Sweering beslist kraker tegen veel beter hdm

Een heerlijke wedstrijd met een spectaculair slotstuk, dat kregen de toeschouwers zondagmiddag bij de topper in de Promotieklasse Heren tussen hdm en SCHC voorgeschoteld. De zeventigste minuut ging in aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan en de stand van 2-2 stond op het scorebord. Een veel beter hdm deed zichzelf daar al mee tekort en in de laatste seconden van de wedstrijd werd het nog erger voor de ploeg van Erik van Driel. Max Sweering bezorgde SCHC in extremis met zijn backhand vanaf de achterlijn de volle buit: 2-3. ‘We hebben wel een beetje lopen zwijnen’, erkent een dolgelukkig Sweering.

De mannen van hdm stonden zichtbaar te trappelen om aan de topper te beginnen. Vorige week kwam de formatie van Van Driel niet in actie, omdat het duel met HIC door coronaperikelen werd uitgesteld. Een aantal spelers van hdm zat in quarantaine en heeft daardoor tien dagen lang niet kunnen hockeyen. Geen ideale voorbereiding op de kraker, al was daar zondagmiddag tegen SCHC niets van te zien.

Odekerken houdt SCHC in leven

De ploeg van Van Driel begon ijzersterk aan de clash der titelfavorieten. Al na acht minuten had de blauw-witte formatie al reden tot juichen, toen Yorben Fontaine de thuisploeg op voorsprong zette. Hdm was niet van plan om het rustig aan te gaan doen. Even op adem komen zat er dan ook niet in voor de defensie van Stichtsche, dat met dank aan keeper Matthijs Odekerken de schade beperkt hield. Met name de katachtige redding op de sleeppush van Kieran Dartée was spectaculair.

hdm bekroonde een vlammend start met een snelle voorsprong door Yorben Fontaine. Foto: Orange Pictures / Hans van der Valk

Dat deed de doelman van de bezoekers ook op de poging van Boris Burkhardt, die de tweede strafcorner van hdm voor zijn rekening nam. De Haagse titelkandidaat heeft met Burkhardt en Dartée twee specialisten in huis en kan dit seizoen nog voor de nodige verrassingen gaan zorgen op kopcirkel. Dat heeft die andere favoriet uit Bilthoven ook, zo lieten ze zondag een minuut voor rust zien. Het was Cédric Terwel die met een harde push hdm-keeper Joey Fontaine het nakijken gaf: 1-1. Later zou Thijn Knetemann de 2-2 voor zijn rekening nemen.

SCHC noteerde daarmee een minuut voor rust de eerste échte kans van de wedstrijd. Sweering vond zelf ook dat het te lang duurde voordat SCHC een antwoord had op het sterke begin van de thuisploeg. ‘We zaten er in het eerste kwart niet lekker in’, zei de matchwinner. ‘In het tweede kwart hebben we dat iets kunnen omdraaien en na rust waren we gelijkwaardig zonder echt veel kansen te creëren.’

Kansen- en kaartenregen

De tweede helft was nog geen twee minuten oud of hdm had al twee kansen gehad om weer op voorsprong te komen. De grootste kwam voort uit een mislukte strafcorner, die Burkhardt alsnog kiezelhard op de rechterpaal pushte.

Strafcornerspecialist Boris Burkhardt van hdm, op de achtergrond die andere strafcornerkanon van hdm, Kieran Dartée. Foto: Orange Pictures / Hans van der Valk

Het was wachten op de voorsprong van hdm, dat ten opzichte van SCHC opnieuw veel beter aan het kwart was gestart. Die meer dan terechte 2-1 kwam uiteindelijk via de stick van de van Amsterdam overkomen Burkhardt, die de vierde corner van hdm onberispelijk raak pushte. Op dat moment stond Stichtsche met negen man op het veld na geel van Thijs van Pelt en groene voor Steef Stroeken.

Hdm met het beste van het spel, SCHC dodelijk effectief

De thuisploeg verzuimde het om de trekker over te halen. SCHC bleef in leven. En dat moet je niet doen bij de mannen van Marieke Dijksta. Sweering: ‘Daarom was het goed dat we twee van de drie corners scoorden. Ik ben blij dat onze corner goed loopt.’

