Round-up OVK (H): primeur voor Breda, punt voor HIC en hagel

Breda zorgde voor een primeur door dit seizoen als 1e te winnen van Qui Vive, dat de 1e plek afstaat aan hdm. Tilburg scoorde het snelste doelpunt van deze competitie, de bal lag al na 10 seconden in het net. In Overgangklasse B pakte HIC na 5 nederlagen op rij weer eens een punt.

Overgangsklasse A

Efficiënt Alkmaar

Alkmaar pakte ontzettend belangrijke punten tegen Ring Pass in de strijd tegen degradatie. De Noord-Hollanders zijn nog niet officieel veilig, maar hebben goede papieren om directe afdaling in de komende 2 weken te voorkomen. Tegen Ring Pass werd het 2-1. Coach Alexander Peulen: ‘Hard werken en verder niks. Het was niet echt mooi te noemen, elke bal die we afpakten waren we binnen een halve minuut alweer kwijt. Zonde van de energie. Momenteel is het gewoon zorgen dat je punten binnenhaalt. Dat lukte door Ring Pass uit hun spel te halen. Het was zeer efficiënt van onze kant, we haalden 3 corners en scoorden er 2.’

Frank Jan van Waveren (Ring Pass): ‘Wij hebben niet slecht gespeeld, maar Alkmaar stond goed in de organisatie. Per saldo waren wij wel de enige ploeg die probeerde te hockeyen. Het is typerend dat na de wedstrijd zelfs jongens van Alkmaar zeggen dat wij de betere waren. Ze hebben er hard voor geknokt, maar wij kregen een paar corners erg lousy tegen. Uiteindelijk is er geen man overboord door deze uitslag, we hebben nog 4 ploegen onder ons.’

Breda als eerste langs Qui Vive

Breda is de eerste ploeg die dit seizoen wint van Qui Vive, een ontzettend knappe prestatie van de mannen van Matthijs Brouwer, die zelf ook nog even meespeelde. Qui Vive zakt door het verlies naar plek 2, in punten gelijk met nummer 1 hdm. Coach Brouwer noemt de zege ‘fantastisch mooi’. ‘We staan op een plek dat het allemaal niet heel veel meer uitmaakt, maar winnen van de nummer 1 is een redelijke boost voor het moraal. Het lijkt wel of sinds de wedstrijd tegen Tilburg het kwartje bij ons gevallen is.’

Tim Oudenaller (Qui Vive): ‘We scoorden niet gisteren, dat ontbrak eraan. We hadden veel veldoverwicht en meer dan genoeg kansen en corners. Zij stonden verdedigend goed en hun keeper speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen. We hebben 19 wedstrijden op rij niet verloren en gisteren gebeurde het een keertje. Dat kan gebeuren, Breda is gewoon een goede tegenstander.’

Tilburg scoort binnen 10 seconden

Huizen was een duel tussen de nummer 3 en 4 van de Overgangsklasse A, maar de uitslag liet een groter klasseverschil te zien. Tilburg won met gemak van de Noord-Hollanders. Robert Jan Cox was ondanks de nederlaag tevreden over het vertoonde spel: ‘We hebben een topwedstrijd gespeeld, maar we maakten wat foutjes die zij afstraften. Wij deden dat aan de andere kant niet. Ik vind de 0-3 geflatteerd’.

Pim Wijzenbeek (Tilburg): ‘De 0-1 lag er al na 10 seconden in. Wij speelden een hoge bal die Joep de Natris erin frommelde. We kregen direct daarna al wat kansen op de 0-2, maar die misten we. Huizen werd na rust sterker en kreeg mogelijkheden, maar werden nooit echt gevaarlijk. Een minuut of 17 in de 2e helft maakten we de 0-2. Uiteindelijk vond ik de 0-3 dik verdiend. We hebben het nu allemaal nog in eigen hand, als wij van hdm winnen, worden we minstens 2e.’

Het wordt moeilijk voor Myra

Het ziet er niet goed uit voor Myra. De ploeg van Rense Siegmund verloor voor de 16e keer en moet in de laatste 2 wedstrijden 4 punten met Rood-Wit overbruggen om directe degradatie af te wenden. Tegen Amersfoort, ook geen hoogvlieger, werd het 1-3. ‘Teleurstellend’, noemt Siegmund de uitslag. ‘Ik vind dat wij het betere van het spel hebben gehad en kansen gecreëerd hebben, maar we hebben niet voldoende gescoord. Er werd nog een bal van de lijn gehaald en zelfs met 2 aanvallers alleen voor de keeper lukte het niet. Amersfoort heeft van het schaarse aantal keer in de cirkel goed geprofiteerd.’

