PK (D): HIC klopt koploper Were Di in Tilburg

HIC haalde een kras staaltje uit in Tilburg door koploper Were Di met 0-1 te kloppen. Het doelpunt van Joosje Rijpstra kwam in de slotfase tot stand. Runner-up MOP kon niet profiteren van deze misstap, want het team uit Vught speelde gelijk (3-3) op Nijmegen, nadat de ploeg van Ageeth Boomgaardt bij rust nog met 0-2 aan de leiding ging.

HGC en Victoria gaan na negen duels nu samen met Were Di aan kop met elk achttien punten. MOP volgt op een punt achterstand.

Slechts weinigen zullen hebben voorspeld, dat HIC vanmiddag zou winnen op Were Di. De koploper in de Promotieklasse was nog ongeslagen en in de wetenschap dat Were Di-uit ‘altijd lastig’ is, mag de zege van HIC best een prestatie worden genoemd.

Het zag er tijdens de eerste helft trouwens niet naar uit dat de gasten zouden verrassen. Were Di had het beste van het spel, omdat HIC er niet in slaagde de van tevoren afgesproken tactiek uit te voeren.

Allemaal meedoen

Trainer-coach Fleur van de Kieft daarover: ‘Het was ons plan om direct volle druk en op de interceptie te spelen. Maar dan moet je wel allemaal meedoen. Dat lukte niet en daardoor was het vooral het eerste kwartier een kwestie van overleven. Het goede was wel dat wij de strafcorners van Were Di er goed uitliepen, want voor hetzelfde geld gaan we met een 2-0 achterstand de rust in.’

Het was ook meteen het minpunt voor Mark Dekker, de coach van Were Di: ‘Je hebt van die duels waarin het op details wordt beslist en die details zaten bij ons vandaag in de corner. Voor ons is het de uitdaging om wedstrijden waarin we wat minder zijn toch in ons voordeel te beslissen. Na rust had HIC het beste van het spel vond ik, maar tijdens de eerste helft hadden we al afstand moeten nemen.’

Concentratie en discipline

Van de Kieft: ‘Tijdens de rust heb ik gezegd dat we tegen een ploeg als Were Di zeer geconcentreerd en zeer gedisciplineerd moesten spelen en dat we minstens zo hard zouden moeten werken als onze tegenstander. En dat hebben we prima gedaan. Na rust waren we 35 minuten goed en dat is tevens het punt bij ons: we moeten stabieler worden, want we spelen tegen elf goede tegenstanders dit seizoen. Wat wij na rust toonden, hadden we in de Promotieklasse nog niet laten zien.’
HIC kon tegen Were Di weer een beroep doen op twee ervaren krachten die de afgelopen weken geblesseerd aan de kant bleven: vice-captain Annick Hoeboer en aanvaller Joosje Rijpstra. Prompt wist Rijpstra in de 64ste minuut de winnende treffer te produceren. Over een lekkere rentree gesproken dus.

Victoria komt op bezoek

Of HIC de lijn om koplopers te kloppen volgende week kan doorzetten, is iets om naar uit te kijken. Victoria nam – weliswaar op doelsaldo – deze status over van Were Di. Het team van Lennard Poillot gaat komende zondag in Amstelveen op bezoek bij Het Ignatius College.

Het leek allemaal kat-in-het-bakkie voor De Terriërs toen Lynn Oosterveer drie minuten na rust de 3-0 op het scorebord sloeg voor haar ploeg. Op zo’n psychologisch moment veronderstel je dat je je tegenstander definitief de nekslag toebrengt. Niets was echter minder waar in Heiloo.

‘In plaats van druk te blijven zetten op Almere, gingen we achteruit lopen’, zo zag trainer-coach Jeroen Visser van de thuisploeg. En als er iets is wat je op zo’n moment niét moet doen… Na ongeveer een kwartier werd het 3-1 uit een strafcorner en drie minuten later stond het opeens 3-2. En dus was het weer volledig een wedstrijd.’

Slordiger

Visser zag zijn formatie slordiger spelen dan voorgaande weken, maar het aangename was ditmaal dat zijn meiden na zeventig minuten wel met de drie punten van het veld gingen. ‘Het was geen duel met overdreven veel kansen, maar de mogelijkheden die wij kregen, benutten we. Daarbij kregen we meer goede kansen en ik denk zes of zeven strafcorners. Over het geheel genomen denk ik dat we dus wel terecht gewonnen hebben.’
Zonder meteen te spreken van een cruciaal duel in deze fase van de competitie, wist Visser dat er meer dan gemiddeld iets op het spel stond.

Gat met Almere

‘Wij stonden zeven punten voor op Almere. Win je, dan ben je meteen tien punten verwijderd van die laatste plaats. Verlies je, dan is het gaatje met Almere nog maar vier puntjes. Dit was dus een heel lekkere zege en met twee goede resultaten tijdens de komende weken kunnen we klimmen naar de middenmoot. Wij staan nu drie punten achter op Klein Zwitserland, dat vijfde staat. En daar spelen wij volgende week tegen. Interessant dus.’
Voor Dider Meijer, de coach van rode lantaarndrager Almere, was de analyse na afloop snel gemaakt. ‘We geven het verdedigend in de cirkel te makkelijk weg en we doen te moeilijk in de cirkel als we aanvallen. Tussen beide cirkels deden we het heel goed, vond ik. Of ik er moedeloos van word? Nee, het is wel iets om van te balen. We verliezen nu voor de zevende keer met één doelpunt verschil. Het kwartje moet gewoon een keertje onze kant op vallen en dan kan het zo zijn dat we de schwung te pakken krijgen. Wanneer je zo vaak met één goal verschil verliest, kun je na de winterstop ook elf keer winnen. Wij doen namelijk niet onder voor onze tegenstanders.