Round-up OVK (H): Primeur, Cartouche start zonder doelman

Voor zover bekend kwam het niet eerder voor in de Overgangsklasse: een wedstrijd starten zonder inzet van je doelman. Trainer-coach Sonja Thomann van Cartouche bedacht deze zet om haar ploeg (met 11 veldspelers) scherp aan de start te laten verschijnen. Verschillende bezoekers reageerden daarop misprijzend en betichtten Thomann van arrogantie, maar volgens de coach zat er een gedachte achter. Na 10 minuten maakte de goalie zijn opwachting.

Overgangsklasse A

Amersfoort-Rood-Wit

‘Deze nederlaag komt wel even aan.’ Aldus sprak Rutger Klein zondagmiddag na de 5-1 nederlaag van Rood-Wit tegen Amersfoort, een rechtstreekse concurrent in strijd om degradatie en play-outs. ‘Qua veldspel hielden wij gelijke tred met Amersfoort, maar via een rommelgoal en een corner staan wij bij rust met 2-0 achter. Daarna maken we 2-1 maar heel snel wordt het 3-1. Vanaf dat moment verloren wij het geloof in eigen kunnen. Dinsdag komen wij weer bij elkaar, maar zo langzamerhand hebben we niet veel tijd meer.’ Rood-Wit treft nog Cartouche, Ring Pass en Alkmaar.

Bij Amersfoort was uiteraard sprake van grote vreugde, aldus assistent-coach Ray van der Klis. ‘De uitslag had groter mogen zijn. Wij hebben lering getrokken uit de duels van de laatste weken, maar we moeten nu niet naast onze schoenen gaan lopen.’ Zondag speelt Amersfoort in Almstelveen tegen hekkensluiter Myra.

Eerste 10 minuten Cartouche de beste

Ja, en dan de keeperskwestie van Cartouche. Het team startte zonder doelman. ‘Langs de lijn kreeg ik vanuit diverse kanten commentaar, maar het ging mij er om dat we scherp aan de wedstrijd zouden starten. Het had niks met arrogantie of minachting van onze tegenstander Ring Pass te maken. Zonder inzet van een doelman is het extra moeilijk. Ik heb dat 10 minuten zo gelaten, maar volgende week tegen Rood-Wit doe ik dat misschien wel langer. Want ik moet zeggen: de eerste 10 minuten waren meteen onze beste 10 minuten van de wedstrijd.’

Het opmerkelijke: Ring Pass kwam op 0-1 kort nadat de doelman van Cartouche zich op het veld had gemeld. Pas 7 minuten voor tijd werd het 1-1. Thomann: ‘Wij kregen zo enorm veel kansen, dat is ook het probleem van het seizoen. Schrijf maar op dat wij op zoek zijn naar een scorende spits.’

Frank-Jan van Waveren (Ring Pass): ‘Je ziet wel eens dat een doelman van het veld wordt gehaald, omdat hij voor Jan Boterletter op de mat staat, maar dit zie je niet vaak. Ons team moest er even aan wennen. Wij konden er niet optimaal van profiteren. Het werd 1-1, maar we zijn een paar keer door het oog van de naald gekropen.’

Geen centje pijn voor Qui Vive

Wie stopt Qui Vive? Dat lijkt met nog een paar potjes te gaan in poule A de grote vraag. Het team van Tim Oudenaller toont geen spoortje van verzwakking en timmerde vooral voor rust Myra van het veld. Ruststand 5-0. Mark Weber was ditmaal de grote man aan de kant van Qui Vive met 4 rake strafcorners. Dat wordt kortom een geducht wapen van Qui Vive als het op die play-offs aankomt. Oudenaller: ‘Er was voor ons geen centje pijn vandaag. De eerste helft was zeer goed.’ Qui Vive speelt nog tegen Huizen, Breda en Union; stuk voor stuk ploegen die al uitgespeeld zijn.

Tilburg: nog 3 maal winnen voor play-offs

Tilburg morste 2 kostbare punten tegen Breda. De ploeg staat nu 3e met 2 punten achterstand op hdm. Pim Wijzenbeek (Tilburg): ‘Op zich verandert er niet veel voor ons. De laatste wedstrijd spelen we tegen hdm en die moeten en moesten we absoluut winnen, omdat hdm een veel beter doelsaldo heeft.’

Het maken van doelpunten is dan wel een vereiste, iets wat tegen Breda moeizaam lukte. Wijzenbeek: ‘Het liep stroef, we leden veel balverlies en we moesten tot tweemaal toe terugkomen van een achterstand. Er was echter voldoende tijd om de 3-2 te maken, maar helaas. Onze opdracht is nu duidelijk: driemaal winnen en we staan in de play-offs.’

