Round-up OVK (H): Cruciale zege Were Di en Union

Were Di en Union boekten in hun poging de play-outs aan het eind van het seizoen te ontlopen cruciale overwinningen. De Tilburgers ontspringen na de 6-2 zege op Venlo vrijwel zeker de dans, Union liep drie punten uit op de nummers tien en elf; Leiden en Zwart-Wit. Breda verloor in Poule B de stadsderby van Push (2-1) en staat nu vier punten achter op runner-up Victoria. Zo de Bredanaars nog rekenden op de play-offs lijkt die kans nu zo goed als verkeken.

Overgangsklasse A

Hdm: ruststand is eindstand

Hdm zette vooral voor rust flink aan tegen Voordaan. Het resulteerde in een ruststand van 4-1 en daar kwamen na rust geen treffers meer bij. Als het aan assistent-coach Floris Quak had gelegen had hdm aan zijn doelsaldo mogen werken, ‘want dat zou aan het eind van de rit een rol van betekenis kunnen gaan spelen. De eerste helft was echter weergaloos. Heel dominant gespeeld, heel weinig weggegeven.’

Rein van Eijk (Voordaan): ‘We liepen tijdens de eerste helft van het kastje naar de muur. Wij kenden een slappe start, maar hdm was zeer goed. En om in termen van jeugdhockey te spreken: de tweede helft hebben we gelijkgespeeld.’

Piepjong Laren weert zich kranig

Laren trad tegen HIC aan met een middenveld met spelers van vijftien, zestien en achttien jaar. Aan talent dus geen gebrek bij Laren, want de middenlinie hield zich de hele wedstrijd kranig. Rick van Domburg Scipio (Laren): ‘Daarom was het ontzettend zonde dat wij vandaag niet tot resultaat kwamen. Een minuut voor tijd kregen we op 3-3 een strafcorner te nemen, die gaat mis en bij de daaropvolgende uitbraak van HIC werd het 3-4. Een punt was op zijn plaats geweest. Ik ben een trotse coach.’

Dirk Verhagen (HIC) was na afloop eveneens complimenteus over de prestatie van de jonge hockeyers van Laren. ‘Wij speelden een geweldige eerste helft, maar verzuimden om verder uit te lopen dan 1-2. Na rust wilde de bal er ook niet in. Het was in ieder geval een opluchting dat we de 3-4 maakten, want we waren wel de bovenliggende partij.’

Schaerweijde na rust op stoom

Schaerweijde kwam tegen Leiden al na twee minuten op een 1-0 voorsprong, maar desondanks ging de koploper rusten met een tussenstand van 1-1. Bas Bogaard (Schaerweijde): ‘Wij hadden eerder moeten toeslaan. Na rust gebeurde dat alsnog. We pakten het goed op en in korte tijd liepen we uit naar 4-1 en 5-1 en laten 6-2.’

Craig Sieben (Leiden): ‘Dit was voor ons natuurlijk een moeilijke tegenstander. We startten slap, maar we slaagden er in de rust te bereiken met 1-1. Tijdens de tweede helft was Schaerweijde gewoon te sterk voor ons. Na de 2-1 werd het ons te machtig.’

‘Dik en dik en dik verdiend’

Bij Were Di konden ze zondagmiddag opgelucht ademhalen na de ruime 6-2 overwinning op Venlo. Op de ze viel niets af te dingen. Grote man aan de kant van de Tilburgers was Joep Meijs, die drie treffers voor zijn rekening nam. Steven Hendrickx (Were Di): ‘Dit was dik en dik en dik verdiend. Vanaf de eerste minuut waren we beter en een eindstand van 10-2 was niet ongewoon geweest. Het veldspel was goed en ik denk dat Venlo ons maximaal tien minuten weerstand heeft kunnen bieden.’

Bernardo Fernandes (Venlo): ‘Were Di kwam driemaal bij ons in de cirkel en driemaal was het raak. We gaven het kinderlijk weg, doordat we te zwak verdedigden. We slagen er maar niet in om de negatieve spiraal te doorbreken.’ Voor Venlo wordt het enorm lastig de laatste plaats te verlaten met nog duels tegen Schaerweijde (thuis) en Laren (uit).

