Promotieklasse heren: ‘Magneet’ Hurley heeft de beste papieren

De helft (!) van de teams in de Promotieklasse speelde in het afgelopen seizoen nog in een andere competitie. Meer dan ooit is onvoorspelbaar hoe de ranglijst er over 22 wedstrijden uitziet. Belanden de voormalig hoofdklassers in de top drie of breken er andere teams door? 

Hurley, Tilburg en SCHC kwamen vorig seizoen op het hoogste niveau uit. Hurley degradeerde rechtstreeks, terwijl Tilburg en SCHC pas na een zinderend drieluik (tegen respectievelijk Voordaan en HDM) afzakten naar de Promotieklasse.

Maar juist de Amsterdammers lijken het meest ongeschonden uit de zomer te zijn gekomen. Een verjongingskuur vond al een jaar eerder plaats en een flinke leegloop bleef uit, al vertrokken belangrijke spelers als Pim Wasser en Deegan Huisman. Onder de 24 (!) aanmeldingen koos coach Reinoud Wolff bovendien voor een handvol versterkingen. Met de vijftien overgebleven spelers die vorig jaar al Hoofdklasse speelden, is Hurley zeker een, of misschien wel dé, titelfavoriet.

Captain Felix Gulinck bleef Tilburg wel trouw. Foto: Koen Suyk

Dat geldt te meer omdat Tilburg negen sterkhouders zag vertrekken na de dramatische degradatie. De ploeg kreeg een nieuwe coach: Dennis Dijkshoorn. Jonge spelers uit de regio stapten in en daardoor hebben de Brabanders simpelweg ervaring en kwaliteit ingeleverd. Een nieuw project, een frisse start. En ook een paar stapjes terug. Tilburg gaat bouwen aan een andere ploeg. Maar of dat ook direct leidt tot een terugkeer? Daar kan je wel wat vraagtekens bij zetten.

De meeste routiniers van SCHC bleven na de degradatie van juni wél. Hun missie is om de club uit Bilthoven in de Hoofdklasse af te leveren voordat ze stoppen. Met de komst van onder andere de jeugdinternationals Casper Hafkamp (Hilversum) en Pieter van Gils (Pinoké) zet de ploeg van Gilles van Hesteren bovendien in op continuïteit. Stichtsche heeft daardoor veel in huis om bovenin mee te draaien.

Nijmegen en Laren strijden voor de top drie

Maar er zetten meer teams in op een plek aan de top. Onderschat bijvoorbeeld Nijmegen en Laren niet. Beide teams eindigden vorig seizoen ook in het linkerrijtje en willen dit jaar nog meer. Nijmegen leunt op een ervaren ploeg en versterkte zich met Kars Schreuders (Were Di), een snelle en handige spits.

Ook Laren ging er op vooruit met onder meer de komst van Wout Kooijman (Amsterdam), Sybren Loman (Kampong JA1) en Xavier van de Kasteele (Qui Vive), die de plek van zijn gestopte broer Sebastiaan overneemt. Na een heftig seizoen vorig jaar vanwege het overlijden van een teamgenoot is er nu meer emotionele rust in de ploeg. Daarbij heeft de Gooise ploeg nog altijd de geslepen spits Kenny Bain en cornerman Thomas Vis in huis. Laren kan het de concurrentie dus nog wel eens knap lastig maken dit jaar, al komen ze voor de top drie wellicht net tekort.

Ook dringen om de middenmoot

Nieuwkomers Gooische en Push stappen na een glorieus jaar vol vertrouwen de competitie in. Waar Push leunt het op eigen jeugd die al lang samenspeelt, zette Gooische de afgelopen maanden in op een verdere versterking om minimaal in de middenmoot mee te draaien. Met Foppe Houting hebben ze in Bussum bovendien een absolute cornerman in huis; vorig jaar was hij goed voor maar liefst 36 goals vanaf kop cirkel. Gezien de enorme wisselingen in de selecties van Cartouche en Victoria, die in feite opnieuw moeten beginnen, hoeven ze als kersverse promotieklassers zeker niet direct naar beneden te kijken. Almere heeft z’n selectie dit jaar beter in tact gehouden en kan onder leiding van de teruggekeerde clubicoon Alex Verga omhoogkijken vanaf de zevende plaats waarop ze vorig seizoen eindigden.

Gooische was het afgelopen seizoen oppermachtig in de Overgangsklasse. Eigen foto

Voor de derde promovendus, Ring Pass, is dat vermoedelijk een ander verhaal. Met gretigheid en een tikkeltje lef wist de ploeg van Dirk Wils zich ten koste van HIC naar de Promotieklasse op te werken, maar de club heeft noch het budget noch de regionale aantrekkingskracht waar ze in bijvoorbeeld Breda en Rotterdam wel op kunnen rekenen. Handhaving zou voor de Delftenaren al een flinke stunt zijn.

HBS tot slot zag elf spelers vertrekken of stoppen. Aanvullingen kwamen er onder meer uit heren 2, van Bennebroek en uit de eigen jeugd. Vorig jaar redde de ploeg van de nieuwe coach Piotr Mazany, tien jaar geleden zelf spelend in het team, het maar net. Dit jaar moet Houdt Braef Standt wel van heel goeden huize komen, willen ze niet (rechtstreeks) degraderen.


Wat vind jij? Praat mee...