Roundup OVK Heren: Strijd in Alfred Hitchcock-league barst los

Het is nog 3 weken te gaan tot de winterstop of de eerste billenknijpers dienen zich al aan in poule B. De verschillen in de top 7 zijn na 10 duels zo minimaal dat deze ploegen wekelijks een topduel spelen. Het verschil tussen de nummers 2 (en dus play-offs) en 7 bedraagt slechts 3 schamele puntjes. De enige die zich voorlopig ontworstelt aan dit geweld is de fiere koploper HIC.

Poule A

Na 3 remises op rij kon hdm weer eens flink uithalen. Het slachtoffer werd Alkmaar, dat met 7-1 klop kreeg.

Koen Dickhoff (hdm): ‘Dit was voor ons een kwestie van loon naar werken. Wij kwamen snel op 1-0 en tijdens de hele eerste helft hadden wij controle. Bij rust was het 4-0, maar na rust gingen we iets minder sterk van start. Na de 5-1 pakten we echter weer de draad op. Deze overwinning is wat mij betreft een lekkere opsteker op weg naar de laatste 3 wedstrijden tot aan de winterstop.’

Genadeloos Tilburg

Tilburg deed wat het moest doen in Malden, waar de medekoploper met 2-4 won van Union. Eenvoudig ging dit niet. Pim Wijzenbeek (Tilburg): ‘Union speelde de eerste helft echt goed tegen ons. Na rust gingen we met z’n allen wat harder lopen en toen maakten wij ook het verschil. Na de 1-1 bij rust liepen we uit naar 1-4 met kansen op meer doelpunten.’ Tilburg maakt zich nu op voor de topper van komende zondag tegen hdm.

Pancho van de Broek (Union) zag dat zijn ploeg 3 goals tegen kreeg op momenten van ondertal. Tussen de 45e en 55e minuut speelde Union wegens een gele kaart met 10 man. In dit tijdsbestek sloeg Tilburg genadeloos toe. ‘In deze fase van de wedstrijd zijn wij op waarde geklopt.’

Ongesproeid Bredaas veld

Voorafgaande aan het duel tussen Breda en Amersfoort (2-1) deed zich een opmerkelijk incident voor, vertelt Siegfried Aikman (Amersfoort).

‘Tijdens onze warming-up bleek dat het veld erg droog was. Verschillende spelers van mij gleden telkens uit. Eén van de arbiters was het met ons eens en vond dat Breda het veld moest sproeien. Dat wilde men niet, waarop de scheids terugkeerde met de boodschap dat er niet gesproeid werd. Omdat Breda het niet wilde. Ik heb mijn bezwaar daartegen kenbaar gemaakt, omdat de arbitrage te allen tijde verantwoordelijk is voor de veiligheid van de spelers. Tijdens de wedstrijd bleek prompt dat een van mijn spelers al na 10 minuten met een enkelblessure naar de kant moest. Het veld beïnvloedde wel degelijk. En wat bleek? Tijdens de rust werd er alsnog gesproeid. Ik vind het wel een discussie waard. De scheidsrechters floten de wedstrijd overigens prima op één punt na. We kregen volkomen onterecht een strafbal tegen.’

Matthijs Brouwer (Breda): ‘We hebben niet goed gespeeld en de tweede helft was echt slecht, maar desondanks hadden we met 10-1 moeten winnen. We kregen 17 honderprocentkansen  en 4 strafcorners te nemen.’

Qui Vive aan kop

Voor Qui Vive duurt het sprookje nog even voort, want ook na zondag staat de club trots aan kop. Tegen Huizen werd het 1-3, waarbij de basis voor deze zege vooral na rust werd gelegd.

Tim Oudenaller (Qui Vive): ‘We hebben goed gespeeld. Het was een mooie pot die we terecht hebben gewonnen. Robert-Jan Cox (Huizen): ‘Voor rust ging het gelijk op, na rust was Qui Vive een maatje te groot voor ons. Daar hoef ik niet moeilijk over te doen.’

Cartouche won voor de 5e maal op rij en is vastbesloten, aldus trainer-coach Sonja Thomann, om de laatste 3 duels voor de winterstop ook te winnen. Cartouche speelt nog tegen Breda, Huizen en Union. ‘Wanneer wij hierin slagen, hebben wij het puntenverlies in de start van de competitie grotendeels weggewerkt. En na de winterstop spelen wij altijd sterk.’

Zege Myra komt van ver

Afgelopen zondag tegen Myra moest de zege van heel ver komen. Pas in de slotminuut kon Steven Doorman uit een strafcorner de winnende treffer aantekenen.

