HBS wint, maar is er tegen Groningen nog niet gerust op

De opluchting viel er bij HBS vanaf te scheppen, nadat een ultieme poging door Alexander Laarman van Groningen (erg) hoog over het doel verdween. De Groningers kregen na het verstrijken van de officiële speeltijd een strafcorner te nemen. De mislukte variant belandde in de scrimmage die daarop volgde voor de stick van Laarman, maar die deed niet wat hij in zijn hoofd had, namelijk kiezelhard scoren. En zo bleef het woensdagavond bij 1-2 voor HBS.

De Bloemendalers deelden dus de eerste tik uit, maar al snel na de wedstrijd bleek uit de reacties in het HBS-kamp, dat spelers en technische staf bepaald niet gerust zijn op een goede afloop. Het team zal zaterdag (en mogelijk zondag) van betere huize moeten komen om zich in de Promotieklasse te handhaven.

Groningen toonde geen ontzag voor de promotieklasser, die zich tijdens de competitie op miraculeuze, maar bewonderenswaardige wijze onder directe degradatie uit hockeyde. Fris van de lever trokken de noorderlingen ten strijde en dat leverde het team van trainer-coach Marc Materek een aantal zeer behoorlijke kansen op.

Italiaanse taferelen op de Harener Holt

Knappe reddingen Schnoeckel

Vooral voor de rust moest HBS-doelman Fritz Schnoeckel zijn ploeg overeind houden met en aantal cruciale reddingen. Zijn collega aan de overkant, Freek van den Berg, maakte binnen het kwartier ook een paar kansrijke ballen – zoals die van Noam Sheridan en Thomas Kroese – onschadelijk.

De inbreng van de beide doelverdedigers onderstreept, dat er sprake was van een duel vol dynamiek. ‘Wij hadden tijdens de eerste helft de wedstrijd in feite al kunnen beslissen. Wij kregen veel kansen en we hadden wat mij betreft zeker tien minuten in overtal moete spelen’, zo analyseerde Materek na de wedstrijd teleurgesteld.

En inderdaad, al in de tweede minuut sloeg Laarman over en Jeroen Wolters zag onder meer twee van zijn strakke strafcorners keurig gekeerd door Schnoeckel.

Eerste strafcorner meteen raak

De eerste corner van HBS in de vijftiende minuut lag er meteen in. De specialist van HBS, Tim Ossewaarde, snelde naar de kant om via zijn coach Thomas Immink een tip te krijgen over een variant. Ossewaarde speelde de bal hard richting de linkerpaal, waar Bart Happe klaarstond om via een klassieke tip-in de 0-1 op het bord te toveren.

Ossewaarde: ‘Wij hebben uiteraard de beelden van Groningen bekeken en dit was volgens onze coach een interessante variant voor ons. Bewust zo gespeeld inderdaad.’ Het was diezelfde Ossewaarde, die later in het duel vanuit de linksbackpositie een prachtige scoop gaf op Noam Sheridan. Die stond daarmee alleen voor doelman Van den Berg, maar hij kon de bal helaas voor hem niet onder controle krijgen. Weg kans.

Strijd Groningen aanstekelijk

Een kwartiertje na rust leek sprake van een ‘Vorentscheidung’, nadat routinier Sake Hermans zwak verdedigen door Groningen genadeloos afstrafte. Het was misschien wel een kenmerk van het verschil tussen HBS en Groningen. De gasten hadden minder mogelijkheden nodig om tot scoren te komen.

De Groningers leken heel even van de leg, maar de strijdbaarheid van de ploeg was aanstekelijk. Tien minuten voor tijd dwong het team na een strakke combinatie tussen Loek van Dijk en Joost Appelo een corner af. Die werd vlekkeloos benut door Lennart Schuur: 1-2.

De aansluitingstreffer gaf Groningen een boost. Het talrijke publiek schaarde zich achter de thuisploeg en HBS werd gedwongen steeds verder naar achteren te lopen. Onder aanvoering van de sterkhouders Jeroen Wolters en Jelmer Uildriks werd de druk groter, zonder dat het leidde tot echt grote kansen.

Uitspeelcorner als climax

Het venijn zat ‘em echter in de staart. Een minuut voor tijd kreeg Groningen een strafcorner te nemen. Die inzet werd gekeerd door doelman Schnoeckel, maar amper dertig seconden later kreeg HBS tot zijn eigen afgrijzen nog een strafcorner tegen. Die inzet ging zoals gemeld via de rebound huizenhoog over.

Thomas Immink, trainer-coach van HBS, zei na afloop niets teveel dat zijn ploeg ‘niet de beste wedstrijd van dit seizoen speelde. We gaan de video goed bekijken, maar op een aantal punten zal het absoluut beter moeten als we Groningen willen verslaan. We hebben huiswerk te doen.’

De man van de wedstrijd, doelman Fritz Schnoeckel, was het met zijn coach eens. ‘Groningen tikte ons goed weg tijdens de eerste helft. Je merkte duidelijk dat er sprake was van nervositeit aan onze kant. Het was bepaald niet zo dat wij beter waren. En ja, die laatste bal van Groningen, die had er eigenlijk wel in gemoeten.’

Vooral opluchting bij HBS

‘Zondag gaan we het afmaken’

Materek gaat zaterdag ondanks de nederlaag met veel vertrouwen op weg naar Bloemendaal. ‘We hebben prima gespeeld en goed positiespel laten zien. Na rust was het de laatste twintig minuten eigenlijk eenrichtingsverkeer. Alleen laten we het in beide cirkels liggen; zowel aanvallend als verdedigend.’
En alvast over het duel van zaterdag heen kijkend:  ‘Ik denk dat we het zondag in eigen huis gaan afmaken.’