haar filosofie aan een top-Overgangsklasser in Voorburg. Thomann vertrok, sterkhouder Eric-jan Iding stopte, cornerkanon Timmo Kranstauber herstelt van een kruisbandblessure en opeens speelt Cartouche geen dominante rol meer. Het team is op zoek naar meer leiders – Floris Benschop kan het niet alleen – en daarmee een nieuwe hiërarchie. Dat kost tijd én punten.  De grote vraag is of de nieuwe coach Pieter Pieterse (voorgaande jaren assistent van Thomann) de komende maanden een list kan verzinnen op dit vraagstuk.

Tegenvaller 2: Voordaan

Misschien is het de naam die Voordaan vooruitsnelt. Dat je te automatisch verwacht dat de club wel een woordje meespreekt in de Overgabgsklasse. Op basis van het recente verleden zou dit terecht zijn. Twee seizoenen geleden speelde het nog in de Hoofdklasse en de periode ervoor onder aanvoering van Peter Kalfsterman en Marieke Dijkstra telkens top-Overgangsklasse.

Na twaalf duels staat Voordaan nu met twaalf punten op de negende plaats. Achterstand op de vijfde plek die recht geeft op directe promotie: acht punten. Afstand tot de plek die goed is voor een kruisfinale op weg naar de Promotieklasse: twee punten. Nog geen reden voor paniek dus, maar voor een club met de statuur van Voordaan is het geen reclame als het volgend seizoen uitkomt op het derde niveau van Nederland. Qua aantrekkingskracht op nieuwe spelers zal dat geen warme aanbeveling zijn.

De selectie van Breda. Foto: website Breda

Tegenvaller 3: Breda

Breda speelde vorig seizoen in de hoogste regionen van de Overgangsklasse, maar is momenteel geen schim van die winnende formatie. De tiende plaats met elf puntjes vormt de triest stemmende tussenbalans in het Mastbos.

Het ontbreekt Breda aan zelfvertrouwen en het vond geen adequate vervangers voor twee spelers, die vorig seizoen een cruciale rol speelden in het succesverhaal van het team. We hebben het over doelman Jaap van Montfoort, die vrijwel wekelijks uitblonk, en over Vincent Langenhuijsen. Van Montfoort probeerde de Hoofdklasse te halen bij promovendus hdm, maar speelt daar nu in Heren 2 en Langenhuijsen verkaste ook naar de Hoofdklasse; in zijn geval Tilburg. De grote vraag is of trainer-coach Mark Bouwman vanaf zondag 4 maart 2018, wanneer de veldcompetitie wordt hervat, voor een omwenteling kan zorgen.


2 Reacties

  1. hickey-family

    Te zien is dat gestaag bouwen (HBS en daarvoor Breda) en goede trainers veel verschil maken in de overgangsklasse - de natuurlijke doorstroom naar hoofdklasse is moeilijk en slechts enkele spelers halen dit vanuit de overgangsklasse dus een tussenklasse zal de competitie en met name het niveau en de wil om hoger te komen versterken - denk dat een keeper verschil kan maken maar dat die erg afhankelijk is van de verdediging en het aantal schoten en corners die er op hem afgevuurd worden - van Diederen is niet het verschil voor de neergang en van Montfoort komt er wel! De overgangsklasse is wel uitermate spannend nu en alles is open dus er volgen nog hee veel mooie wedstrijden met het mes tussen de tanden!!

  2. GabyvanHout

    Volgens mij speelt Zwart-wit met de jonkies en de ploeg die de vorige coach bij elkaar gehaald heeft. Maar toen met een gemiddelde leeftijd van 19 nog geen tot weinig ervaring hadden.


Wat vind jij? Praat mee...