Rense Siegmund (Myra): ‘We hebben het goed gedaan. Via een onterecht gegeven strafcorner werd het helaas 1-2. Een gelijkspel was voor iedereen acceptabel geweest.’ Voor Myra breken hele belangrijke weken aan. De degradatiekandidaat treft zijn rechtstreekse concurrenten Ring Pass, Rood-Wit en Alkmaar.

Rood-Wit won met 3-1 van Ring Pass en dat zorgde voor opgeluchte gezichten in Aerdenhout. De ploeg werkt hard, maar heeft het zwaar in deze poule. Tegen Ring Pass, zo vertelt Rutger Klein (Rood-Wit), domineerde de thuisploeg 70 minuten. ‘Wij trainen kneiterhard en de jongens blijven zó enorm positief, dat is bewonderenswaardig.’

Frank-Jan van Waveren (Ring Pass) was minder enthousiast: ‘Dit was geen leuke zondagmiddag. Wij lieten ons te eenvoudig naar de slachtbank leiden. Heel zonde en totaal onnodig. We gingen de wedstrijd matig in en we konden geen moment druk zetten op Rood-Wit. En bovendien liep de corner zeer slecht. We kregen er 9 en bij 5 daarvan kwam het niet eens tot een schot.’

Breda-Amersfoort 2-1 (2-1)
0-1 Vermeiden, 1-1 Naber (sc), 2-1 Van Hemert

Union-Tilburg 2-4 (1-1)
1-0 Raymakers, 1-1 Swaen, 1-2 Swaen (sc), 1-3 Van Wandelen, 1-4 Salas, 2-4 Thiadens

Hdm-Alkmaar 7-1 (4-0)
1-0 Burkhardt, 2-0 K. Dickhoff, 3-0 Kallenberg, 4-0 Dartée (sc), 5-0 Rischen, 5-1 Molenaar (sc), 6-1 Burkhardt, 7-1 Dartée (sc)

Huizen-Qui Vive 1-3 (1-1)
0-1 Weber (sc), 1-1 De Jong, 1-2 Haremaker (sc), 1-3 Pluyter

Myra-Cartouche 1-2 (1-1)
0-1 Pelle, 1-1 Beukering, 1-2 Doorman (sc)

Rood-Wit-Ring Pass 3-1 (1-0)
1-0 Miskimmin, 1-1 Blaak (sc), 2-1 Loos, 3-1 Kotulski

Poule B

Nijmegen zet zijn opmars voort via een 2-3 zege op Leiden. De ploeg van Christian Cavallet nestelt zich nu in de groep van mede-achtervolgers op HIC. Zelf richt de coach zich daar nog niet op. ‘Het gaat er bij ons nog steeds om dat we elke week een constant en iets hoger niveau halen. Pas wanneer dat lukt, kunnen we echt een rol van betekenis gaan spelen. Volgende week spelen we tegen Push, opnieuw een zware tegenstander. In deze poule is het zo dat wanneer je 2 of 3 keer achter elkaar verliest je opeens weer ergens onderin staat.’

Tegen Leiden won Nijmegen, waarbij alle goals al voor rust vielen. Tijdens de laatste 5 minuten van deze helft ging het zelfs van 1-1 naar 2-3. Tijdens de tweede helft kregen beide ploegen mooie mogelijkheden om doelpunten te maken, maar de bal verdween niet meer in het doel.

Push heeft de opgaande lijn eveneens te pakken. De 1-0 zege op Almere getuigt ervan dat de formatie van Herman Kruis zo langzamerhand staat, maar dat het spel nog wel constanter moet zijn. Althans, dat vindt Kruis zelf. ‘Wij hebben ook verzuimd de wedstrijd op slot te zetten, we kregen de mogelijkheden daartoe wel. Doordat het 1-0 bleef, was het tot de laatste minuut spannend.’

Hectisch Phoenix-Laren

Laren boekte een krappe overwinning op Phoenix, waarbij de thuisclub te laat op 3-4 kwam om nog te gaan voor een gelijkmaker. Na rust liep Laren uit naar een redelijk geruststellende 1-4 voorsprong, maar gaf dat aan het eind van de wedstrijd dus bijna weg. Laren speelde een voortreffelijke eerste helft, maar vergat daarin de stand verder uit te bouwen dan 0-2.

Joost van Hasselt (Phoenix): ‘Daar hadden wij geluk mee, want na rust maakten we snel de 1-2. We konden daarna helaas niet doordrukken op weg naar de gelijkmaker.

