OVK Heren: ‘Wij lieten ons foppen door Tilburg’

Dat hdm en Tilburg zich na 5 duels aan kop van poule A nestelen, zal niemand verbazen. Dat Were Di op de eerste plaats staat in poule B echter wel. De Tilburgers zijn uitstekend van start gegaan en houden HIC, Laren en Gooische voorlopig op 2 punten. Zondag gaan de Kruikenzeikers naar Klein Zwitserland voor een vijfde overwinning in 6 duels.

Poule A

De topper van de dag was de confrontatie tussen Qui Vive en Cartouche. Het duel werd in de laatste minuut beslist dankzij een rake strafcorner van Weber. Voor Cartouche was dit een hard gelag, want voorlopig haakt de ploeg nu even af.

Sonja Thomann: ‘De komende 3 duels moeten ons 9 punten opleveren, anders spelen wij geen rol van betekenis dit seizoen. Tegen Qui Vive was het de eerste helft dramatisch. Veel te veel spelers haalden een 6’je in plaats van een 8. Na rust komen we terug van 3-1 op 3-3 en pas dan worden we echt wakker. We zijn dan dicht bij de 3-4, maar in plaats daarvan wordt het in de laatste minuut 4-3.’

Tim Oudenaller (Qui Vive): ‘We hebben het goed gedaan tegen een sterke tegenstander. Na de 3-1 bij rust moeten we tijdens de tweede helft eigenlijk uitlopen naar 4-1 of 5-1. Dat het na de 3-3 nog 4-3 wordt, is een fraaie opsteker voor ons.’

Gefopt door Tilburg

Tilburg en hdm blijven het goed doen, hoewel ze deze zondag niet de sterkste tegenstanders hadden.

Tilburg stond bij rust reeds met 4-0 voor tegen Ring Pass en na 70 minuten was het 6-1. Pim Wijzenbeek (Tilburg): ‘Tijdens de eerste helft zijn wij heer en meester, maar na de 5-0 in de tweede helft stoppen we opeens met hockey. En dat is jammer. Het zou best eens kunnen zijn dat de eindstand van de competitie straks op doelsaldo wordt beslist.’ Frank-Jan van Waveren (Ring Pass): ‘Dit was gewoon slecht van ons. We hadden een plan, maar daarvan is helemaal niks terecht gekomen. We waren niet actief, we waren niet scherp en wij lieten ons foppen door Tilburg.’

Hdm boekte een 4-1 overwinning, maar feit was dat Rood-Wit het de thuisclub bij vlagen zeer lastig maakte. Na een 2-1 tussenstand leek de 2-2 dichterbij dan de 3-1, maar de klasse van hdm was doorslaggevend. Volgens Nanco Jansonius (hdm) hielp zijn team de tegenstander in het zadel: ‘Wij speelden gretig en met veel energie, maar het was zeer slordig.’ Rutger Klein (Rood-Wit): ‘We hadden ze bijna. Na de 1-0 dacht ik: dit wordt een zware middag, maar het ging best oké bij ons. Na de 2-0 braken wij niet. Het wordt 2-1 en ik dacht echt dat de 2-2 zou vallen. En dan had ik het nog wel eens willen zien… Over het geheel was hdm op alle fronten beter, maar ik ben trots op mijn team.’

Jong en nerveus Amersfoort

Amersfoort pakte een broodnodige overwinning op Alkmaar, de andere promovendus in poule A. Siegfried Aikman (Amersfoort): ‘Wij hebben het tot tweemaal toe onnodig spannend gemaakt. Voor rust komen we snel op 2-0, maar laten we de tegenstander terugkomen. En na rust gebeurde het weer. Het is nog nerveus van onze kant, maar wij boekten al veel progressie tijdens de eerste 5 duels in de Overgangsklasse. Het gaat wekelijks beter.’ Alexander Peulen (Alkmaar): ‘Wij ondervinden al een paar duels dat jeugdig hockey in de Overgangsklasse wordt afgestraft. Daar moeten wij nu snel lering uit trekken.’

Union pakte Myra zonder zelf groots te hockeyen. 2 rake corners van Thiadens waren genoeg om de Amstelveners te vellen.

Huizen goed gecounterd

Huizen bracht Breda, dat met een griepgolfje kampte, een nederlaag toe. Het werd 4-2. Breda kreeg wel 9 strafcorners om 2 doelpunten te maken. Matthijs Brouwer (Breda): ‘Wij kregen hiermee de kans de wedstrijd op slot te zetten, maar Huizen verdedigde zeer compact.’ Robert-Jan Cox (Huizen): ‘De laatste 15 tot 20 minuten hebben wij in onze cirkel gestaan, maar wij konden goed counteren.’