Union-Alkmaar: van 2-0 naar 2-3

Union blameerde zich tegen Alkmaar, aldus trainer-coach Pancho van de Broek. Zijn team verloor met 2-3 na een 2-0 voorsprong na 45 minuten spelen. Niks aan de hand dus, zou je veronderstellen, maar dat pakte anders uit. 2 Rake corners van Sjoerd Molenaar bracht Alkmaar op gelijke hoogte en pompt viel de 3e in de 66-ste minuut. ‘Tussen de 50-ste n de 65-ste minuut gooiden wij alle schroom van ons af en scoorden we driemaal’, aldus aanvoerder Tijmen Barendsen, die ditmaal langs de kant stond.

Van de Broek: ‘Dit was schandelijk, ik ben echt een beetje sprakeloos. Na de 2-2 hadden we totaal geen controle meer, iedereen liep zich aan alles te irriteren. De focus was zoek, dat hebben we dom gedaan.’

Zege hdm

Hdm vijzelde het doelsaldo maar weer eens op met de 7-4 zege op Huizen. Nanco Jansonius (hdm): ‘Alle ingrediënten waren aanwezig om er een hele mooie hockeymiddag van te maken, maar dat werd het niet. Door pietluttigheid van de arbitrage is de hele wedstrijd kapot gemaakt.’ Robert Jan Cox (Huizen) deelde de mening: ‘Hdm heeft terecht gewonnen, maar het was bijna entertainment om te zien hoe de wedstrijd werd geleid.’

Amersfoort-Rood-Wit 5-1 (2-0)
1-0 Sun, 2-0 Rijksen (sc), 2-1 Van Maanen, 3-1 Sun, 4-1 Rijksen (sc), 5-1 Rijksen (sc)

Cartouche-Ring Pass 1-1 (0-1)
0-1 Slaghek, 1-1 Iding

Qui Vive-Myra 7-1 (5-0)
Weber (sc), 2-0 Weber (sc), 3-0 E. Otto, 4-0 E. Otto, 5-0 Weber (sc), 6-0 De Waal, 7-0 Weber (sc), 7-1 Schoonderbeek

Tilburg-Breda 2-2 (1-1)
0-1 Page (sc), 1-1 Swaen (sc), 1-2 Page (sc), 2-2 Gulink

Union-Alkmaar 2-3 (2-0)
1-0 B. Onstenk (sc), 2-0 Blom, 2-1 Molenaar (sc), 2-2 Molenaar (sc), 2-3 Severeins

Hdm-Huizen 7-4 (5-2)
0-1 Libourel (sc), 1-1 P. van Straaten, 2-1 Rischen, 2-2 Zeeman, 3-2 Quak, 4-2 Rischen, 5-2 K. Dickhoff, 5-3 Van de Wolf, 6-3 Dartée (sc), 7-3 K. Dickhoff, 7-4 Kroneman

Overgangsklasse B

Almere slaat genadeloos toe

Almere boekte een fraaie 4-0 zege op Gooische en blijft hiermee aan kop staan. Halverwege was het slechts 1-0, maar na rust sloeg Almere 10 minuten voor tijd in tijd genadeloos toe. Van 1-0 stond het binnen 4 minuten opeens 4-0. ‘Het had meer kunnen worden als de doelman van Gooische niet een aantal hele fraaie reddingen verrichtte’, aldus assistent-coach Bart van der Wolf van Almere. ‘Na rust werd het overigens nog wel even spannend, omdat Gooische toen duidelijk het initiatief nam.’

Fel HBS

HBS moet zo zoetjes aan ook tot resultaat komen, wil het aan het einde van het seizoen tenminste verstoken blijven van play-outs. De ploeg stond en staat 10e, daar veranderde de nederlaag tegen Push niets aan. Het werd een nipte 2-3, nadat HBS fel aandrong op de gelijkmaker. ‘De wedstrijd had geen 5 minuten langer moeten duren, dan was het zeker zo ver gekomen. De 3-3 zat er gewoon in’, aldus Rolf Meurkens (HBS).

En Herman Kruis (Push): ‘De 1e helft was goed, we nemen een 0-2 voorsprong, maar tijdens de 2e helft ging HBS wat opportunistischer spelen. Na de 1-2 werd het snel 2-2 en vanaf dat moment maakten wij het onszelf erg moeilijk.’ Desondanks blijf Push 3e met een punt achterstand op runner-up Victoria. De Bredanaars spelen nog tegen Were Di, Almere en Nijmegen.

