OVK (H): Onvervalste zevenklapper Schaerweijde

Het Schaerweijde van de nieuwe trainer-coach Suzan Veen-Van der Wielen deelde tijdens de eerste thuiswedstrijd van het seizoen een zevenklapper uit aan het ambitieuze Huizen. Ook opmerkelijk: de 4-0 overwinning van Zwolle op Leiden en de knappe zege van Cartouche op het veld van Qui Vive. Het werd in De Kwakel 3-5 met veel lof voor de veldmaarschalk van Cartouche; Floris Benschop.

Poule A

Breda – Voordaan 2-2 (0-0)

Breda en Voordaan maakten er in alle opzichten een puike pot van, zo vonden beide coaches na afloop. Beide teams konden zich dan ook vinden in de einduitslag van 2-2.

Assistent-coach Sven Koenen (Breda): ‘Tot het einde aan toe was het billenknijpen, want in de zeventigste minuut kregen we nog een strafcorner tegen. Die ging er gelukkig niet in. Tijdens de eerste helft vond ik Voordaan beter, ze kregen meer kansen en corners, maar onze doelman Rolf Diederen speelde een goede wedstrijd. Na rust was het andersom en hadden wij het beste van het spel.’

Peter Jonker (Voordaan): ‘Het was mooi om te zien en het was goed. De spelers in het veld hebben zich allemaal het snot voor de ogen gelopen. Ik ben er in ieder geval heel tevreden over.’

Bob Rijksen 0-1
Rick Doorenbos 1-1
Rick Doorenbos 2-1
Erik Hemesath 2-2

HBS – Nijmegen 2-2 (0-1)

De trainer-coach van HBS, Thomas Immink, vertoefde zondagmiddag ‘op het randje van chagrijn. We misten gewoon teveel kansen waardoor wij Nijmegen in leven lieten. We toonden goed veldspel, we liepen de press goed, maar binnen de 23 meterlijn moet het gewoon beter. Hockey is helaas geen jurysport, want anders hadden we vandaag drie punten gehad.’

Bas Bogaard (Nijmegen): ‘Ik denk dat de 2-2 een goed beeld geeft van het spel. Ik denk dat wij delen van de wedstrijd goed hebben gespeeld, maar dat het bij vlagen ook slordig en te gehaast was. Tijdens het slot van de wedstrijd ging het op en neer. We stonden 2-1 achter maar via een strafcorner werd het 2-2. Dat was wel terecht.’

’28 Jim van de Venne 0-1
’38 Tim van Ossewaarde 1-1
’44 Noam Sheridan 2-1
’48 Olaf Beks 2-2

HIC – Were Di 1-0 (0-0)

HIC had aan Were Di een taaie tegenstander die bepaald niet van plan was om het de thuisclub cadeau te doen. De Tilburgers speelden volgens assistent-coach Dirk Vergaren (HIC) overwegend half court en daar had de thuisploeg het lastig mee. Pas ruim na de vijftigste minuut werd het 1-0 door een doelpunt van de jonge Samuel van Huiden (17), die de gelederen van HIC is komen versterken. Verhagen: ‘We speelden dominant maar gingen niet altijd even goed met onze kansen om.’

Arend-Jan Broekmans (Were Di): ‘Qua kansen en corners vond ik het een gelijk opgaande strijd. Het was redelijk in balans. Ik denk dat een remise een betere uitslag was geweest gezien het spelbeeld.’

’61 Samuel van Huiden 1-0

Hurley – USHC 5-1 (3-1)

Hurley speelde volgens Reinoud Wolff, de trainer-coach van de Amsterdammers, een prima potje hockey. Tegen USHC werd het 5-1, nadat het bij rust 3-1 stond. ‘Na rust kenden we een iets mindere fase waardoor de 4-1 wat laat viel. We raakten even de controle kwijt.’

Joost van Hasselt (USHC): ‘Wij hebben ontzettend lang meegedaan in deze wedstrijd. Doordat wij goed in onze organisatie bleven staan, kwam Hurley niet in het spel. Helaas misten we op de 3-1 een strafcorner. Het laatste kwartier hadden we het duidelijk lastig. Twee tegentreffers waren wat mij betreft niet echt nodig, maar op dit niveau weet je dat kleine foutjes een tegentreffer opleveren.’

