Tussenrapport PK (H): Spanning bovenin en een dreigende outsider

Na elf wedstrijden zijn de kaarten geschud. De eerste seizoenshelft bracht verdriet, verrassingen, onverwachte en vette uitslagen. Wie presteert er naar of zelfs boven verwachting? Waar loopt het minder dan gehoopt? Een overzicht van toppers, twijfelgevallen en tegenvallers. Vandaag: de heren.

Toppers

Laren

Laren begon het seizoen in rouw. Het pal voor de eerste wedstrijd verliezen van ploeggenoot en kind van de club Sebastiaan Bos schokte niet alleen zijn teamgenoten, maar ook de rest van de hockeywereld. Geen wonder dat de ploeg uit het Gooi moeite had z’n draai te vinden en onder meer flinke nederlagen tegen Voordaan (0-5) en HDM (0-8) moest incasseren. Inmiddels heeft de ploeg van coach Nanco Jansonius zijn ritme gevonden, zo lijkt het. Met een vierde plek (op zes punten afstand van koploper Schaerweijde) zou Laren zomaar nog eens een gooi naar de top drie kunnen doen. Met Thomas Vis en Kenny Bain beschikt het team bovendien over twee goaltjesdieven. Beide mannen zijn in de topscorerslijst in de top vijf te vinden. Mooi materiaal dus om de competitietop aan te vallen.

Laren-aanwinst Kenny Bain is met zijn scorend vermogen nu al goud waard voor de Gooise ploeg. Foto: Laren

Adriaan Stolk

In de categorie ‘meest ervaren speler van de Promotieklasse’ scoort Adriaan Stolk ongetwijfeld hoge ogen. De libero van Voordaan is niet alleen een ijzersterke verdediger, maar zet ook met verve de lijnen uit bij zijn team. Bovendien heeft hij een goede strafcorner in huis, waardoor hij met elf punten nu de vierde plek op de topscorerslijst bezet. Kortom: een speler die van grote waarde is voor zijn team en waar tegenstanders nauwelijks omheen kunnen, letterlijk en figuurlijk. Coaches benoemen steevast de snelheid van de Groenekanse spitsen, maar ook de klasse van Stolk. Hij heeft dit seizoen dan wel de aanvoerdersband overgedragen aan middenvelder Mats Tigchelhoff, maar stiekem is Stolk op het veld nog altijd de chef, die ‘vriendenteam’ Voordaan naar een uitstekende uitgangspositie voor de tweede seizoenshelft heeft geleid.

Routinier Adriaan Stolk (Voordaan) staat klaar om een strafcorner te slepen. Foto: Bart Scheulderman

De ambities van HDM en Schaerweijde

Een groot aantal teams in de Promotieklasse heeft dit jaar als doel om te bouwen aan de ploeg, maar dat geldt niet voor HDM en Schaerweijde. Beide teams willen maar één ding: promoveren. HDM heeft een sterke kern die al jaren samenspeelt. Een aantal spelers, zoals aanvoerder Wiegert Schut, zaalinternational Boris Burkhardt en verdediger Sander Groenheijde, heeft al Hoofdklasse-ervaring. De fitheid en energie spatten ervan af bij de Hagenaren. Scoren doen ze door de bank genomen ook met schijnbaar speels gemak. Geen wonder dat de ploeg bovenin meedraait. Ze moesten in de laatste twee speelrondes, toch wel verrassend, hun meerdere erkennen in zowel Schaerweijde (1-2) als Voordaan (4-1), maar dat maakt de honger naar het kampioenschap niet minder.

Die gretigheid heeft Schaerweijde ook. Het team heeft ervaring (zoals met voormalig landskampioen Pepijn Luijkx en de Pakistanen Muhammad Rizwan en Rashid Mehmood), een corner met specialist Mark Weber, meerdere spelers met scorend vermogen en met Mats Marree een jonge aanvoerder, die zijn team onder zijn hoede neemt vanuit de as van de verdediging. Ook de Zeister ploeg gaat voor niets minder dan bovenin eindigen. Voorlopig staat de formatie van Tim Oudenaller er het beste voor, maar met slechts twee punten verschil is er nog niets beslist.

In het heenduel tussen HDM en Schaerweijde trok in Den Haag de uitploeg aan het langste eind. Foto: Rob Romer/Orange Pictures

Twijfelgevallen

Almere

Net als bij de dames van Laren is ook bij Almere een leegloop ontstaan na de degradatie afgelopen seizoen. En ook zij zochten naar vorm in de nieuwe competitie. Toch weet de ploeg van Bart van der Wolf steeds beter het doel te vinden en staan de Flevolanders met dertien punten op een veilige zevende plek. Niet slecht, maar terugkeren naar de Hoofdklasse zit er voorlopig niet in.

HIC

Blessureleed is geen uitzondering binnen de hockeysport, maar zoveel spelers als HIC heeft moeten missen de afgelopen maanden is wel erg schrijnend. Het jonge team van coach Stefan Sprangers had meer dan eens slechts elf spelers ter beschikking en liet noodgedwongen zelfs tweede keeper Tobias Vink in de spits debuteren. Aan gretigheid geen gebrek bij de Amstelveneners. Met acht punten staat HIC bovendien niet helemaal onderaan, maar om degradatiezorgen te voorkomen, is een completer team geen overbodige luxe.

De ‘ziekenboeg’ van HIC moedigt de rest van het team aan. Foto: HIC

Tegenvaller

Het aantal punten van Were Di

Dat het Tilburgse Were Di geen gemakkelijk seizoen zou krijgen, stond vooraf eigenlijk wel vast. Maar dat het met slechts drie punten stijf onderaan staat (op vier punten van nummer elf Qui Vive), zal de Brabanders toch wel de nodige hoofdbrekens bezorgen. Slecht speelt het team niet, oordelen ook tegenstanders. ‘Stug’ en ‘sterke verdediging’ zijn kwaliteiten die de ploeg meer dan eens ten deel zijn gevallen in de eerste seizoenshelft. Waarom loopt het dan toch zeer matig? Die vraag heeft John Bessell zich ook gesteld. De Australiër begon dit seizoen vol goede moed aan zijn Nederlandse avontuur, maar gaf onlangs te kennen bij het aanbreken van de winterstop te vertrekken. Een gebrek aan chemie, zo omschreef hij het. Voor de Tilburgers is het te hopen dat een opvolger snel gevonden is – en dat die nieuwe roerganger het team uit het slop weet te trekken om in elk geval rechtstreekse degradatie te vermijden.

John Bessell heeft na een tegenvallende eerste seizoenshelft afscheid genomen van Were Di. Foto: Instagram Were Di heren 1


Wat vind jij? Praat mee...