PK (D): HIC verslikt zich in Groningen, KZ-Tilburg uitgesteld

Op de vijfde speeldag heeft HIC zichzelf geen goede dienst bewezen. Bij het laaggeklasseerde Groningen incasseerde de ploeg zondag de eerste nederlaag van het seizoen. Het gat naar koploper Tilburg blijft hierdoor drie punten. Tilburg kwam zelf niet in actie. De topper tegen Klein Zwitserland werd uitgesteld.

Voor een promotieklasser met eigenlijk alleen studenten in de selectie, zoals Groningen, zijn het geen eenvoudige tijden. Het coronavirus waart al weken door de sowieso al kleine selectie van Julian Steen, waardoor de keuzeheer noodgedwongen een beroep doet op gerenommeerde oudgedienden, die intussen afbouwen in Dames 3.

Zo stonden Willemijn Kuis-Bos en Anouk van den Berg al drie van de vijf duels in het veld om tot een acceptabele aanvulling van het team te zorgen. ‘Gelukkig kunnen wij een beroep op ze doen, Willemijn en Anouk staan ook gewoon op onze spelerslijst en ze zijn nog altijd van grote waarde voor ons’, zegt Steen.

Gelukkig was daar zondag een goot lichtpunt voor de Groningers in de vorm van een 1-0 overwinning op HIC, dat zo voortvarend aan het seizoen was begonnen. Het was nipt, de spanning en angst sloegen in de slotfase toe, maar de eerste zege werd desondanks een feit. ‘En dat was belangrijk, zeker als je kijkt naar de uitslagen in deze ronde’, aldus Steen.

Met dit resultaat staat Groningen op een elfde plek, nog net voor Nijmegen, maar dat heeft nog een inhaalduel te gaan.
‘Ik houd er rekening mee dat het coronavirus ons dit seizoen elke week twee speelsters gaat kosten. We hebben meiden die wonen in een studentenhuis met vijftien anderen. Daar hoeft maar iets te gebeuren of ze moeten alweer in quarantaine. Uiteraard zeggen wij vanuit de staf dat ze moeten controleren wat ze kunnen controleren, maar we kennen de praktijk ook in de studentenwereld.’

‘Eerste helft afstand nemen’

Tegen HIC had Groningen vooral voor de rust het betere van het spel. De vier strafcorners en vier grote kansen die de thuisclub afdwong, leverden slechts één doelpunt op. In de 20ste minuut maakte Noor Hakker achteraf gezien de winnende treffer.

Steen: ‘Na afloop heb ik de kritiek geuit, dat we tijdens de eerste helft tenminste twee doelpunten hadden moeten maken. Dan maak je het jezelf ook eenvoudiger. Na rust hinkten we duidelijk op twee gedachten: op weg naar de 2-0 of de 1-0 voorsprong behouden? HIC dwong op zich niet veel af, vond ik, maar het werd angstig en onrustig. Alleen op basis van heel hard werken hebben we het gered.’

De zege zorgde voor enorm veel ontlading aan Groningse zijde. Staf en selectie zijn ervan doordrongen, dat het een loodzwaar seizoen gaat worden. ‘Elke week zal het passen en meten worden om een goede groep klaar te stomen voor de wedstrijd. Ik bereid mij in ieder geval voor op een lang en zwaar seizoen.’

Nijmegen kende geen start van het seizoen om eens lekker op puntenjacht te gaan. Met tegenstanders als Tilburg, Rotterdam, MOP en een uitgesteld duel tegen Klein Zwitserland zou je maar zo gestart kunnen zijn tegen de uiteindelijk top vier van de ranglijst.

Trainer-coach Boaz Janssen van Nijmegen was zich daar goed van doordrongen en hield zijn selectie voor, dat het team na vier duels best eens onderin de ranglijst te vinden kon zijn. En aldus geschiedde. De ploeg werd zeker niet van het veld getimmerd door deze topploegen, maar punten leverde het evenmin op.

Tegen deze achtergrond was het duel tegen De Terriërs natuurlijk van eminent belang, want ja, je wilt toch eens van die hatelijke nul af. De Gelderlanders kregen waarop ze hoopten, want na zeventig minuten stond er een 3-1 uitslag op het bord.

‘Derde kwart dominant en met lef’

Janssen: ‘Ik vond ons de eerste helft zenuwachtig en slordig spelen, maar vooral tijdens het derde kwart speelden we dominant en met lef. In deze fase scoorden we in een tijdbestek van vijf minuten ook tweemaal, waardoor we van 1-1 uitliepen naar 3-1. Daarna hadden we nog 25 minuten te gaan, best lang. De Terriërs kwam daarna vaker bij ons in de cirkel, zonder dat ze wat mij betreft echt gevaarlijk werden, maar goed, een balletje kan voor ons ook verkeerd vallen en dan kan je het onverwacht toch lastig krijgen. Aan de andere kant kregen we ook mogelijkheden op de 4-1.’

Nijmegen startte met een aanzienlijk verjongd team aan dit seizoen, nadat na het afgebroken seizoen 2019-20 verschillende routiniers stopten. Janssen: ‘Ik ben heel tevreden over de ontwikkeling tot nu toe. Ik merk dat de jonge speelsters steeds meer durven in het veld en dan gaan we de goede kant op.’

Volgende week gaat Nijmegen naar HBS, dan volgt het doordeweekse inhaalduel tegen KZ (15 oktober) en eind oktober komt dan Huizen op bezoek.

Klein Zwitserland – Tilburg Uitgesteld


Wat vind jij? Praat mee...