Schaerweijde – Huizen 7-0 (1-0)

Een zelfverzekerd Schaerweijde liet vooral in de slotfase geen spaan heel van Huizen. ‘Ja, je kunt wel stellen dat wij Huizen kapot hebben gespeeld. Mijn ploeg speelde goed en zelfverzekerd. Ik heb de spelers vandaag amper foute keuzes zien maken’, aldus Suzan Veen-Van der Wielen. ‘Fysiek zijn wij heel erg fit en dat betaalde zich in de slotfase uit.’

Wouter van der Kloet, trainer-coach van Huizen, noemde het pak slaag ‘een oorwassing. Dit heb ik niet eerder meegemaakt. Schaerweijde was beter, maar op zich speelden wij een prima eerste helft. Het is gewoon een feit dat Schaerweijde op elke positie in het veld een betere speler had staan dan wij. Van 1-0 bij rust werd het snel 3-0 en toen gingen bij ons de koppies hangen. En dan ga je er hard van af. Na twee zware duels moeten we elkaar maar eens even recht in de ogen kijken.’

Zwolle – Leiden 4-0 (3-0)

Zwolle deed in eigen huis uitstekende zaken door met 4-0 te winnen van Leiden. Trainer-coach Pancho van den Broek was daar erg mee in zijn nopjes: ‘Heel goed gespeeld. Leiden is eigenlijk nooit in de wedstrijd gekomen en wij scoorden op de juiste momenten. Op de momenten dat Leiden in de wedstrijd leek te komen, maakten wij een goal. Na 45 minuten was het al 4-0 en volkomen terecht.’

Mats van Uden (Leiden): ‘Dit hadden wij niet verwacht. Voor rust leverden we niet de inzet die je behoort te geven en Zwolle was met een paar uitbraken zeer effectief. Ze waren niet extreem goed, maar wij lieten op een goed moment de kop hangen. Na rust probeer je wat te forceren. Zwolle kwam toen maar vier keer in de cirkel, maar ze halen daar wel twee corners uit.’

Casper van der Griendt 1-0
Casper van der Griendt 2-0
Matthijs Verhoef 3-0
Jurjan Boiten 4-0

Poule B

Phoenix – Gooische 0-2 (0-1)

Na de 1-4 thuisnederlaag tegen Zwart-Wit kon Gooische zich goed herstellen. In Zeist werd het 0-2 tegen Phoenix, dat beteuterd achterbleef. ‘Het is altijd terecht als je wint of verliest, maar vanmiddag hebben wij van onszelf verloren’, zo stelde Melchior Looijen (Phoenix) na afloop. ‘Wij waren veel meer in balbezit, we kregen veel meer corners en met prima veldspel drukten we Gooische ver terug. Daarom was dit een pijnlijke nederlaag.’

Christian Cavallet (Gooische): ‘Het was een gelijkwaardige wedstrijd, waarin wij vlak voor rust en vlak erna twee goals scoorden. Daarna lieten we ons bewust wat inzakken om het initiatief aan Phoenix te laten. En uit counters kregen we daarna drie monsterkansen om de wedstrijd in het slot te gooien. Het was niet hoogstaand van onze kant, maar we maken voorzichtig stappen.’

’35 Thiemo Zeeman 0-1 (sb)
’37 Pieter Mertens 0-2

Push – Klein Zwitserland 3-3 (1-1)

Push en Klein Zwitserland waren aan elkaar gewaagd en maakten er een goede wedstrijd van. ‘Ik ben heel erg tevreden, we hebben een dijk van een duel afgeleverd. Het enige verwijt dat ik mijn ploeg kan maken is dat we de 3-1 voorsprong niet hebben kunnen vasthouden. KZ maakte uit het niets de 3-2 na een mooie individuele actie en daarna geven we nog een knullige corner weg die prompt de 3-3 opleverde. Aan het eind kregen we nog een uitspeelcorner te nemen die in de rebound net naast ging. Ik vond het vanmiddag mooie pr voor het hockey!’

Don Tissen, assistent van KZ: ‘Voor rust speelden we niet goed in onze organisatie, maar tijdens de tweede helft konden we het spel overnemen. Acht minuten voor tijd maakten we de 3-3 en dat was heel positief. Ik denk dat het een terechte uitslag is geworden, maar voor hetzelfde geld gaat de uitspeelcorner er in en verlies je alsnog.’