Cartouche kent ongelukkige warming-up

Cartouche kende een ongelukkige warming-up voor het duel met Rood-Wit. Laatste man Coen Albers kon al niet spelen wegens last van zijn schouder en tijdens het warmlopen gleed zijn vervanger Bart Bedet uit over een pion. Vaste cornerman Steven Doorman ontbrak ook. Rood-Wit maakte van de gelegenheid gebruik en won met 3-0.

Sonja Thomann: ‘Het lukte ons niet om in een lekker passritme te komen en een aantal ervaren spelers liet het afweten. Het is denk ik tekenend voor het niveau dat de jongen uit onze A1 die mee was, de beste aan onze kant was. Dit soort wedstrijden heb je soms gewoon. We maakten geen doelpunt en we kwamen ook 2 keer met 10 man te staan door gele kaarten. Wij zijn op dit moment niet stabiel genoeg om dat te kunnen opvangen.’

Rutger Klein (Rood-Wit): ‘Leuke overwinning waar we erg blij mee zijn. Cartouche maakte misschien meer het spel, maar wij verdedigden strak. We creëerden niet meer kansen dan in andere wedstrijden, maar nu herkenden we ze beter. Door de winst staan we er inderdaad beter voor, maar ik wil niet te veel naar de andere ploegen kijken. Na de wedstrijd kwam een aantal jongens naar me toe met lijstjes en punten. Dat interesseert me niet. Dinsdag weer lekker trainen en doen waar we goed in zijn.’

Hdm houdt stand in Nijmegen

Hdm is de nieuwe koploper in Overgangsklasse B. De Hagenaars wonnen zelf met 0-1 van Union en zagen concurrent Qui Vive voor het eerst verliezen van Breda. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel halverwege de 2e helft.

Nanco Jansionius (hdm): ‘Het was een moeilijke wedstrijd voor ons. Wij hadden moeite met het velden Union had een goed systeem neergezet. Zij lieten ons het spel maken en profiteerden van de fouten die wij maakten. Moeizaam dus, maar al met al een terechte overwinning. Zij haalden bijvoorbeeld geen enkele corner. We staan nu bovenaan en daar mogen we best trots op zijn, maar meer dan dat heeft geen zin. We moeten nog gewoon 2 keer winnen, anders kan alles toch nog zomaar mislopen.’

Pancho van de Broek (Union): ‘De uitslag lag dichterbij elkaar dan het niveau. Hdm was de betere partij, maar wij stonden organisatorisch goed. Hdm heeft volgens mij in de laatste 3 wedstrijden 17 keer gescoord en tegen ons maken ze er uit eindelijk 1 uit een corner met hangen en wurgen. We waren iets te slordig in de passing en in de laatste fase rond de cirkel om meer te verdienen. Al hadden we achteraf gezien, we hebben de camerabeelden bekeken, recht gehad op een strafbal.’

Alkmaar-Ring Pass 2-1 (1-0)
1-0 Molenaar (sc), 1-1 Caspers, 2-1 Mossel (sc)

Gooische wint duel in middenmoot

Het duel tussen middenmotors Gooische en Nijmegen leverde winst op voor de thuisploeg. Gooische stijgt door de zege naar de 7e plek. Rob Bianchi (Gooische): ‘Het was voor ons een belangrijke wedstrijd, want we konden de aansluiting met de ploegen boven ons pakken. Daarom zat er wat spanning op en kwamen we de 1e helft niet los. Zij verdedigden onze corners goed. Na de rust hebben we het goed opgepakt en kwamen we voor. 10 Minuten later zette iemand van hen z’n stok tegen de bal en was het opeens 1-1. Uiteindelijk goed gestreden en op eigen kracht gewonnen.’

Christian Cavallet (Nijmegen): ‘Wij zijn de laatste weken niet steady genoeg om dit soort duels te winnen. Zij hebben het slim gespeeld en Floris Bakker heeft de wedstrijd voor hen gewonnen. Hij haalde de corners en scoorde ze. Beetje jammer, want het was niet nodig. Wij speelden een goede wedstrijd, maar waren niet sterk genoeg om te winnen.’

HIC pakt weer een punt

Na 5 nederlagen pakte HIC weer eens een punt. De ploeg uit Amstelveen donderde in de laatste weken van plek 1 naar plek 5 en kans de play-offs inmiddels op de buik schrijven. Tegen HBS werd het 2-2. Rolf Meurkens: ‘Het ging gelijk op in de 1e helft. Ook het aantal veldkansen was gelijk, maar wij kregen meer corners. In de 2e helft is HIC 1 keer in de cirkel geweest met een klein kansen, maar wij waren stuk sterkers. Helaas leverde het geen doelpunten.’

