[Update 3] OVK (H): Bam-bam-bam-bam-bam; 5x Stroboer (Hurley)

Christiaan Stroboer was zondagmiddag de grote man aan de kant van Hurley. Hij scoorde namelijk vijfmaal tijdens het duel tussen de Amsterdammers en Zwolle, dat in 7-1 eindigde. Tijdens deze zestiende speelronde haalde Schaerweijde flink uit tegen runner-up Nijmegen. In de Zeister Kuil werd het 6-2. 

Poule A

Huizen – Voordaan 3-4 (1-2)

De vraag of Voordaan zondagmiddag een terecht zege boekte op Huizen, was voor Adriaan Stolk niet relevant. Met zijn teamgenoten moet hij alle zeilen bijzetten om de plekken zes en zeven op de ranglijst in het vizier te houden. En als je dan een potje wint op Huizen en drie kostbare punten rijker bent, moet je de eindstand niet al teveel nuanceren.

‘Huizen had heel veel de bal, maar wij waren effectiever’, aldus de steunpilaar van Voordaan die zelf een groot aandeel had in de overwinning. De 0-1 en de 0-2 kwamen van zijn stick (strafbal en strafcorner) als ook de 2-4, wederom via een korte corner.

De zege was bittere noodzaak. Wie een kijkje neemt op de ranglijst ziet dat Voordaan nog altijd negende staat, maar dankzij de zege op Huizen heeft het team de zevende plaats in ieder geval weer concreet in beeld. Woensdag spelen de mannen van trainer-coach Peter Jonker een inhaalduel tegen Breda. Opnieuw drie punten en de zevende plek is een feit. Zo dicht ligt het allemaal op elkaar in de middenmoot van poule A.

Stolk: ‘Het grote voordeel is nu, dat wij de eerstkomende vier wedstrijden allemaal thuis spelen. Eerst Breda, dan HIC, Were Di en USHC. Daar zitten drie tegenstanders tussen tegen wie we per se resultaat moeten boeken. Ik vind het wel lekker om thuis te spelen. We kennen het veld en een inhaalpotje doordeweeks kun je maar beter op eigen veld spelen. Dat geeft rust in de voorbereiding, in plaats van dat je anderhalf uur in de auto zit. En de ondergrond is uiteraard ook van belang.’

Tegen Huizen speelden Voordaan op veld 2, omdat het kunstgras van het hoofdveld helemaal op is.

Stolk: ‘Veld 2 was weliswaar ook een waterveld, maar het vergt altijd gewenning. Juist dan is het heerlijk om zo’n pot te winnen. Zodoende gaan we met veel vertrouwen op weg naar de wedstrijd tegen Breda.’

Huizen (vijfde plaats) laat door deze nederlaag een gaatje van vijf punten vallen naar nummer vier Schaerweijde. Het raakt nu in fel gevecht verwikkeld met HBS om die felbegeerde vijfde stek. Wint HBS donderdag het inhaalpotje op Zwolle, dan passeren de mannen uit Bloemendaal Huizen zelfs.

Adriaan Stolk 0-1 (sb)
Adriaan Stolk  0-2 (sc)
Stijn Mennink 1-2 (sb)
Stan van Dartel 1-3
Nick Beukering (sc) 2-3
Adriaan Stolk 2-4 (sc)
Stijn Mennink 3-4 (sc)

Breda – Leiden 3-2 (0-1)

Ivar Verseef 0-1
Bastiaan Steunenberg 1-1
Bob van Brussel 1-2 (sb)
Mark Luns 2-2
Bastiaan Steunenberg 3-2 (sb)

HIC – HBS 2-0 (0-0)

’41 Casper van Wandelen 1-0
’61 Ruben Ridderbos 2-0

Hurley – Zwolle 7-1 (3-0)

Christiaan Stroboer 1-0
Christiaan Stroboer 2-0
Brian O’Mally 3-0
Casper van der Griendt 3-1
Christiaan Stroboer 4-1
Philip Thiadens 5-1
Christiaan Stroboer 6-1
Christiaan Stroboer 7-1

Schaerweijde – Nijmegen 6-2 (4-1)

‘6 Caspar Dobbelaar 1-0
‘7 Kjell Bakker
’20 Eli Matheson 2-1
’24 Casper Rietveld 3-1
’25 Leon Hemminga 4-1
’48 Pieter-Jan Voerman 5-1 (sc)
’56 Casper Rietveld
’65 Olaf Beks 6-2 (sc)

Were Di – USHC 4-3 (1-0)

’29 Joep Meijs 1-0
’42 Joppe Ellenbroek 2-0
’44 Jelmer Ellenbroek 3-0
’46 Casper Damen 3-1
’54 Rico Doran 3-2
’58 Joep Meijs 4-2
’68 Thomas van Battem 4-3

 

Poule B

Laren – Klein Zwitserland 1-3 (0-2)

Laurens Goedegebuure, de doelman van Klein Zwitserland, kan terugblikken op een lekkere hockeymiddag. In en tegen Laren won zijn team met 1-3 (lekker nr. 1), daardoor verwierf KZ zich een fraaie uitgangspositie op de ranglijst (lekker nr. 2) en verder lukte het zijn maatje Robbert van de Peppel niet (lekker nr. 3) om de bal tussen zijn legguards te tikken.