KZ houdt vertrouwen

En dan Klein Zwitserland. De ploeg van Peter Kalfsterman boekte een verdienstelijk gelijkspel in en tegen Nijmegen, maar daar schoot de formatie niets mee op. Door winst van Phoenix staat KZ nu helemaal alleen onderaan. Kalfsterman: ‘Om te beginnen was dit een terechte uitslag, maar het wordt nu lastig. We houden echter vertrouwen in een goede afloop.’

Christian Cavallet (Nijmegen): ‘Teleurstellend dat wij 2 punten laten liggen. Wil je nog een rol van betekenis spelen, dan moet je winnen. Dat gooien we nu weg. Wij misten het heilige vuur.’

HIC’s gifbeker

Phoenix deed hele goede zaken door HIC, dat volledig de weg kwijt is, met 6-4 naar huis te sturen. ‘Dit was een prima pot, waarin we 5 veldgoals maken.’ Tot aan de 2-2 kort na rust ging het qua score gelijk op, maar daarna liep de thuisclub uit van 2-2 naar 5-2. HIC haalde nog op tot 5-4, maar een minuut later was het alweer 6-4. Dirk Verhagen (HIC): ‘Godsnamen, de gifbeker zit wel heel erg vol. We verliezen nu voor de 5e keer op rij, dat is mij in mijn loopbaan niet eerder overkomen. Ons team zit compleet op slot, terwijl wij hard trainen. Het is een mentale kwestie, waar wij toch uit moeten zien te komen.’

Nr. 2: Victoria

Victoria schudde mede-concurrent Laren van zich af. Laren stond voor de wedstrijd 2e en Victoria 5e. Nu staat Victoria 2e en Laren 4e.  Zo snel kan het gaan. Boudewijn van Eijck (Victoria): ‘Tijdens de 1e helft stonden we iets te laag te spelen, maar ondanks dat we dit niet wilden, was het bij rust toch 2-0. Na rust speelden we hoger en waren wij meer aanwezig in de onderlinge duels. Onze 3-1 bleek een prima marge. Het bleef spannend, maar Laren kreeg geen echte kansen meer.’

Rogier Lommel (Laren): ‘Wij hadden hier kunnen winnen, omdat wij het beste van het spel hadden. Maar Victoria heeft het knap gedaan. Ze speelden op rendement. Wij verdedigden te slap en dus hebben we de nederlaag aan onszelf te wijten.’

Were Di richt zich op

Were Di tenslotte richtte zich na een serie van moeilijke weken op tegen Leiden. Het fundament voor de zege lag er al na 18 minuten. Het scorebord wees toen 3-0 aan. Steven Hendrickx (Were Di): ‘Dat was prima en even geleden dat we zo hockeyden.’ Na de 3-0 zakte het echter in bij Were Di, waarna Leiden nog voor de rust kon terugkomen tot 3-2 dankzij 2 treffers van Olmer Meijer.

Na rust was sprake van een gelijkwaardig duel. In de 45-ste minuut maakte Maikel Brekelmans zijn 2e goal van de dag en die voorsprong was onoverbrugbaar voor Leiden.

Almere-Gooische 4-0 (1-0)
1-0 Meijer (sc), 2-0 Verga, 3-0 Van Hamersveld, 4-0 Verga

HBS-Push 2-3 (0-2)
0-1 Kreft, 0-2 Van de Weerden (sc), 1-2 Hermans, 2-2 Verhoef, 2-3 Van de Weerden (sc)

Nijmegen-Klein Zwitserland 2-2 (1-1)
0-1 Pastoor, 1-1 Beks, 2-1 Beks (sc), 2-2 Pastoor

Phoenix-HIC 6-4 (2-1)
0-1 M. Prins, 1-1 De Mul, 2-1 De Haan, 2-2 Douwma (sc), 3-2 Teeuwen (sc), 4-2 Welling, 5-2 Schouten, 5-3 Douwma (sc), 5-4 Douwma (sc), 6-4 De Mul

Victoria-Laren 3-2 (2-0)
1-0 Van de Kamp, 2-0 Groenland, 2-1 De Vries, 3-1 Van Rhede van der Kloot (sc), 3-2 Van de Peppel

Were Di-Leiden 4-2 (3-2)
1-0 Collart, 2-0 Brekelmans (sc), 3-0 Schuring, 3-1 Mieijer (sb), 3-2 Meijer (sc), 4-2 Brekelmans