PK (H): hdm haalt uit op bezoek bij Cartouche, weer winst Laren

Op de tweede speeldag in de Promotieklasse heeft hdm uitgehaald op bezoek bij Cartouche: 1-5. Ook Schaerweijde boekte de tweede zege net als Laren, dat na twee duels de koppositie inneemt. SCHC herstelde zich van de nederlaag vorige week en versloeg Victoria met 2-1.

Zó, dat is even een uitslag. Op papier en gelet op de krachtsverhouding van de vorige seizoenen was Cartouche-hdm een topper, maar de uitslag van 1-5 gaf zondag een heel ander beeld. Belangrijke man in de gelederen van hdm was Boris Burkhardt, die in Voorburg-Leidschendam zijn eerste drie treffers van het seizoen aantekende.

‘Dit zijn wat mij betreft heerlijke punten. Om te beginnen wil je natuurlijk elke wedstrijd winnen, of het nu met 1-0 of 5-1 is, maar het liefst speel je uiteraard op je mooist’, aldus Burkhardt na afloop. ‘Dit is inderdaad een forse uitslag, hoewel het spel bij vlagen gelijk op ging. Na rust kwam Cartouche terug tot 1-2 en in deze fase hadden wij het lastig. Maakt Cartouche op zo’n moment de 2-2, dan krijg je een heel andere wedstrijd. In plaats daarvan scoren wij aan het eind van het derde kwart uit een strafcorner de 1-3. Ik had het idee dat Cartouche daar een mentaal tikje van kreeg en deze treffer gaf ons juist weer nieuwe energie. Daardoor konden we uitlopen naar 1-5.’

hdm liet er vanaf het eerste fluitsignaal geen gras over groeien. Binnen de kortste keren had Burkhardt er eentje in liggen en Kieran Dartée verdubbelde de voorsprong in de negende minuut via een strafcorner. ‘De 0-2 na het eerste kwart was zeker geen gekke tussenstand. We deden het goed.’

‘Bij fases niveau rechter rijtje Hoofdklasse’

Na de nipte 1-0 overwinning van vorige week knoopt hdm er dus een ruime zege aan vast, waardoor het team van Erik van Driel na twee duels op de maximale winst staat.

Valt er voor Burkhardt al iets te zeggen over het niveau van de Promotieklasse, waar hij vorig seizoen nog in de Hoofdklasse speelde? ‘Vooropgesteld dat het dus pas twee duels zijn, kan ik zeggen dat het niveau anders is. Het spel is minder constant. Bij fases zie ik zeker het peil van het rechterrijtje van de Hoofdklasse, zowel technisch als tactisch als qua tempo, maar niet tijdens een hele wedstrijd. Maar ik moet zeggen dat ik positief verrast ben. Bij hdm trainen we hard en bij iedereen is de inzet zeer goed.’

Met een overduidelijke 0-4 zege op Qui Vive kon trainer-coach Peter Jonker met een opgewekt gemoed huiswaarts keren. Dik tevreden met het resultaat, dik tevreden met het veldspel van zijn mannen en ook alweer benieuwd naar het duel van volgende week zondag: Laren-thuis.

Als het aan de ervaren coach ligt, groeit Voordaan dit seizoen uit tot een potentieel struikelblok voor elke tegenstander. Jonker vindt dat zijn selectie zowel in de breedte als in de diepte een sprong voorwaarts heeft gemaakt. ‘Ik vond het al leuk om dit werk te doen, maar met deze impuls vind ik het eigenlijk weer hartstikke leuk. Ik had ook de wens om na drie seizoenen nog bij Voordaan te blijven. Samen met mijn assistent Bas Bruin en onze veldtrainer Dirk Verhagen beleven wij enorm veel lol aan dit team.’

Geen degradatiespook meer

Hoewel het nog vroeg in het seizoen is, heeft Jonker het idee dat Voordaan dit jaar het degradatiespook niet in de ogen hoeft te kijken.

