OVK (H): Laren verliest verrassend van Phoenix en duikelt

Zo ben je koploper en zo staat je een week later op de vijfde plaats. Het overkwam Laren dat zeer verrassend met 2-1 verloor van hekkensluiter Phoenix. Het geeft aan hoe dicht het bij elkaar staat in poule B. In poule A sloeg koploper Hurley een gat van negen punten met Schaerweijde. De Amsterdammers wonnen met 3-1 van de andere ex-hoofdklasser, die ze tot gisteren beschouwden als een concurrent voor de twee play-offplaatsen.

Overgangsklasse A

Breda – HIC 2-4 (1-1)

HIC deed uitstekende zaken in Breda, waar het team met 2-4 won. Daarmee blijven de Amstelveners keurig in de slipstream van koploper Hurley en runner-up Nijmegen.

Voor beide ploegen was het in dit duel een kwestie van (voorlopig) aanhaken of afhaken in de strijd om de bovenste plekken. Voor rust speelde Breda, aldus assistent Sven Coenen, een goede pot. Na 35 minuten was het dan ook 1-1. ‘Tijdens de tweede helft gaven we het echter helemaal weg. We namen geen initiatief meer en HIC speelde dat heel goed uit. We kregen nog redelijk wat strafcorners, maar het rendement van HIC was vanmiddag gewoon hoger.’

HBS – Were Di 5-4 (3-3)

Tim Ossewaarde was absoluut de man van de wedstrijd tijden het duel tussen HBS en Were Di. Van de vijf treffers die HBS scoorde, maakte hij er volgens zeggen van trainer-coach Thomas Immink ’vierenhalf. Vier gingen er goed in en de vijfde kon Sam van de Weel er eenvoudig via de rebound intikken.’

Immink was overigens niet content met het spel van zijn ploeg in de eerste helft. ‘Ik heb ze tijdens de rust op hun donder gegeven, want het was veel te rommelig van onze kant. We speelden toen onder ons niveau. Uiteindelijk hebben we dankzij Tim de wedstrijd gewonnen. Het is fijn om zo’n wapen in huis te hebben.’

Arend-Jan Broekmans (Were Di): ‘Ja, wij verliezen het uiteindelijk op de strafcorners. Voor rust speelden we heel erg goed, tijdens de tweede helft was het iets minder. Het jammere was dat we op 3-3 een strafbal misten. De les is onder meer dat wij goed moeten opletten hoe wij de corners weggeven, want vier goals maken in een uitduel is op zich natuurlijk prima.’

Hurley – Schaerweijde 3-1

Als je spreekt over aanhaken of afhaken om de twee bovenste plekken, was het potje tussen Hurley en Schaerweijde een sleutelduel. De twee oud-Hoofdklassers troffen elkaar in het Bos, waar Hurley met 3-1 won. Zo zette de brigade van Reinoud Wolff deze concurrent voorlopig op negen punten. De vraag is nu al of Schaerweijde deze achterstand op de Amsterdammers nog gaat goedmaken dit seizoen.

‘De beleving was bij ons groot, omdat we dit zagen als een sleutelduel om Schaerweijde van ons af te schudden. We speelden ook goed en kwamen voor de rust terecht op 1-0. Tijdens de tweede helft kreeg Schaerweijde op een goed moment een groene kaart en in overtal sloegen we direct tweemaal toe. Na die 3-0 speelden we nog tien minuten met tien man, dan wordt het wat lastiger allemaal.

Suzan Veen: ‘Hurley was effectiever en speelde zakelijk hockey, wij hadden vanmiddag teveel kansen nodig om te scoren. Over het algemeen vond ik het een goed duel, maar als je met 3-0 achter komt te staan, moet het van heel ver komen wil je nog resultaat halen.’

Philip Thiadens 1-0
Kenny Bain 2-0
Junior Schilte 3-0
Casper Dobbelaar 3-1

Leiden – Voordaan 2-3 (1-1)

Voordaan werkte aan het zelfvertrouwen door weer eens een winstpartij te boeken. Peter Jonker (Voordaan): ‘Het spel was niet heel goed, maar minder paniekerig. Bovendien gaven we minder corners en kansen weg. Leiden hielp ons wel een beetje in de wedstrijd, want bij een aantal strafcorners slaagden ze er niet in om de bal goed te stoppen.’