Dat laatste was ‘Peppel’ zeker van plan, zo liet hij vrijdag tegenover hockey.nl weten. ‘Robbert probeerde het wel. Vanaf de achterlijn schoot hij de bal recht op mij af, maar de bal bleef tussen m’n legguards steken.’

Voorlopig staat KZ vierde met nog een inhaalduel te gaan, thuis tegen Groningen. Dat duel wordt later dit seizoen pas gespeeld, omdat Groningen op paaszaterdag al moet inhalen tegen Zwart-Wit. Gemeten naar de huidige stand kan winst de derde plek opleveren met slechts twee punten achterstand op koploper Push.

Kortom, de Hagenaars zijn bepaald nog niet uitgeteld en daarom was de zege van zondag tegen Laren ook zo cruciaal.

Goedegebuure: ‘Wij hebben in de eerste plaats goed verdedigd en ik had het gevoel dat Laren naast Robbert van de Peppel en Tjerk de Vries de kwaliteit voorin mist om het ons echt moeilijk te maken. Peppel krijgt veel de bal, maar ik heb het idee dat Laren iets teveel op hem leunt. Ze hebben veel jonge goede hockeyers, maar in deze fase van de competitie heb je volwassenheid nodig om wedstrijden te winnen. Volwassenheid waarover wij wel beschikken met onder andere Wouter Rens, Govert Soeters, Enzo Torossi en ikzelf.’

De doelman heeft het idee dat KZ toegroeit naar de top van de Overgangsklasse. ‘En dat is een compliment aan de hele groep en de technische staf. Het verschil tussen de duels voor de winterstop en de periode er na, geeft veel verschil. Het is degelijker.’

Voor Laren ziet het er na de 1-3 nederlaag een stuk somberder uit. Van de Peppel liet in aanloop naar het duel weten dat het een do-or-die wedstrijd zou worden voor Laren. Het team haakt nu vrijwel zeker af voor de play-offs en zal er nog een hele kluif aan krijgen om ploegen als Zwart-Wit, het steeds sterker wordende Gooische als ook Victoria van het lijf te houden. Eén van deze vier ploegen zal aan het eind van de rit met lege handen staan en de Promotieklasse missen. Dus ook geen play-offs op weg daar naartoe.

Goedegebuure: ‘Ik wens Laren echter toe dat ze die klasse wel gaan halen en Robbert zeker.’

’13 Wouter Rens 0-1
’35 Enzo Torossi 0-2 (sc)
’40 Wisse Schapers 0-3
’56 Tjerk de Vries 1-3

 Groningen – Leonidas 2-1 (1-0)

De slag verloren, maar niet de oorlog. Trainer-coach Bas Dirks was uiteraard een teleurgesteld man na de late nederlaag tegen Groningen. Twee minuten voor tijd maakte Alex Laarman de winnende treffer voor Groningen, dat evenals ‘Leo’ smacht naar punten. Groningen stond onderaan en staat nu weer tiende. Leonidas stond elfde, staat nu onderaan.

De verschillen zijn echter miniem. Eén overwinning en de Rotterdammers staan weer op de veilige tiende plaats. Het venijn zit tijdens de 22ste speeldag mogelijk in de staart. Dan treft Leonidas de huidige nummer elf Phoenix.

‘Zo ver is het echter nog lang niet’, aldus Dirks. Tegen Groningen deed zijn team het voor de rust nog goed. Er was controle en de 0-1 voorsprong na 35 minuten. ‘Na rust kreeg Groningen meer vat op het spel en ze kregen meer strafcorners te nemen; acht om twee voor ons. Uit één van die corners werd het 1-1 en de eindfase nekte ons. Tijdens de tweede helft speelden we ongeveer een kwartier met tien man vanwege geel en groen.’

De hervatting van de competitie werkte niet in het voordeel van Leonidas. Van de vier duels werden er twee afgelast. ‘Komende donderdag spelen we de eerste inhaalwedstrijd tegen Union. Dat is opnieuw een belangrijke, want Union staat negende. Daarna volgt een serie tegen Laren, Victoria en Klein Zwitserland.

Voor de promovendus wordt het nog een hele strijd om het vege lijf te redden, maar de krijgers van Leonidas zullen zich niet zo maar gewonnen geven.

’18 Mathe de Wit 0-1 (sc)
’42 Lennart Schuur 1-1 (sc)
’68 Alex Laarman 2-1

Push – Gooische 2-2 (1-2)

‘6 Frank van der Hulst 0-1
’10 Floris van der Kroon 1-1
’19 Benjamin Stibbe 1-2
’39 Max Kreft 2-2

Union – Phoenix 1-0 (1-0)

’32 Pieter-Bas Noverraz 1-0

Victoria – Cartouche 1-3 (1-3)

Timo Goor 0-1
Timo Goor 0-2
Thijs van Pelt 1-2
Yorick van de Vis 1-3 (sc)

Zwart-Wit – Qui Vive 2-3 (2-2)

‘1 Thijmen Bantje 1-0
‘2 Thijmen Bantje 2-0
‘3 Wouter Haremaker 2-1
’19 Wouter Haremaker 2-2
’53 Mark Weber 2-3

Thijmen Molenaar (Zwart-Wit) aan de bal. Foto: Henk Jansen


Wat vind jij? Praat mee...