Hagelbui onderbreekt Laren en KZ

Klein Zwitserland is de hekkensluiter in Overgangsklasse B en heeft nog 2 wedstrijden daar verandering in te brengen. Tegen Laren maakten de Hagenaars geen kans op de overwinning. Rogier Lommel van de Gooise ploeg: ‘Wij spelen in een competitie die elke week een lastige wedstrijd brengt. Dat maakt het ook zo’n mooi seizoen wat mij betreft. KZ staat misschien laatste, maar het is geen makkelijke pot. Zij strijden nog tegen degradatie en zetten alles op alles. Wij gingen goed van start en scoorden meteen een corner. De wedstrijd werd na 9 minuten even onderbroken door een hagelbui, maar we konden het lekkere spel van daarvoor weer oppakken. Eigenlijk gingen we zonder problemen met 2-0 de rust in. Daarna was het even rommelig en kregen zij een strafbal door knullig verdedigen van ons.’

Peter Kalfsterman (KZ): ‘Laren startte scherper, maar daarna waren er verschillende kansen over en weer. De laatste 10 minuten speelden wij zonder keeper, maar dat pakte niet goed voor ons uit.’

Broertjes Meijer scoren bij Leiden – Almere

Almere voert Overgangsklasse B nog altijd aan en heeft derhalve de beste papieren voor de play-offs. Maar Victoria, Push en Laren doen nog volop mee. De summiere overwinning op Leiden was dus een belangrijke. Bart van der Wolff (Almere): ‘Wij hebben terecht gewonnen, maar Leiden hield zich goed staande. Uiteindelijk maakten wij pas 2 minuten voor tijd de 1-2.’

Craig Sieben (Leiden): ‘Het verhaal van een koploper tegen middenmotor. We hebben het ze moeilijk gemaakt, maar uiteindelijk is Almere een sterkere ploeg. Het was een fijne, goede wedstrijd van topniveau. We begonnen goed en stonden sterk te verdedigen. De eerste kans die we kregen, scoorden we meteen: door Olmer Meijer uit de strafcorner. De 2e helft begonnen we weer goed, maar zij kwamen terug tot 1-1. In de slotfase dwingen zij nog een corner af, die erin gaat.’

Push wint matig potje

Push blijft in de race om de play-offs. De Bredanaars staan nu 3, op 1 punt van de nummer 2 Victoria. Tegen provinciegenoot Were Di had de ploeg van Herman Kruis het lastiger dan verwacht. ‘Het was geen goede wedstrijd van ons, we waren niet fel genoeg. Een matig potje, dat wij uiteindelijk terecht wonnen.’

Steven Hendrickx (Were Di): ‘Wij speelden beste een goede wedstrijd, maar stonden helaas al 2-0 achter bij de rust dankzij 1 mooie en 1 lucky treffer van hen. Ik vond dat wij na rust meer lef toonden en zo verdiend op 2-2 kwamen. Toen Push een gele kaart kreeg, dacht ik dat er meer te halen was, maar het lukte ons niet om toen door te drukken.’

Phoenix kan lang mee met nummer 2

Victoria, de nummer 2 van Overgangsklasse B, had het verrassend lastig tegen Phoenix, de nummer 2 van onder. De Rotterdammers wonnen desalniettemin met 1-0. Boudeweijn van Eijck (Victoria): ‘Het bleef onnodig spannend omdat wij ons veldoverwicht niet in doelpunten uitdrukten. Desondanks bleven we gecontroleerd spelen. Een terechte overwinning.’

Joost van Hasselt genoot van zijn ploeg Phoenix. ‘Onwijs mooie pot met veel strijd. Een beetje geschaak zelfs. We konden een heel eind meekomen met Victoria, maar het verschil in kwaliteit heeft uiteindelijk de doorslag. Zij zijn in de belangrijke fases net iets beter. Al denk ik dat we stiekem een puntje hadden kunnen meenemen. Ik heb er alleen niet zoveel aan om te denken ‘wat als?’. De ranglijst liegt nooit en wij staan waar we staan; 11e. In deze competitie kan dat volgende week zomaar anders zijn.’

Gooische-Nijmegen 2-1 (0-0)
1-0 Bakker (sc), 1-1 Goossens, 2-1 Bakker (sc)

HIC-HBS 2-2 (?-?)
0-1 Tim Ossewaarde (sc), 1-1 Jos Douwma, 2-1 onbekend, 2-2 Tim Ossewaarde (sc)

Laren-Klein Zwitserland 4-1 (2-0)
1-0 Houting (sc), 2-0 Van der Linden, 2-1 Ellenbroek (sb), 3-1 Van der Linden, 4-1 Van der Peppel

Leiden-Almere 1-2 (1-0)
1-0 Olmer Meijer (sc), 1-1 Manuel Verga, 1-2 Dider Meijer (sc)

Push-Were Di 4-3 (2-0)
1-0 Kreft, 2-0 Van der Ven, 2-1 Wegdam (sc), 2-2 Wijnen, 3-2 Quint van der Weerden (sc), 4-2 Quint van der Weerden (sc), 4-3 Meijs

Victoria-Phoenix 1-0 (0-0)
1-0 Tom Geuskens (sc)