Mats van Uden (Leiden): ‘De corners waren inderdaad een punt. Bob van Brussel heeft bij ons een percentage van vijftig procent staan en deze wedstrijd werd de bal viermaal niet goed gestopt. Maar verder toonde Voordaan niets van creativiteit. Wij bepaalden grotendeels de press, onze tegenstander hanteerde veel de scoop, maar wij beloonden onszelf niet.’

’10 Adriaan Stolk 1-0 (sc)
’19 Rutger Theijse 1-1
’37 Adriaan Stolk 1-2 (sc)
’57 Erik Hemesath 1-3
’68 Jesse Webbers 2-3

Nijmegen – USHC 6-1 (3-2)

Nijmegen boekte alweer zijn vierde overwinning op rij en dan gaat het hard met het puntenaantal in de poule, waarin iedereen zo ongeveer van iedereen wint.

Bas Bogaard (Nijmegen): ‘Ik heb mijn team voor de wedstrijd gewaarschuwd om scherp te zijn tegen USHC. Ondanks dat ze wat lager staan, spelen ze niet onaardig hockey. We kenden een slordige start, maar daarna pakten we het goed op en kwamen we uit op een 3-0 ruststand. Tijdens de tweede helft bleef onze focus goed.’ Nijmegen heeft tot aan de winsterstop nog potjes te gaan tegen HIC, Leiden en Zwolle.

Zwolle – Huizen 1-5 (0-2)

Huizen liet er in Zwolle geen gras over groeien. De gasten boekten en meer dan terechte zege. Tijdens de 42e en 43e minuut deelde Huizen de genadeklap uit door in twee minuten tijd uit te lopen van 0-2 naar 0-4.  ‘Wij waren op alle fronten sneller en handiger’, aldus assistent-coach Daan van der Wilk (Huizen).

Pancho van den Broek (Zwolle): ‘Dit is teleurstellend. Wij hoopten vandaag zaken te kunnen doen. Tijdens de eerste helft gaan we twee keer in de fout en wordt het 0-2. Na rust probeerden we iets te forceren, toen speelden we ook met veel meer ambitie, maar we maakten teveel dezelfde fouten. Het is wat het is op dit moment. Spelers mogen best fouten maken, maar niet telkens dezelfde.’

Cartouche – Leonidas 4-1 (1-0)

Cartouche slaagde er in om een uiterst taaie tegenstander als Leonidas een nederlaag te bezorgen.

Pieter Pieterse (Cartouche): ‘Leonidas heeft er geen moeite mee om als ploeg terug te zakken binnen de 23 meterlijn, om gedisciplineerd te verdedigen en om er goed uit te komen. Wij domineerden het veldspel, maar onze tegenstander kreeg meer strafcorners. We bleven echter vertrouwen houden in een goede afloop.’

Het was een interessant duel tussen twee tegenstanders met twee verschillende tactieken. Tot op zekere hoogte konden wij het Cartouche heel erg lastig maken. Door twee individuele fouten werd het te snel achter elkaar 2-1 en 3-1.’

’42 Steven Doorman 1-0
’47 1-1
’55 Joost Meijer 2-1
’58 Yorick van der Vis 3-1
’68 Yorick van der Vis 4-1

Gooische – Klein Zwitserland 1-6 (1-2)

Robbert-Paul Aalbregt blijft in ieder geval tot aan de winsterstop interim-coach bij Gooische. Dit op verzoek van het bestuur. ‘We spelen nog drie duels en dan is het winterstop. Dat is een mooi moment om rustig verder te kijken wat er moet gebeuren. Of ik daarna ook coach blijf? In principe niet. Ik heb het druk genoeg en bovendien ben ik technisch manager bij de herenlijn. Dan kom ik met een dubbele pet te zitten, niet echt wenselijk.’