Cartouche op tijd wakker

Zwart-Wit slaagde er niet in om als reuzendoder van het veld te gaan tegen Cartouche. Het werd 1-4 na een ruststand van 1-1. Pim Wijzenbeek (Zwart-Wit): ‘Wij hebben ontzettend goed gespeeld. Tijdens de eerste helft waren we compleet gelijkwaardig aan Cartouche. Tot tien minuten voor tijd hadden we nog alle kansen. De doelman van Cartouche hield er echter een paar onmogelijke ballen uit. Na de 1-2 gingen we forceren en toen werd het nog 1-4.’

Sonja Thomann (Cartouche): ‘Onze eerste helft was heel slecht. De slechtste helft na de winterstop. Het werd hierdoor een ‘battle’. In mijn ogen wilde Zwart-Wit gewoon meer dan wij. Dan kun je het als coach hebben over techniek, tactiek en talent, maar als de werklust niet goed is, houdt het op. Tijdens de rust heb ik dan ook gezegd: ‘Trainen we het hele seizoen keihard om nu tegen Zwart-Wit uitgeschakeld te worden voor de play-offs? Gelukkig ging het tijdens de tweede helft veel beter.’

Goed werk Union

Union deed tegen Phoenix hele goede zaken door deze wedstrijd met 3-1 te winnen. Doordat de onderste drie ploegen verloren, was de zege letterlijk en figuurlijk pure winst.

Frank Stofmeel, interim-coach van Union: ‘Wij hebben vooral heel hard gewerkt en de jongens hebben ons strijdplan keurig uitgevoerd. Doe je dit, dan volgt er vanzelf iets positiefs.’

Statistieken

Hdm – Voordaan 4-1 (4-1)
1-0 Pieter van Straaten, 2-0 Jelmer Siersema, 2-1 Adriaan Stolk (sc), 3-1 Pieter van Straaten, 4-1 Niels Blaak (sc)

Laren – HIC 3-4 (1-2)
1-0 Benjamin Stibbe, 1-1 Rogier Schaeffers, 1-2 Luc Lejeune (sc), 2-2 Robbert van de Peppel, 3-2 Pieter Paul Houting (sc), 3-3 Casper Engelkens, 3-4 Sam Prins

Schaerweijde – Leiden 6-2 (1-1)
1-0 Casper Horn, 1-1 Benjamin van de Klundert, 2-1 Scott Tupper (sc), 3-1 Scott Tupper (sc), 4-1 Casper Horn, 5-1 Jasper van der Muelen Wolf, 5-2 Quinten Mank, 6-2 Eli Matheson

Were Di – Venlo 6-2 (3-1)
1-0 Coen Specken, 2-0 Joep Meijs, 2-1 Job Baeten, 3-1 Willem Woudenberg, 4-1 Joep Meijs, 4-2 Luis Tavares da Rocha (sc), 5-2 Joep Meijs, 6-2 Maikel Brekelmans

Zwart-Wit – Cartouche 1-4 (1-1)
0-1 Yorick van der Vis, 1-1 Pepijn van Baal, 1-2 Steven Doorman (sc), 1-3 Jochem Blok, 1-4 Steven Doorman (sc)

Union – Phoenix 3-1 (1-0)
1-0 Philip Thiadens (sb), 2-0 Adam Lepage, 2-1 Tim Schouten, 3-1 Max van Eupen

Overgangsklasse B

Doelpuntje van assistent-coach

Alkmaar slaagde er niet in zijn succesvolle reeks van de laatste weken een vervolg te geven tegen Huizen. De gasten waren over het geheel genomen sterker en wonnen dan ook met 1-3. Wouter van der Kloet (Huizen) zag dat zijn vaste assistent-coach Daan van der Wilk de bevrijdende 1-3 maakte. Het team kampt met wat blessures waardoor de inzet van Van der WiIk vereist was. Over de technische staf van Huizen gesproken, die wordt volgend seizoen versterkt met de voormalige hoofdcoach van de club (en die van Laren): Rogier Lommel.

Alexander Peulen (Alkmaar): ‘De eerste helft was erg matig. Het was niet echt slecht, maar Huizen was beter en gevaarlijker. Tijdens de tweede helft speelden we goed, maar haalden we te weinig rendement. We komen acht of negen keer in een volle cirkel en daar kwam te weinig uit.’

Ring Pass blijft vol goede moed

Ring Pass verloor gisteren de strijd (4-2), maar nog niet de oorlog. Trainer-coach Bastiaan Ophof van Ring Pass blijft hoopvol in de missie van zijn team om rechtstreekse degradatie te ontlopen. ‘We kunnen nu wel in paniek raken, maar dat brengt ons niets. We kijken van wedstrijd tot wedstrijd. Zondag spelen we tegen HBS en de laatste wedstrijd tegen Zwolle. Het zijn duels met zeker mogelijkheden voor ons. Tegen Gooische speelden we goed, maar we slaagden er niet in terug te komen van drie tegengoals.’

