PK (H): Scenario’s play-offs, play-outs en degradatie

Het eerste seizoen van de nieuwe Promotieklasse loopt op zijn einde. De competitie kent zowel bij de dames als bij de heren nog drie speelrondes. De strijd om een ticket voor de play-offs blijft tot het einde spannend, net als de strijd onderin. In theorie kunnen nog zes ploegen op de gevreesde elfde en twaalfde plek eindigen. Een overzicht:

Play-offs

De mannen van Hurley lijken af te stevenen op een kampioenschap en een direct ticket naar de Hoofdkasse. Zondag kunnen de Amsterdammers zich al plaatsen. Concurrenten hdm en Cartouche spelen tegen elkaar. Als Cartouche wint of als de wedstrijd in een gelijk spel eindigt, is Hurley – bij winst tegen Qui Vive – zeker van een naderend Hoofdklasse-seizoen. 

Met nog drie wedstrijden op het programma kunnen in theorie nog vijf ploegen zich plaatsen voor de play-offs, door op een tweede of derde plaats te eindigen op de ranglijst. Hdm en Cartouche maken het meeste kans, maar ook Schaerweijde en zelfs Qui Vive zijn nog niet uitgespeeld.  

Mocht de kraker in de Promotieklasse tussen Cartouche en hdm door een van de twee gewonnen worden, kan die ploeg play-offs vrijwel niet meer mislopen. De potentiële winnaar kan dan zondag zelfs al zeker zijn van het competitietoetje, maar dan moet het hopen op een goede dag voor Nijmegen. Als achtervolger Schaerweijde namelijk op eigen veld verliest van Nijmegen, is de winnaar van de kraker zeker van een playoff-ticket.

Schaerweijde zal er alles aan doen om de thuiswedstrijd van zondag winnend af te sluiten. Lukt de ploeg dat, dan klimt het naar een puntentotaal van 36. Dat is maximaal twee punten (twee punten bij een gelijk spel tussen Cartouche en hdm en een punt afstand van een eventuele verliezer) minder dan de gewilde, derde plaats. Een week later wacht voor de ploeg uit Zeist een uitduel tegen Hurley. Mochten de Amsterdammers dit weekend geen kampioen worden, mag Schaerweijde aantreden op het al geplande kampioensfeest. Als Schaerweijde dan geen vuist kan maken en hdm en Cartouche geen fout maken tegen HIC en HBS is ook de droom voor Schaerweijde voorbij. 

Play-offs lijken voor Qui Vive een wonder, maar zijn in theorie nog haalbaar. De ploeg heeft vooralsnog een puntentotaal van 29. Met nog drie te spelen wedstrijden kan de club uit De Kwakel nog negen punten verzamelen. Daarmee kan het inlopen op hdm, Cartouche en Schaerweijde, maar dan mogen die drie ploegen de komende weken geen punt meer pakken. Qui Vive heeft van alle kanshebbers ook het zwaarste programma. De ploeg komt Hurley en hdm nog tegen. 

Programma:

Hurley: Qui Vive (uit) – Schaerweijde (thuis) – Nijmegen (uit)

Hdm: Cartouche (uit) – HIC (thuis) – Qui Vive (uit)

Cartouche: hdm (thuis) – HBS (uit) – Laren (thuis)

Schaerweijde: Nijmegen (thuis) – Hurley (uit) – Voordaan (thuis)

Qui Vive: Hurley (thuis) – Voordaan (uit) – hdm (thuis) 

Playout- en degradatieplekken:

Daar waar in theorie de hele top vijf nog kans maakt op een plek in de top drie, is het onderaan minstens even spannend. Positie zes tot en met 10 schelen verschillen vier punten met elkaar. 

De gevreesde twaalfde en elfde plek – die aan het einde van het seizoen directe degradatie betekenen – zijn nu in handen van Push en HBS. Vlak daar boven bevindt zich Zwart-Wit, die ploeg heeft zowel HBS als Push nog op het programma in de komende duels. Een fijne uitgangspositie voor de ploeg uit Breda, die graag nog een plek doorschuiven naar de verlossende negende positie. Een tiende plek aan het einde van het seizoen betekenen play-outs. 

Als Zwart-Wit zondag verliest van HBS kunnen Nijmegen en HIC zich bij winst definitief veilig spelen. Winnen Zwart-Wit en Voordaan zondag hun duels en HBS en Push verliezen, zijn die ploegen gedegradeerd. Dit weekend kunnen er onderin de Promotieklasse zo maar beslissingen gaan vallen. De laatste zes posities treffen elkaar in drie duels: Push – Laren, Zwart-Wit – HBS en HIC – Voordaan. 

Programma:

Push: Laren (thuis) – Nijmegen (thuis) – Zwart-Wit (uit)

HBS: Zwart-Wit (uit) – Cartouche (thuis) – HIC (uit)

Zwart-Wit: HBS (thuis) – Laren (uit) – Push (thuis)

Voordaan: HIC (uit) – Qui Vive (thuis) – Schaerweijde (uit)

De programma’s van Nijmegen, HIC en Laren staan hieronder:


Wat vind jij? Praat mee...