Tegen Klein Zwitserland had Gooische weinig in te brengen. Aalbregt: ‘Wij waren niet top, maar KZ is een team dat erg goed functioneert. Ervaren, gedegen, slim en een goede technische staf. Na rust maakte KZ in de derde en vierde minuut de 1-3 en 1-4. Toen was het meteen over.’

Phoenix – Laren 2-1

Phoenix zorgde voor de verrassing van de dag door koploper Laren met 2-1 terug te wijzen.

Melchior Looijen (Phoenix): ‘Laren was veel aan de bal, maar dat leidde niet tot grote kansen. Ik ben blij dat er voor ons eindelijk een keertje goed valt. De gemiddelde leeftijd van ons team is ten opzichte van vorig seizoen gedaald van 26 naar 20 jaar. Dat vergt even tijd.’

Rick van Domburg (Laren): ‘Teleurstellend dit, ik word er niet blij van. Phoenix deed wat het moest doen: ze hielden het veld klein en gaven veel hoge ballen. Daarmee hadden wij het tegen Gooische ook moeilijk. Tijdens de tweede helft oefenden we dertig minuten druk uit, maar dat deden we niet slim genoeg. Dat was super frustrerend.’

Jake Owen 1-0
Robbert van de Peppel 1-1 (sb)
Bastiaan Tenge 2-1

Push – Zwart-Wit 1-1 (0-1)

Het was volle bak op Push tijdens de stadsderby tegen Zwart-Wit. Zo’n 1.000 tot 1.200 toeschouwers omzoomden het veld, waardoor in zekere zin een play-offsfeertje ontstond. Bovendien was het voor veel spelers aan beide kanten de eerste stadsderby.

Stefan Duyf (Push): ‘Het werd ook en echte derby. Het spel was niet hoogstaand, maar het was spannend en alle ingrediënten zaten er in. Zwart-Wit kwam beter uit de startblokken dan wij en over het geheel waren ze misschien iets sterker. Ze toonden meer bravoure en wij waren wat zoekende.’

Pim Wijzenbeek (Zwart-Wit): ‘Ik denk dat wij achteraf meer teleurgesteld waren over dit gelijkspel dan Push. Dat zegt iets over het beeld van de wedstrijd. We hebben weinig weggeven en het jammere was dat wij voor de rust een strafbal misten.’ De bal werd gekeerd door doelman Stijn Vernes, die vorig seizoen nog voor Zwart-Wit speelde.

’31 Daan Dekkers 0-1
’64 Christiaan Teeuwen 1-1 (sb)

Qui Vive – Groningen 5-1 (4-1)

Qui Vive en Groningen speelden leuk tegen elkaar op, maar desondanks was er bij rust een stand van 3-1 bereikt. Ondanks de gelijkwaardigheid gingen de bal er bij de thuisclub eenvoudiger in.

Angela Veeger (Groningen): ‘Na dertig minuten stond het nog 1-1 en na 35 minuten 3-1. Dat was een beetje suf. Na rust was het binnen tien minuten 5-1 en dan speel je tegen Qui Vive een verloren wedstrijd.’

Bij Qui Vive was Mark Weber goed op dreef. Het cornerkanon prikte er twee in en hij maakte bovendien een strafbal.

Union – Victoria 1-1 (0-0)

Victoria speelt volgens trainer-coach Boudewijn van Eijck geen slecht hockey, maar met het puntenaantal wil het niet vlotten tot dusver. ‘Ik ben heel erg tevreden over het veldspel, dat voeren we al weken goed uit. We krijgen ook voldoende kansen die je in doelpunten kunt omzetten, maar daar schort het aan. Het zit nog niet mee dit seizoen. We moeten er rustig onder blijven. Overigens, Union heeft een prima ploeg die ook mogelijkheden had om vaker te scoren.’

Ineke Botden (Union): ‘Dit was niet onze beste wedstrijd, dus wat mij betreft was de 1-1 het maximaal haalbare vandaag. Victoria is een ploeg die voor veel chaos kan zorgen bij de tegenstander. En verder was onze doelman uitstekend op dreef.’

’42 Thijs van de Kamp 0-1 (sb)
’55 David Blom 1-1