PK (D): Leonidas wint weer, Huizen verslaat Tilburg

Koploper Leonidas zet haar zegereeks voort, ditmaal ten koste van Groningen (0-2). Huizen boekte haar eerste overwinning – en niet tegen de minste tegenstander: Tilburg werd met een 0-1 nederlaag naar huis gestuurd.

Groningen – Leonidas 1-2

In de wedstrijd tussen Groningen en Leonidas was het de uitploeg die aan het langste eind trok. Vlak voor tijd werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt doordat een van de Groningen-speelsters door een botsing onwel werd. Voor de koploper maakte dat voorval dat de overwinning een stuk minder zoet proefde. ‘Dat er zoiets gebeurt, heeft impact op iedereen. Het belangrijkste is dat het met haar goed gaat. Kijkend naar ons spel vind ik dat wij slecht begonnen. De wedstrijd tegen Klein Zwitserland (1-2 verlies om Gold Cup, red.) heeft ook veel energie gekost, maar dat mag geen excuus zijn. Uiteindelijk hebben we het na rust goed opgepakt. We zijn sterk in het afpakken van ballen, maar hadden moeite met het daarna uitspelen. En dat terwijl we er wel de speelsters voor hebben. Dat we nu eerste staan, is mooi meegenomen, maar ons doel is om elke wedstrijd beter te worden. Dat lukt stap voor stap.’

Julian Steen, coach van Groningen, vindt dat Leonidas terecht heeft gewonnen. ‘De eerste 25 minuten speelden we goed, maar daarna nam Leonidas het spel over. Zij zijn verder in hun ontwikkeling: ze spelen volwassener en gaan de duels harder in. Wij missen die power nog.’

20. Floks van der Beek 1-0
35. Minke Boeijenga (sc) 1-1
51. Minke Boeijenga (sb) 1-2

HBS – MOP 3-2

Een inhaalslag leidde voor HBS tot de eerste overwinning van het seizoen. Daar leek het in eerste instantie niet op. MOP-coach Roeland de Laat: ‘We speelden in alle opzichten niet goed vandaag. Uit twee spaarzame kansen maakten we 0-2 in de eerste helft. Na de rust werd ons spel slordiger en gaven we de voorsprong uit handen. Waar we afgelopen donderdag in de Gold Cup tegen Oranje-Rood (0-2  nederlaag, red.) nog strijdend en vol energie ten onder gingen, was daar vandaag niets van terug te zien. Met zulk spel heeft een tegenstander er ook recht op om te winnen.’

Jeroen Tuininga, coach van HBS, zag zijn team de eerste winst van het seizoen boeken, al zag dat er in eerste instantie niet naar uit. ‘Van begin af aan speelden we goed. Toch kregen we tegen de verhoudingen in twee goals om de oren. Na rust zag ik meer passie en vuur in ons spel. De 1-2 leverde al een ontlading binnen de groep op en daarna gingen alle remmen los. Dat we uiteindelijk vlak voor tijd de 3-2 maakten, geeft natuurlijk een heerlijk gevoel.’

12. Bo van Kempen (sc) 0-1
33. Amy Burton 0-2
36. Kris Ypes 1-2
58. Fleur Snijders 2-2
66. Fleur Snijders 3-2

HIC – Rotterdam 0-2

De voortdurende regenval in Amstelveen deed het hoofdveld van HIC niet goed. ‘Er was van fatsoenlijk hockeyen nauwelijks sprake’, constateert Ivar Jager, coach van de thuisploeg. ‘Dit leidde tot een rommelige wedstrijd, waarin wij niet ons beste spel speelden. Daarbij misten we een aantal bepalende speelsters door blessures, zoals Sterre Loots en Joosje Rijpstra. We kregen wel een aantal kansen, maar overall waren we vandaag niet tegen Rotterdam opgewassen.’

Rotterdam-coach Brian Vervoort kon na de verrassende 2-1 Gold Cup-winst op HGC deze week ook na de wedstrijd tegen HIC een overwinning bijschrijven. ‘Het veld van HIC is al traag en vandaag was de bal bijna niet vooruit te krijgen. In de eerste helft regende het kansen, maar wisten we maar één keer te scoren – mede dankzij goed werk van de keepster van HIC. Doordat hockeyen niet echt mogelijk was, werd het vooral een fysieke wedstrijd, waarin het ging om leuren, slepen en keihard werken. Dat lukte ons in het verleden niet altijd, maar nu wel. Al met al hebben we een superweek achter de rug, met donderdag een waanzinnig goede wedstrijd tegen HGC en vandaag een nuttige overwinning op HIC.’

18. Rebecca Huijgens (sc) 0-1
52. Annebregt Rietveld 0-2

Huizen – Tilburg 1-0

De eerste overwinning van het seizoen van Huizen betekende direct ook het verslaan van een hoogvlieger. Eddie Simmons, coach van Huizen, is na afloop dan ook content. ‘Tegen Pinoké (Gold Cup-wedstrijd, 1-3 nederlaag, red.) speelden we bij vlagen al hoe we vandaag wilden spelen: aanvallender dan in eerdere wedstrijden, met minder angst en meer uitgaand van onszelf in plaats van de tegenstander. Tilburg had meer balbezit en kreeg ook kansen, maar wij verdedigden sterk. Tot aan de 44ste minuut hadden we nog geen uitgespeelde mogelijkheid om te scoren gehad, maar de eerste de beste was meteen raak. Dat we een keer een wedstrijd gingen winnen, zat eraan te komen. Het is natuurlijk heerlijk dat dat tegen een team als Tilburg gebeurt, dankzij een uitstekende teamprestatie.’

Tilburg-coach Ageeth Boomgaardt zag hoe haar team de wedstrijd domineerde. ‘We speelden goed vandaag door druk op de bal te zetten en kansen af te dwingen. We vergaten alleen om een goal te maken. Eén verdwaalde bal vloog er bij ons in. Zonde , maar het kan een keer gebeuren dat we tegen alle verhoudingen in verliezen.’

44. Myrthe van Kesteren 1-0

De Terriërs – Nijmegen 0-0

Were Di – Laren 0-1

39. Djoeke Vogel 0-1