PK (H): Ronald Brouwer (3x) het mannetje tegen HBS

Ronald Brouwer had met drie treffers een zeer wezenlijk aandeel in de ruime 1-5 zege van Schaerweijde op HBS. De gelouterde oud-international heeft in twee speelrondes tijd al aangetoond dat hij dit seizoen het verschil kan maken voor het team van Suzan Veen-van der Wielen.  Voeg daarbij de levensgevaarlijke corner van Pieter-Jan Voerman en Schaerweijde lijkt op voorhand een ‘Angstgegner’ voor elke ploeg.

De tweede speelronde in de Promotieklasse Heren is achter de rug. Hieronder zie je de uitslagen en doelpuntenmakers.

Je kunt als coach met de pest in je lijf toekijken hoe een speler als Ronald Brouwer je team het nakijken geeft, maar je kunt er ook van genieten. Dat laatste deed in ieder geval Thomas Immink. Hij zag zijn ploeg HBS met 1-5 van Schaerweijde verliezen, maar als liefhebber van mooi hockey likte hij zijn vingers af bij het spel van de oud-international.

‘Tja, meneer Brouwer. Hij maakte drie prachtige goals dankzij zijn surplus aan techniek. Mede daardoor was Schaerweijde een maatje te groot voor ons. Toch was is best pissig tijdens de rust, want wij legden ons hoofd veel te snel op het hakblok. Tijdens de tweede helft lieten we wél zien dat we goed partij konden bieden en ook kunnen scoren. En ondanks de 1-5 probeerden we een tweede goal te maken. Kijk, en zo moet het. Verliezen is niet erg, maar we moeten wel het gevoel hebben dat we er alles aan gedaan hebben. En dat was tijdens de eerste helft duidelijk niet het geval.’

HBS gaat vrijwel zeker een loodzwaar seizoen tegemoet. Het team plaatste zich voor de Promotieklasse dank zij een puike tweede helft van het vorig seizoen, ‘en daar zijn we nog steeds trots op. We zijn bevoorrecht dat wij op dit niveau mee mogen doen. Drie jaar geleden, tijdens mijn eerste seizoen als coach, speelden we nog play-outs in de Overgangsklasse.’

Ondanks de nederlaag zak Immink ook goede dingen van HBS. Het feit bijvoorbeeld dat zijn team tot zesmaal toe de gevaarlijke corner van Pieter-Jan Voerman wist te verdedigen, beviel hem zeer. ‘Wij moeten geen overdreven respect voor de tegenstander gaan tonen. Ons doel is om rechtstreekse degradatie te voorkomen en dat wordt een klus op zich, want twee teams gaan er direct uit. Maar mocht dit onverhoopt toch gebeuren, dan moeten we onszelf wel in de spiegel durven aankijken. Dat we strijdend te onder zijn gegaan. Gelukkig spelen we niet elke week tegen een team met een Ronald Brouwer. Tegen Qui Vive verloren wij vorige week, maar toen speelden we gewoon een prima potje.’

Wanneer twee coaches met gemengde gevoelens terugkijken op een wedstrijd, dan is een gelijkspel meestal de terechte uitkomst van het duel. Zwart-Wit en HIC gingen met een remise van het veld (3-3), waarbij Pim Wijzenbeek van Zwart-Wit zich tekort gedaan voelde door de arbitrage en Helen Lejeune-van de Ben signaleerde, dat haar ploeg het potje na rust ondanks haar waarschuwing uit handen gaf.
Laten we beginnen bij het verhaal van Zwart-Wit. Wijzenbeek zag zijn team na twee minuten al scoren. ‘Ik heb de videobeelden bekeken, maar het was een glaszuiver doelpunt van Pieter Langenhuizen. De scheids keurt ‘em echter af vanwege shoot. Bovendien kregen we tijdens de eerste helft twee strafballen tegen, waarvan eentje onterecht. Daardoor had ik het gevoel dat we vandaag tegen twaalf man twee punten hebben verloren.’

Wijzenbeek zag HIC tijdens de eerste helft overigens beter hockeyen dan zijn eigen ploeg. Na rust was dat huist andersom. ‘We kregen het gevoel dat er wat te halen viel en binnen vijf minuten kwamen we van 0-2 op 2-2. De treffers weren gescoord door onze nieuwe spits Milan van Baal, die nu gelukkig van de nul af is. Milan is tot nu toe nog niet heel gelukkig in zijn afronding, want hij had er meer kunnen maken. Na onze 3-2 voorsprong kregen we via een één op één tegen de keeper een ideale kans om de 4-2 te maken. In plaats daarvan werd het vlak voor tijd 3-3.’

Zwart-Wit verloor aan het eind van vorig seizoen driekwart van de verdediging en het proces om een nieuwe defensie te bouwen, inclusief een gedegen opbouw van het aanvallende spel, kostte Wijzenbeek enige hoofdbrekens. ‘Het was een moeizaam proces, maar we zijn nu op de goede weg. Wij verloren van Cartouche en nu dus een punt tegen HIC, maar over onze wedstrijdstatistieken ben ik zeer tevreden. De cornerverhouding in het duel tegen Cartouche was 0-4 in ons voordeel en de kansenverhouding toen 4 om 9. We kennen de nodige pech in de afronding, maar dat gaat zeker niet het hele seizoen duren. Anders wordt het een héél lang jaar voor ons.’

Helen Lejeune op haar beurt zal de komende periode vooral sleutelen aan de verdedigende organisatie. ‘En dat begint in de voorste linie, want dat is je eerste verdedigende stelling. Wanneer bij ons één of twee jongens uit de pas lopen, verdwijnt de samenhang en komen we in de problemen. Dat zag we bijvoorbeeld direct na rust.’

De coach waarschuwde tijdens de rust nadrukkelijk dat Zwart-Wit ongetwijfeld zou gaan stormen om de aansluitingstreffer te maken. Door een gebrek aan focus was het prompt in de eerste minuut van de tweede helft al raak en in de vijfde minuut opnieuw. Weg voorsprong.

‘Het werd opeens chaotisch en gaandeweg de tweede helft speelden we, nadat Zwart-Wit de 3-2 had gemaakt, de bal te gretig naar voren. Terwijl ik juist zeg: bewaar je geduld, blijf de vleugels zoeken, ook al heb je nog maar drie of vijf minuten te gaan. Ik ben dus absoluut niet tevreden met dit gelijkspel. We moeten elke seconde scherp zijn in de Promotieklasse. Vooral de jongere spelers, en we hebben een aantal tweedejaars senioren in de selectie, moeten zich dit gaan beseffen.’

Zwart-Wit maakt zich op voor het uitduel tegen Qui Vive, HIC ontvangt op eigen veld Cartouche.