‘Wij mikken op een plek in de middenmoot en wie weet haken wij aan bij de bovenkant daarvan. Dat vertrouwen durf ik wel uit te spreken. In aanvallend opzicht kunnen we meer variëren en we leggen meer diepte in ons spel, waardoor je per definitie gevaarlijker bent. Vorige week verloren wij met 2-1 van Schaerweijde, zonder Adriaan Stolk, maar daar had op een goed moment ook meer ingezeten. En op de overwinning van vandaag was niets af te dingen.’

Het was vorige week tijdens de competitie-ouverture ronduit balen voor SCHC. Met 1-3 op eigen veld verliezen van Laren was geen fraai begin en eigenlijk was het vervolg, uit op Victoria, ook nog geen beste beurt. Het grote verschil: ditmaal won Stichtsche wel.

‘Wij hebben onze valse start goedgemaakt en de drie punten gepakt, maar ons spel is nog niet hetgeen waar we naartoe willen. En moéten’, zegt Marieke Dijkstra. De trainer-coach van SCHC vindt het lastig te benoemen waar het momenteel aan schort: ‘Tegen Laren kregen we veel kansen en verdedigden we op zich ook rustig, maar net op het moment dat je wilt aanzetten bij een stand van 1-1 kregen wij een gele kaart. Zuur was het dat we toen de 1-2 tegen kregen, dat was op dat moment echt een tik.’

Met één verloren en een gewonnen duel is er volgens Dijkstra nog geen man overboord, maar zij vindt dat er wel snel verbetering moet komen in het spel van haar team. Voor haar is het dan ook moeilijk inschatten waar SCHC staat in het krachtenveld van de Promotieklasse.

‘Vorig seizoen stonden wij bovenaan op het moment dat de competitie werd beëindigd. Dat wil niet zeggen dat we daar aan het eind ook hadden gestaan. Nu denk ik dat hdm toch wel een grote favoriet is als je kijkt naar hun versterkingen en Schaerweijde zal zeker ook meespelen.’


7 Reacties

 1. arnoldS

  Hé he Cartouche is zijn momentum kwijt. Paar jaar een goede flow met spelers die op de juiste leeftijd ervaring en passie brachten. Toen net niet de stap naar HK gemaakt en nu valt die essentiële groep weg. Wordt een roemloos jaar.

  1. osho

   Dat baseer je op één wedstrijd? Ze hebben enkele goeie spelers erbij, die zijn jong en groeien nog in het team. Top 5 zit er zeker in, en misschien meer. En KZ verloor thuis ook met 1-5 van HDM.

  2. arnoldS

   Baseer ik op de afgelopen 6 jaar. Sterkhouders zijn inmiddels weg. En met weinig tot geen goede aanwas uit de eigen jeugd, is het lastig om te blijven doorstoten. De club is enorm gegroeid, maar blijft steken op een oude organisatorische fundament. Of te wel; te snel gegroeid met een te amateuristisch beleid. Niet erg. Is prima. Tropenjaren gehad. Geniet daar vooral van!

  3. osho

   Ik begrijp je punt. Er komt weinig jeugd door, de steekhouders worden ouder en qua beleid kan je gelijk hebben. Maar wat ik wel zie is een club die leeft. Een goede ligging heeft en mede daardoor makkelijk talenten uit de omgeving naar zich toe trekt. Dat zal het niveau van H1 op peil houden, verwacht ik.

 2. MIck

  Als jij ze in de top 5 ziet ben ik wel benieuwd wie de andere 4 ploegen zijn. Ik gok. Dat in deze poule toch snel een aantal ploegen beter zijn dus top 5 moet ik nog zien.

  1. osho

   We zullen zien.

 3. sanderwiggers

  Misschien wat vroeg, maar ik vind Laren wel verrassend. Die zijn toch twee belangrijke spelers kwijt geraakt? En dan winnen van Schc en van Were Di is lekkere start, hoor. Nanco Jansonius heeft aan het begin z’n zaakjes kennelijk weer goed voor elkaar.


Wat vind jij? Praat mee...