Kerstrapport Promotieklasse (D): MOP is top, Were Di valt tegen

De heenronde van de Promotieklasse zit er op. Wat is de tussenbalans na 11 van de 22 duels? Een overzicht van de toppers, twijfelgevallen en tegenvallers. Vandaag: de dames.

Toppers

MOP

De koploper passeren in het rijtje van Toppers is onmogelijk, maar op voorhand was wel duidelijk dat MOP de competitie met afstand inging als dé titelfavoriet. Het team bestaat uit een sterke spelersgroep met dito technische staf (Ageeth Boomgaardt/Maartje Paumen) en als collectief stralen ze de meeste ambitie uit. MOP wil naar de Hoofdklasse, zoveel is duidelijk. Boomgaardt kennende zal zij de druk bij de spelersgroep zoveel mogelijk proberen weg te houden, maar op dit moment lijkt de Vughtse formatie de enige die aanspraak kan maken op het kampioenschap in de Promotieklasse. In dat opzicht kan het team na de winterpauze, met alle respect voor de concurrentie, alleen van zichzelf verliezen.

Het coaching duo van MOP: Ageeth Boomgaardt (links) en Maartje Paumen. Foto: Koen Suyk

HIC

HIC kende en tamelijk anoniem seizoen tijdens het eerste bestaansjaar van de Promotieklasse. Geen kans op play-offs, geen gevaar voor degradatie. Moeilijk te zeggen of dit een tegenvaller was, maar het team van Fleur van de Kieft en Eline Vermeulen presenteert zich dit seizoen ijzersterk. Kers op de taart zou een gedeelde koppositie zijn geweest, indien de ploeg haar laatste thuiswedstrijd tegen Rotterdam had gewonnen. Desondanks zal het voor HIC nu nog een stap te ver zijn om MOP van de titel af te houden. Eerder moet het team achterom kijken, want Rotterdam, KZ en Tilburg jagen ook op die tweede plek.

Fleur van de Kieft (rechts) en haar assistent Eline Vermeulen: goed bezig bij HIC.  Foto: Willem Vernes

Rotterdam

Het stormde eind vorig seizoen bij Rotterdam en dan is het altijd afwachten welke schade een team oploopt. Dames 1 kende een roerig voorjaar, doordat het bestuur trainer-coach Kees Wortmann aan de dijk zette, zijn assistent Brian Vervoort passeerde en in zee ging met interim Robbert-Paul Aalbregt. Het team bleef voor de Promotieklasse behouden. Niet Aalbregt, maar juist Vervoort kwam weer voor de groep te staan. Maar zie: staf en selectie bundelden hun krachten en voorlopig neemt het getalenteerde Rotterdam een uiterst knappe derde plek in met een 0-1 zege op HIC als slotstuk voor de winterstop. Dit met een team dat ondanks alle rumoer grotendeels intact bleef. Dat is geen verdienste van het bestuur en/of de commissie tophockey, maar van Vervoort en de loyaliteit van de speelsters.

Brian Vervoort. Foto: HC Rotterdam

Twijfelgevallen 

Huizen en Groningen

Het verhaal van Groningen en Huizen is bekend. Beide ploegen degradeerden uit de Hoofdklasse en dan is in algemene zin de consequentie bekend: routiniers stoppen, gloryhunters vertrekken omdat ze geen Hoofdklasse meer spelen en de aanwas van buitenaf is mager, want wie stroomt graag in bij een degradant?

De leegloop trof zowel Huizen als Groningen. Toch is er een verschil. Waar Huizen kan putten uit een vijver in het hockeyend dichtbevolkte Gooi (en de regio Amsterdam om de hoek), moet Groningen het in de periferie hebben van eigen jeugd en soms een student die komt aanwaaien. Van gerichte versterkingen kan op de Harener Holt, vanwege die geografische ligging, vrijwel nooit sprake zijn.

Huizen daarentegen lukte het niet – ondanks de aanwezigheid van een grote naam als hoofdcoach Kim Lammers – een selectie samen te stellen die meteen aanhaakt bij de top van het op één na hoogste niveau. Huizen (slechts drie zeges en vijf nederlagen uit elf duels) en Groningen (zes nederlagen, vier zeges) zijn nu al kansloos voor welke ereplaats ook. Alleen een goede tweede helft van het seizoen kan voorkomen dat ze uiteindelijk terecht komen in de categorie Tegenvallers. Huizen een beetje meer dan Groningen.

Kim Lammers, met Huizen drie zeges en vijf nederlagen tijdens de eerste helft van de competitie. Foto: Koen Suyk

Tegenvaller 

Were Di

Were Di uit Tilburg vinden we terug op de elfde plaats en dat is een vreemde positie voor een team dat in de oude Overgangsklasse altijd (sub)top speelde en vorig seizoen, het eerste jaar van de Promotieklasse, verdienstelijk als vijfde eindigde. Willen de Tilburgers evenveel punten scoren als vorig seizoen (31), dan moet het team van Mark Dekker na de winterstop acht van de elf wedstrijden winnen. Met slechts twee zeges tot dusver wordt het een hels karwei om onder de rode streep vandaan te komen. Dat had op voorhand niemand verwacht, de Tilburgers zelf het minst.

Trainer-coach Mark Dekker (WereDi). Foto: Willem Vernes

 


1 Reactie

  1. gaston-orozco

    Redelijke analyse van de situatie in pk. Niet bijzonder controversieel.


Wat vind jij? Praat mee...