Qui Vive – Cartouche 3-5 (2-1)

De clash tussen Qui Vive en Cartouche was er eentje op het scherp van de snede. ‘Het was een open wedstrijd waarin het spel op en neer golfde en waarin over en weer kansen ontstonden. Het kon echt alle kanten op vanmiddag’, aldus Tim Oudenaller van de thuisclub.

Pieter Pieterse (Cartouche): ‘Deze winst is erg lekker, maar ook terecht. Onze eerste helft was wat mat en we maakten teveel persoonlijke fouten. Er was geen controle van onze kant. Na rust namen we echter het heft in handen. Na de 2-3 kenden we de pech dat twee spelers niet verder konden, dat merk je direct in je wisselschema. Het werd 3-3, maar in de laatste fase wisten we nog tweemaal te scoren.’

Union – Leonidas 1-1 (0-1)

Union en Leonidas deelden de punten in Malden. Het werd 1-1. Bij Leonidas was men blij met ‘een zwaarbevochten punt’, aldus trainer-coach Bas Dirks. ‘Union is een stugge ploeg om tegen te spelen. Ze hadden het meeste balbezit, maar de beste kansen waren voor ons. Het was jammer dat we van de 0-1 geen 0-2 konden maken. Daardoor bleef het wel tot het eind ontzettend spannend.’

Speler David Blom van Union was na afloop teleurgesteld: ‘Ik vind dat wij twee punten zijn misgelopen. Wij vielen aan, Leonidas zakte in om er af en toe met een counter uit te komen. Ze zijn denk ik driemaal gevaarlijk geweest, terwijl wij zeker tien tot twaalf kansen hadden. We misten helaas de overtuiging een goal te maken. We waren blij met de late 1-1, maar toch deed dit zeer.’

’27 Wouter den Os 0-1 (sc)
’68 David Blom 1-1 (sc)

Victoria – Laren 0-2 (0-1)

Laren deed uitstekende zaken op Victoria, waar doorgaans weinig ploegen winnen. Het werd 0-2.

Boudewijn van Eijck (Victoria): ‘Laren ging goed van start en de eerste helft was er eentje voor onze tegenstander, doordat wij technisch ondermaats bleven met vooral veel foute passes. De tweede helft was compleet voor ons, maar jammer genoeg liep de corner niet waardoor de 1-1 uitbleef. En vlak voor tijd maakte Laren de beslissende 0-2.’

Rick van Domburg: ‘Lekkere zege dit. We openden sterk en speelden de eerste helft dominant. Na rust nam ‘Vic’ het over, maar wij hebben als wolven geknokt en gestreden. Dit is een superbelangrijke zege, die aan het eind van de competitie mogelijk van grote waarde is, want ik denk niet dat veel teams hier gaan winnen.’

’25 Robbert van de Peppel 0-1
’70 Chuck Caupain 0-2

Zwart-Wit – Groningen 2-1 (1-1)

Zwart-Wit pakte na de 1-4 zege op Gooische de tweede overwinning op rij door Groningen met 2-1 terug te wijzen. Trainer-coach Pim Wijzenbeek is voorlopig dan ook de gebraden haan op Zwart-Wit.

Wijzenbeek: ‘Het was eend duel met twee gezichten. Tijdens de eerste helft speelden we Groningen van de mat, maar waren we onzorgvuldig in het uitspelen van de kansen. Na rust maakten we snel de 2-1, waarna Groningen  steeds meer druk naar voren zette. Daardoor kwamen we met de rug tegen de muur te staan. Van een 2-2 had ik niet gek opgekeken, maar op inzet zijn wij overeind gebleven.’

Angela Veeger tenslotte: ‘Heel zuur dit. De eerste helft was matig, maar na rust toonden wij keurig herstel. Zwart-Wit timmerde na de 2-1 de boel achterin dicht en loerde daarna op de counter. We kregen wel kansen, maar ik denk dat we tot maandagmorgen hadden kunnen hockeyen, dan nog was die bal er niet ingegaan. We lopen dan ook als een stel zuurpruimen rond.’

’15 Twan van Ginneken 1-0 (sc)
’31 Lennart Schuur 1-1
’37 Martijn Zander 2-1