De promotieklasseteams mogen weer los aanstaande zondag. Met vier nieuwe ploegen en een hoop regionale onderonsjes gaat de vrouwencompetitie een prachtig seizoen tegemoet. Wie wordt de opvolger van Rotterdam als kampioen? En welke teams gaan juist een zwaar seizoen tegemoet? Wij pakken de glazen bol erbij.
Traditiegetrouw kennen hoofdklasse-degradanten een leegloop. Dit jaar is daar geen uitzondering op. Zowel Oranje-Rood, dat na een bloedstollende strijd tegen Tilburg nipt het loodje legde, als Victoria ondergingen een metamorfose. Met grotendeels nieuwe teams zullen beide ploegen weer omhoog willen kijken.
Zeker voor Oranje-Rood, met een lange traditie in de Hoofdklasse en de uitgesproken ambitie om daar weer naar terug te keren. Ze vinden dat ze op het hoogste niveau thuishoren. Coach Rob Haantjes gaf al eerder aan dat hij het lastig vindt in te schatten of promotie nu al een realistisch doel is ‘met veel, talentvol jong grut’. Er ging dus nogal wat weg na het afgelopen rampseizoen. Fiona Morgenstern (Amsterdam), Lisa Post en Trijntje Beljaars (SCHC), Marlena Rybacha (Tilburg) en Sian Keil (gestopt), om er maar een paar te noemen.
Twaalf (!) nieuwe speelsters inpassen, is ongetwijfeld geen eenvoudige opgave. En in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, zo weten ze bijvoorbeeld bij het tot op een paar jaar geleden nog zo succesvolle Laren maar al te goed.
Wellicht is het tegen wil en dank. Maar alle ogen zijn hoe dan ook gericht op Oranje-Rood. De prooi die iedereen wil pakken, al ziet hun huid er inmiddels flink anders uit. We schrijven ze op voor de top drie. Maar OR is zeker niet de onbetwiste favoriet, daarvoor is er te veel veranderd.
Die andere hoofdklasse-degradant, Victoria, verloor sterkhouders Elin van Erk en Nina van de Marel (beiden Pinoké) en haar Argentijnse internationals Vicky Sauze en Julia Jankunas (Tilburg). De Rotterdamse ploeg is verjongd, maar heeft nog flink wat spelers over met hoofdklasse-ervaring. Zo is boegbeeld, aanvoerder en vaak ook clubtopscorer Daphne Voormolen er dit seizoen weer bij. Met die bagage is ‘Vic’ nog altijd een ploeg die mee kan strijden om promotie. Trainen doen ze naar eigen zeggen nog steeds als een hoofdklasseteam.
Dan die andere Rotterdamse ploeg: Leonidas. ‘Leo’ presteerde vorig seizoen boven verwachting goed met een derde plek. Promoveren naar de Hoofdklasse bleek toen, tegen Klein Zwitserland, een brug te ver. Met een relatief ongewijzigde ploeg en het vertrouwen en de ervaring van vorig jaar op zak kijken wij niet gek op als de Leoniden opnieuw hoge ogen gooien. Sterker nog, een plek in de top drie is de ploeg van Jordy van der Waart inmiddels aan haar stand verplicht.
Almere kan gaan verrassen
Wie kan deze virtuele top drie aanvallen? Nou, misschien promovendus Almere wel. Het is een van de weinige teams uit deze competitie die over een selectie beschikt die al jaren samen is. Ze kennen elkaar door en door en zijn goed op elkaar ingespeeld. Net als bij de mannen een aantal jaar geleden, staat er een mooie groep met veel talent, die in de zaal al hoofdklasse-ervaring opdeed. Is dit een nieuwe gouden generatie voor de club uit Flevoland?
Ook HIC, vorig seizoen in feite halverwege al uitgespeeld, is een ploeg om rekening mee te houden. Het team uit Amstelveen kreeg dan wel negen nieuwe speelsters, maar een aantal van hen heeft een stevig track record. Denk aan Daphne van der Vaart (afkomstig van Pinoké), Sophie van der Heijden en Julia Meffert (vorig jaar nog actief bij hoofdklasser Klein Zwitserland) en Lara May die met Rot-Weiss Köln altijd hoog meedraaide in de Duitse Bundesliga. Tel daarbij op dat het veld van HIC thuis altijd voordeel heeft van een door de tegenstanders zo vaak verguisd (want stug) hoofdveld en ook de ploeg van Ivar Jager kan absoluut meedoen om die felbegeerde play-offstickets.
In Bloemendaal gaan ze het lastig krijgen
Huizen, Groningen, Laren en MOP zijn de meest logische kandidaten voor de middenmoot. Wellicht kan Push – de tweede promovendus – hierbij aanhaken. De ploeg van Pim Houben klom vorig seizoen glansrijk naar de Promotieklasse en heeft als nieuwkomer niets te verliezen. Als ze hun onbevangenheid behouden hoeven ze er ‘niet meteen eruit te flikkeren’, zoals hun coach onlangs aangaf.
Problemen lijken op komst bij Were Di, de nummer negen van vorig hockeyjaar die een aantal sterkhouders zag vertrekken. Bovendien kwam er met Push een regioconcurrent bij, waardoor er uit een minder grote vijver gevist kon worden.
HBS, dat vorig seizoen door het oog van de naald kroop, zag acht speelsters vertrekken of stoppen, van wie het grootste deel al jarenlang tot de ploeg behoorde. Dat klinkt niet als goed nieuws. De nieuwe lichting bevat – met onder andere vier voormalig Alliance-speelsters – nauwelijks promotieklasse-ervaring. De Bloemendalers moeten dan ook alle zeilen bijzetten om niet te degraderen.
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.