SCHC’er Floris Steenman in een verbeten duel met Cedric de Gier van hdm. Foto: Orange Pictures / Hans van der Valk

De neutrale toeschouwer in Den Haag werd getrakteerd op een spannende laatste kwart, waarbij voor beide ploegen alleen de winst telde en het arbitrale duo de controle over de wedstrijd leek te verliezen. Het was SCHC dat er in de allerlaatste seconden met de volle buit vandoor ging. Ietwat fortuinlijk. De scheidsrechters floten elkaar tegen bij een overtreding op het middenveld. SCHC claimde de bal en nam snel uit.

De scoop van Maarten Bruisten vanaf zijn eigen 23 meterlijn leidde het slotstuk van de aantrekkelijke topper in. De boogbal bereikte Van Pelt op kopcirkel, die de bal toucheerde. Sweering ving de bal op, had nog een paar stappen voordat hij de achterlijn zag en haalde verwoestend uit. Keeper Fontaine werd verrast in de korte hoek.

‘Het ging zo snel. Ik weet ook niet hoeveel centimeter ik van de achterlijn vandaan stond. Pas toen ik die klap van het doel hoorde, wist ik dat die bal erin zat. 2-2 was eerlijk gezegd terecht geweest, maar dat boeit me niet zoveel. Deze wedstrijd was voor ons de eerste echte test van het seizoen. Ik ben blij dat we na zo’n zware wedstrijd er met de punten vandoor gaan.’


13 Reacties

 1. papiman1

  Ongelofelijk, vandaag en top wedstrijd gezien maar er stonden 2 scheidsrechters die dit niveau totaal niet aan konden. Beide komen uit de 1ste klassen en dat stelt de bond in een top wedstrijd deze 2 op schandalig. Buiten dat heb ik echt genoten van HDM wat een leuk hockey spelen die had terecht geweest als ze hadden gewonnen maarja dat blijft het mooie van dit spelletje

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Zelfde bij Bloemendaal - HGC helaas

  2. jochenvanwestendorp

   Arbitrage is 1 maar als je zelf verzuimt te scoren, ligt het uiteindelijk aan jezelf. Cruijff zei al; het team wat het meeste scoort wint. Ik heb de wedstrijd niet gezien maar neem aan dat arbitrage niet opeens in het voordeel was van SCHC.

 2. arnoldS

  Is die corner van Kieran niet beter dan Burkhard?

 3. Sander Duin

  Scheidsrechters konden dit niveau absoluut niet aan !!! Vreselijk !

 4. PeterMontijn

  Inderdaad geen promotie voor het hockey, dit umpire duo....

 5. Sander Duin

  Nog als aanvulling op eerdere reactie .... scheidsrechters hebben zelf gezegd dat overgangsklasse hun niveau is .... ik bedoel maar ... wie doet de indeling ???

 6. PeterMontijn

  @jvanwestendorp: lees het artikel. Laatste goal had niet eens mogen vallen

 7. hw

  The equaliser uit het Oosten kwam weer ff langs. Ze scoren niet maar wie scoorTerwel?

 8. KarinvanOdijk

  Knap gedaan van SCHC! Verslaggeving mag ‘iets’ objectiever ......

 9. GlasHalfvol

  Aldus het (oud) bestuurslid van SCHC :)

 10. nicovisch

  Het ligt natuurlijk altijd aan de scheidsrechter. Anders had HDM zeker gewonnen? Sneu voor HDM, maar goed voor SCHC. Gefeliciteerd mannen.

 11. horn_964

  Heb de wedstrijd niet gezien maar merk wekelijks (ook bij landelijke A- en B-jeugd) dat er een groot verschil in kwaliteit zit tussen scheidsrechters. En dan vooral in het ‘aanvoelen’ van een wedstrijd. Jammer dat sommige scheidsrechters zo’n stempel op een wedstrijd (willen) drukken. Verder happy met de punten 💙❤️


Wat vind jij? Praat mee...