Onze glazen bol: dringen aan bovenkant in de Promotieklasse (m)

Het grote aftellen is begonnen. Over slechts drie dagen gaat het nieuwe seizoen in de Promotieklasse van start. Het jaar waarin de mannen van Voordaan terugkomen in de competitie waar ze zelf vinden dat ze thuishoren. En de Promotieklasse-editie waarin Xenios en Ede debuteren. Waar ze aan het eind van de rit staan? Wij kijken in onze Glazen Bol. 

Om Voordaan daarmee direct als titelfavoriet te bombarderen, is voorbarig. Niet alleen ging de ploeg van Peter Jonker roemloos ten onder op het hoogste niveau, ook hebben de Utrechtsers niet de absolute ambitie om als eerste te eindigen noch het budget om daarna een hoofdklassebestendig team op de been te brengen. Ze zullen heus wel hun puntjes pakken en beter zijn dan het gros van de teams. Maar meer dan een playoff-plek zit er vermoedelijk niet in voor de Groenekanners.

Anders is dat voor Nijmegen. Al een paar jaar schuurt dit team vol ervaren hockeyers tegen de top aan. In de meest recente play-offs dolven ze net het onderspit tegen Schaerweijde. Voor Nijmegen reden om extra te investeren in een speler met een bewezen staat van dienst. De Australiër Dylan Wotherspoon (95-voudig international en eerder uitkomend voor Den Bosch) moet de Nijmegenaren het benodigde zetje geven. Op het naar Pinoké vertrokken talent Danilo Trieling na bleef de ploeg verder in tact. Daarmee is de sleeping giant uit Gelderland de grootste kanshebber op de nummer één-positie.

De Australiër Dylan Wotherspoon moet Nijmegen naar de Hoofdklasse helpen. Foto: Koen Suyk

Zes kandidaten voor de top drie

Ook Hurley, eveneens play-off-deelnemer in seizoen 2022/2023, doet een gooi naar het kampioenschap. De Amsterdamse ploeg zag spelverdeler en aanvoerder Casper van Loon verleid worden door Bloemendaal. Daartegenover staat onder meer de van Kampong teruggekeerde Deegan Huisman en de komst van Jerrit Hüneke, die voor Berliner HC in de Bundesliga uitkwam. Met de ambitieuze nieuwe coach Enzo Torossi aan het roer reserveren wij alvast een plek in de top drie voor de Bosuilen.

SCHC, Tilburg en Push kijken ook naar boven. SCHC liet er vorig seizoen geen misverstand over bestaan.  Ze willen in Bilthoven zo snel mogelijk te willen terug naar de Hoofdklasse. Ondanks het aanblijven van verschillende routiniers lukte dat niet. Dit jaar moeten de Bilthovenaren het onder ander zonder goaltjesdief Bram Weers en rots in de branding Marnix Kleinsman stellen. We verwachten daardoor geen wonderen aan de Kees Boekelaan en schrijven ze op aan de onderkant van het linkerrijtje.

Tilburg zag weer een paar sterkhouders afzwaaien en bouwt met een sterk verjongd team aan een hoofdklassewaardige ploeg. Push gaf zijn visitekaartje af met het winnen van de Promotieklasse Cup. Een mooi voorteken voor de hemelbestormers uit Breda, die we ook rond de vierde plek verwachten. Enig nadeel: ze beschikken niet echt over echte uitblinkers.

Push wil na het winnen van de Promotieklasse Cup ook in de reguliere competitie bovenin eindigen. Foto: RvG fotografie

Promovendi moeten extra hard aan de bak

Wie kunnen rekenen op een plek in de middenmoot zijn Victoria, Almere en Cartouche. Gooische wortelt zich na de knappe rechtstreekse handhaving van afgelopen seizoen ook steeds steviger in de Promotieklasse, ook al verloor de ploeg van coach Dider Meijer ook zijn aanvoerder Luciën van Doorn, die het hogerop zocht bij Schaerweijde.

Promovendi Xenios en Ede krijgen het ongetwijfeld het zwaarst te verduren. Zonder fikse budgetten en grote namen moeten zij het vooral hebben van strijdlust, het collectief en wellicht een underdog-positie. Een snelle terugkeer naar een klasse lager ligt, mede gelet op de concurrentie, voor de hand.

Bekijk hier alle transfers van de Promotieklasse.

Onze voorspelling:

1. Nijmegen
2. Hurley
3. Voordaan
4. Push
5. Tilburg
6. Victoria
7. SCHC
8. Almere
9. Gooische
10. Cartouche
11. Ede
12. Xenios

 


1 Reactie

  1. LucSevereijns

    Geen grote namen bij Xenios!? Wat dacht je van Mr. StealYourBackhand 😎


Wat vind jij? Praat mee...