Reinoud Wolff (Gooische): ‘De eerste helft was prima. We gaan de rust in met 3-1, maar met de 3-2 hielpen we Ring Pass in het zadel. Daarna kregen ze in een kwartier tijd vijf of zes grote kansen, waardoor het onnodig lang spannend bleef.’

Push wint op valreep stadsderby

Push won de veelbesproken stadsderby tegen Breda. Uiteraard heerste daarover tevredenheid bij de thuisclub, maar Stefan Duyf was vooral content met de wijze waarop zijn ploeg de wedstrijd speelde. ‘Het was wat mij betreft een fantastisch duel met veel publiek en prima hockey. In Breda werd al weken uitgekeken naar deze derby, dan is het mooi als je wint. Dat we een minuut voor tijd de winnende maakten, zorgde voor een mooie ontlading.’

Mark Bouwman (Breda) vond dat de overwinning meer dat terecht naar Push ging. ‘Ze waren beter en wij mogen onze doelman bedanken dat we zo lang in de wedstrijd zijn gebleven. Jaap van Montfort was weer geweldig. Het was van onze kant niet overtuigend en niet scherp genoeg.’

Veel controle bij Victoria

De uitslag van de wedstrijd Victoria-Groningen (1-0) doet vermoeden dat het een nipte overwinning was voor Victoria. Boudewijn van Eijck van Victoria stelde na afloop dat dit een vertekend beeld was. ‘Wij hadden namelijk ontzettend veel controle over de wedstrijd. Groningen hield het veld heel klein in de buurt van de cirkel. Daar kwamen we moeilijk doorheen. Onze tegenstander kon geen gevaarlijke counters inzetten.’

Angela Veeger (Groningen) stelde dat haar ploeg echter een punt had verdiend. ‘Wij boden goede weerstand en we kregen ook kansen en een enkele corner. Eentje daarvan betekende een ideale kans op de 1-1. Wij beloonden onszelf dus niet.’

Zwolle pakt punt van SCHC

Tegen koploper SCHC een punt halen (2-2), dat is prima werk van Zwolle dat nog volop in degradatiestrijd is verwikkeld. Bert Bunnik (Zwolle): ‘We hebben goed gespeeld, waarbij we bovendien vlot op voorsprong kwamen. Het was jammer dat de 1-2 voor rust tot stand kwam door een onterechte goal, omdat er een voetje van Stichtsche tussen zat. Gelukkig konden we vlak voor tijd de 2-2 maken.’

Michiel van der Struijk (SCHC): ‘Ons bewustzijn was vandaag niet groot genoeg, ondanks de waarschuwing vooraf. Na rust krijgen we een ideale kans op 1-3 en dan is het waarschijnlijk over voor Zwolle. Zij bleven er echter voor knokken en dan wordt het via een corner nog 2-2. Dat was verdiend.’

HBS en Nijmegen deelden de punten in een duel waarin vrijwel niets meer op het spel stond. Beide teams zijn veilig en spelen volgend seizoen opnieuw in de Overgangsklasse.

Alkmaar – Huizen 2-3 (1-1)
1-0 Sebastien Gimbière (sc), 1-1 Frithjof de Jong, 1-2 Daan Vermeijden, 1-3 Daan van der Wilk, 2-3 Steven de Vos

Gooische – Ring Pass 4-2 (3-1)
1-0 Floris Bakker, 2-0 Junior Schilte, 2-1 Jochem Caspers (sc), 3-1 Luc Smeets, 3-2 Wicher Schapers, 4-2 Stijn Gabriëls

HBS – Nijmegen 1-1 (0-1)
0-1 , 1-1 Bart Happe

Push – Breda 2-1 (1-0)
1-0 Gijs van de Ven, 1-1 Vincent Langenhuijsen, 2-1 Christiaan Teeuwen (sc)

Victoria – Groningen 1-0 (1-0)
1-0 Quintus Rischen

Zwolle – SCHC 2-2 (1-2)
1-0 Bruno De Oliveira Sousa, 1-1 Marc Schwarz, 1-2 Steef Stroeken, 2-2 Pieter-Jan Voerman (sc)