Herfstrapport Promotieklasse Heren: degradanten stellen teleur

De eerste elf wedstrijden in de Promotieklasse Heren zijn gespeeld. Nu alle teams elkaar zijn tegengekomen, is het tijd om de balans op te maken. Welke ploegen blonken uit en welke vielen tegen? Dat lees je in ons herfstrapport.

De toppers

Heel verrassend is het niet: Nijmegen en Laren (25 punten) voeren op dit moment de ranglijst aan. Deze ploegen zijn allebei ervaren promotieklassers, beschikken over geroutineerde spelers en scoren makkelijk. Met een gemiddelde van ruim drie goals per wedstrijd maakten de koploper en runner-up ieder zelfs (bijna) twee keer zoveel doelpunten als nummer drie Victoria (19 punten).

In Nijmegen zien ze een promotie naar de Hoofdklasse zeker zitten. Met David Blom hebben ze bovendien een goaltjesdief in huis: hij voert de promotieklassetopscorerslijst aan met veertien doelpunten. Daarbij keerde Tijn Stuve, clubtopscorer van het vorige seizoen, onlangs terug na een kruisbandblessure. Aderlating is het uitvallen van spits Kjell Bakker (ook vanwege een kruisbandblessure), maar de ploeg van coach Bas Bogaard heeft in de eerste seizoenshelft laten zien veerkrachtig te zijn als het om dit soort tegenvallers gaat. Met de hete adem van Laren in de nek blijft het niettemin ongemeen spannend bovenin. De ambities in het Gooi zijn daarbij minstens zo groot.

Nijmegen viert een doelpunt van David Blom (midden) in de met 5-3 gewonnen wedstrijd van SCHC. Foto: Jeroen Meuwsen/Orange Pictures

Vorig seizoen handhaafde Victoria zich maar net. De Rotterdammers eindigden uiteindelijk als negende. Dit jaar ziet hun wereld er compleet anders uit. Met een vernieuwd team lijkt Victoria als herboren en staat het nu ‘gewoon’ derde. De verschillen met de middenmoot zijn weliswaar klein, maar toch. Opvallend: ‘Vic’ beschikt over een opmerkelijk lange adem. In vijf wedstrijden wisten de Kralingers in de laatste minuten van de wedstrijd één of drie punten binnen te slepen. De concurrenten zijn dus gewaarschuwd voor de tweede seizoenshelft.

Ook promovendi Push en Ring Pass draaien prima mee. Push klopte teams als SCHC en Almere, op papier betere ploegen, en staat voorlopig op een veilige achtste plek. Ring Pass is kampioen gelijkspelen. De Delftenaren moeten het doen zonder grote namen en ervaring op topniveau, maar met het sterke collectief weten ze het eigenlijk iedere tegenstander knap lastig te maken. Het gebrek aan scorend vermogen is naar eigen zeggen de reden dat Ring Pass het voorlopig moet doen met de tiende plek, al zijn ze er in Delft van overtuigd zich te handhaven.

Het vraagteken

Slechts vier punten is Almere van de play-offplekken verwijderd. De Flevolanders staan dit seizoen weer onder leiding van Alex Verga en hebben met Joep Troost een makkelijk scorende spits (elf goals tot dusverre) in huis. Als enige wist Almere koploper Nijmegen te verslaan. Zonder per se te willen promoveren, behoort Almere tot het rijtje van pakweg zes teams dat in de tweede seizoenshelft strijdt om de derde plek. Dan zal er in de tweede seizoenshelft wel gewonnen moeten worden van lager geklasseerde teams als Ring Pass en Push: iets dat in het heenduel niet gebeurde.

Mede dankzij de doeltreffendheid van Joep Troost staat Almere nu zesde op de ranglijst. Foto: Jeroen Meuwsen/Orange Pictures

De tegenvallers

Eigenlijk kunnen ze in één adem genoemd worden: hoofklassedegradanten SCHC, Tilburg en Hurley willen alle drie niets liever dan terugkeren naar het hoogste niveau. Voorlopig zien we deze teams slechts in de middenmoot terug. Hurley kende een stroeve seizoenstart, maar lijkt de weg omhoog te hebben gevonden. Overtuigende zeges zijn het nog niet, maar de Amsterdammers  zijn nu wel nog maar één punt verwijderd van de derde plaats die uiteindelijk recht geeft op een plek in de play-offs. Maar het kampioenschap lijkt voor de mannen van Reinoud Wolff mijlenver weg.

Ook van SCHC werd meer verwacht. De Bilthovenaren scoren eenvoudig en zette monsterscores neer als 7-0 (tegen HBS) en 1-11 (op en tegen Gooische), maar verloren ook dure punten aan Push en Victoria. Met een team vol routiniers dat nog één keer alles op alles willen zetten om kampioen te worden, mag de ploeg van Gilles van Hesteren geen steken meer laten vallen, wil het zich überhaupt plaatsen voor de play-offs. Tilburg worstelt eveneens meer dan ze misschien hadden gehoopt. De verjongde mannen van coach Dennis Dijkshoorn staan zelfs in het rechterrijtje en presteerden simpelweg niet constant genoeg om een echte dreiging voor de top drie te vormen.


Wat vind jij? Praat mee...