Rogier Lommel (Laren): ‘Na de 1-2 ontvlamde de wedstrijd qua spanning en het werd hectisch doordat er veel kaarten vielen. Maar over het algemeen dik terecht gewonnen.’

HIC dik tevreden

HIC won in eigen huis de topper om plek één, van belager Were Di. Het werd 5-4. HIC liep tijdens de wedstrijd uit naar een 4-0 voorsprong, maar door de vechtlust van de Tilburgers werd het toch nog weer een wedstrijd. Van 4-0 ging het naar 4-2, 5-2 en tenslotte  5-4. De laatste treffer viel vlak voor tijd.

Dirk Verhagen (HIC): ‘Wij hebben 50 minuten fantastisch hockey laten zien. Alles zat er in. Toch moeten we maandag evalueren waardoor Were Di toch terug kon komen. Maar verder: dik tevreden met de zege.’ HIC zal de komende weken Almere, Nijmegen en KZ moeten verslaan om bij het ingaan van de winterstop verzekerd te blijven van de koppositie.

Gooische ‘keihard geknokt’

Gooische maakt zich op voor El Classico, zoals trainer-coach Rob Bianchi het omschreef. Komende zondag staat de derby Laren-Gooische op het programma.

De Bussumers kenden in ieder geval een goede generale door Klein Zwitserland met 2-1 terug te wijzen. Het was een hectische en spannende wedstrijd, waarin Gooische-speler Pieter Nyst een hoofdrol vertolkte. Bianchi: ‘Hij liep er tijdens de wedstrijd 3 strafcorners uit en dat was ook het geval met de 4e, namelijk een uitspeelcorner. Complimenten daarvoor. Maar sowieso: met z’n allen hebben we keihard geknokt voor dit resultaat.’

Peter Kalfsterman (KZ) zag een zeer goed KZ spelen en vond het een ‘gestolen zege’ van Gooische. ‘Wij kregen heel veel kansen maar vergaten onszelf te belonen.’ Voorlopig staat KZ op een voorlaatste plaats. De coach: ‘Bezorgd mag je daarover best zijn. We spelen al weken niet slecht, maar we maken het niet af.’

HBS ‘schijtgoals tegen’

Victoria sluit met zijn overwinning ook aan in het rijtje met kanshebbers in de Alfred Hitchcock-league, want zo ontpopt zich de strijd in poule B. De eerste 7 ploegen zitten elkaar namelijk op de huid en bij een goede reeks van Gooische kan die ploeg ook nog aansluiten.

Victoria won met 3-2 van HBS, maar halverwege liet de thuisclub zich in de kaart kijken. Bij een 2-0 voorsprong kwam HBS binnen 2 minuten terug tot 2-2. Thijs van de Kamp hielp zijn ploeg vervolgens aan de overwinning dankzij een rake corner.

Rolf Meurkens (HBS): ‘Wij hebben niet gekregen wat wij verdienden. We krijgen 2 schijtgoals tegen en we geven een dom een strafcorner weg. Het was een open duel dat op details werd beslist. Na de 2-2 kon het alle kanten op. Er werd overigens sterk gefloten.’

Boudewijn van Eijck (Victoria): ‘Ik vind dat we wel terecht hebben gewonnen. Na de 2-2 ging het op en neer, maar wij kenden gewoon 5 slechte minuten.’

Leiden-Nijmegen 2-3 (2-3)
0-1 Leenen, 1-1 Meijer (sc), 1-2 Bakker, 2-2 Vermeulen, 2-3 Hemesath

Phoenix-Laren 3-4 (0-2)
0-1 Van de Heuvel, 0-2 Van de Peppel (sc), 1-2 Teeuwen (sc), 1-3 De Vries, 1-4 Van de Peppel (sc), 2-4 Teeuwen (sc), 3-4 Teeuwen (sc)

Push-Almere 1-0 (1-0)
1-0 Duyf (sc)

Gooische-Klein Zwitserland 2-1 (0-0)
0-1 Pastoor, 1-1 Bakker (sc), 1-2 Bakker

HIC-Were Di 5-4 (2-0)
1-0 Dijkstra, 2-0 Lejeune (sc), 3-0 Douwma (sc), 4-0 Schaeffers, 4-1 Looman, 4-2 Van Griensven (sc), 5-2 Doomernik, 5-3 Meijs (sb), 5-4 Meijs

Victoria-HBS 3-2 (1-0)
1-0 Barbance, 2-0 Groenland, 2-1 Verhoef, 2-2 Verhoef, 3-2 Van de Kamp (sc)