Vooruitblik OVK (H): Felle strijd om plekje bij Ziggo Sport

Over een aantal dagen is het zo ver: de herstart van de veldcompetitie in de Overgangsklasse. De teams zitten precies op de helft van het aantal te spelen duels. Het betekent dat elke ploeg in feite nog alles te winnen of te verliezen heeft, maar de heenronde heeft al wel voor een ruwe schifting gezorgd. Wie zijn de kanshebbers en wie spelen straks kelderhockey? Vandaag een vooruitblik op de Overgangsklasse Heren.

Voor de topploegen lonkt in ieder geval aan aanlokkelijk perspectief. Sinds afgelopen zondag bestaat op Ziggo Sport het wekelijke tv-programma Hoofdklasse Hockey. De ploegen die erin slaagt te promoveren mogen rekenen op kostbare zendtijd; leuk voor de spelers, leuk voor de hoofdsponsor.

Zes teams in de race

De concurrentie om via de play-offs de stap hogerop te maken is echter moordend. Er zijn zes teams die aan de hand van de huidige ranglijst serieus kans maken op deelname aan de promotiewedstrijden. In Poule A zijn dat Schaerweijde (31 punten), Cartouche (28) en hdm (25). In Poule B hebben Victoria (28), SCHC (26) en Breda (23) voorlopig de beste papieren. Vijf van deze zes koesteren de brandende ambitie de stap hogerop te maken.

HIC (Poule A) en Push (Poule B) staan vierde op vijf punten achterstand van de runner-up. Dat is niet onoverkomelijk, maar deze teams kunnen zich eigenlijk geen puntenverlies meer veroorloven. Voor HIC volgt zondag direct een cruciale wedstrijd. De ploeg van Dirk Verhagen en Marc de Moor gaan op bezoek bij hdm.

Situatie in de kelder

In de kelder van de Overgangsklasse wordt het vooral in Poule A een hete strijd. Zwart-Wit staat met twee punten moederziel alleen onderaan. Het wordt voor de tussentijds aangetreden trainer-coach Pim Wijzenbeek ‘a hell of a job’ het vege lijf te redden, maar zeg nooit nooit. Vorig seizoen promoveerde hij geheel tegen de verwachting in met Tilburg naar de Hoofdklasse. Wijzenbeek heeft kortom voor hetere vuren gestaan. Venlo zou wel eens het slachtoffer kunnen worden van de Bredase dadendrang.

Pepijn van Baal, keeper van Zwart-Wit, verkeert blijkens deze video in ieder geval in uitstekende vorm.

Het gaatje tussen de nummers zes (Voordaan) en elf (Venlo) op de ranglijst bedraagt maar vier punten. Daartussen begeven zich Union, Leiden, Phoenix en Were Di.  Kortom, dat wordt knokken geblazen in deze afdeling.

Iets minder hectisch is de situatie onderin Poule B. Alkmaar en Zwolle bungelen onderaan met achtereenvolgens één en drie punten. De strijd om de tiende plaats te ontwijken (play-outs tegen een runner-up uit de Eerste Klasse) gaat vermoedelijk tussen HBS en Ring Pass.

De prognose van Hockey.nl:

Kampioen: Schaerweijde (A) en SCHC (B)

Runner-up: Cartouche (A) en Victoria (B)

Rechtstreekse degradatie: Venlo (A) en Zwolle (B)


2 Reacties

  1. plamvos

    Dit lijkt me een te voorbarige voorspelling, we gaan de 2e helft van het speelseizoen eerst maar eens beleven! Ook prognoses van verkiezingen zitten er vaak goed naast. Strijdvaardig succes!

  2. Wijsneus

    Rechtstreekse degradatie voor Zwolle, waar men voor de winterstop veel blessures had plus enkele basisspelers langdurig in het buitenland. Iedereen is nu blessurevrij, er zit niemand meer in het buitenland, en er is ook nog eens een nieuwe Argentijn die niet eerder in NL kon zijn, en die zo in de Hoofdklasse mee zou kunnen spelen! Het resultaat: Heren 1 wint spectaculair van Huizen Heren 1 met 1-5. En het gat met Alkmaar is nu 5 punten. De jacht op HBS en Ring Pass is geopend! Wanneer je als redactie van Hockey.nl dit soort achtergrondinformatie niet hebt, omdat je je niet verdiept in wat er bij de clubs in de kelder speelt, geef dan niet dit soort voorspellingen.


Wat vind jij? Praat mee...