Amersfoort-Alkmaar 5-3 (2-2)
1-0 Donders (sc), 2-0 Sun (sc), 2-1 Severeins, 2-2 Mossel (sc), 3-2 Beekhuizen, 4-2 Sun (sc), 4-3 Molenaar (sc), 5-3 Donders

Huizen-Breda 4-2 (1-1)
0-1 Van Hemert, 1-1 Van Heemstra (sc), 2-1 Zeeman, 2-2 Page (sc), 3-2 M. Noë, 4-2 De Jong

Qui Vive-Cartouche 4-3 (3-1)
1-0 Otto, 1-1 Doorman (sc), 2-1 Weber (sc), 3-1 Tom Gunther, 3-2 Van Aken, 3-3 Van Aken, 4-3 Weber (sc).

Tilburg-Ring Pass 6-1 (4-0)
1-0 Van Gennip, 2-0 Van Wandelen, 3-0 Mallant, 4-0 Salas, 5-0 Swaen (sc), 5-1 Blaak (sc), 6-1 De Natris

Union-Myra 2-0 (1-0)
1-0 Thiadens (sc), 2-0 Thiadens (sc)

Hdm-Rood-Wit 4-1 (1-0)
1-0 Dartée (sc), 2-0 P. van Straaten, 2-1 Schaub, 3-1 Quak, 4-1 Dartée (sc)

Poule B

Almere en Laren maakten er een spannende pot van. Voor Almere was het een kwestie van aanhaken of voorlopig afhaken. Via een 4-3 overwinning en nu 7 punten is de achterstand op de tweede plaats weer overbrugbaar. 5 minuten voor tijd mocht Dider Meijer aanleggen voor een strafbal en die verzilverde hij onberispelijk. Bart van der Wolf (Almere): ‘Bij rust was het 2-0 en hadden we het duel onder controle.’

Tijdens de tweede helft werd Laren beter en was het een spannende wedstrijd.’ Rogier Lommel (Laren): ‘Het kon vandaag beide kanten op, vond ik. Het zat Almere mee en ons niet. Het ging gelijk op in een hectische wedstrijd met veel overtredingen.’

HIC stelt orde op zaken

HIC-Push was het topaffiche van de middag. De punten bleven in Amstelveen, waar HIC al na 5 minuten met 2-0 aan de leiding ging. Herman Kruis (Push): ‘Wij stonden in het begin te pitten, maar we konden ons wel herpakken door een 2-0 achterstand na rust om te buigen in 2-3. Daarna werd het onrustig en maakten we individuele fouten. Het wordt zo langzamerhand tijd dat wij hiervan gaan leren, want tegen Laren overkwam ons hetzelfde.’

Dirk Verhagen (HIC): ‘Tijdens het eerste kwartier van de wedstrijd hadden wij het eigenlijk al moeten beslissen. De 3-0 was dichterbij dan de 2-1 en dan gooi je zo’n wedstrijd al vroeg op slot. Na rust konden we echter weer orde op zaken stellen door met 4 spitsen te spelen.’

Leids verhaal

Victoria klapte er op tegen Leiden, hoewel er een verhaal zat achter de ruime 7-3. Craig Sieben (Leiden): ‘Bij een tussenstand van 4-3 haalde ik onze keeper van het veld om meer druk te zetten. Dat pakte niet goed uit, want binnen een paar minuten profiteerde Victoria hier 3 keer van. Van 4-3 stond het opeens 7-3.’ Boudewijn van Eijck (Victoria): ‘Wij speelden een goede eerste helft, maar na rust werd het rommelig en kwam Leiden terug van 4-1 op 4-3. Gelukkig maakten we het hierna af.’ Victoria wacht nu de loodzware reeks Push, HIC, Laren.

Passie en strijdlust Were Di

Were Di is de trotse koploper na het verlies van Laren. Steven Hendrickx (Were Di) ziet iets moois bloeien in een selectie die er in de breedte weer sterker op is geworden. Daarbij is sprake van grote homogeniteit. Hendrickx: ‘Dat uit zich in passie en strijdlust. Op het veld is er hockeytechnisch niet altijd sprake van niveauverschil, maar als collectief kun je wel het verschil maken. Tegen Nijmegen was sprake van een gelijkwaardige wedstrijd, maar na rust komen we snel op 2-0. Het was wel een hectisch potje, vond ik.’ Christian Cavallet (Nijmegen): ‘Wij waren niet efficiënt genoeg om de 3 punten mee te nemen. Het was een zure nederlaag tegen een lucky Were Di. Bovendien vond ik het gevaarlijk spelen op een veld waarop aan de zijkant veel eikels lagen.’

Gooische beleeft ook een fraaie start van het seizoen. De ploeg van Rob Bianchi heeft 10 punten dankzij een zege van 1-2 op Phoenix. HBS tenslotte verloor op eigen veld van Klein Zwitserland. Rolf Meurkens (HBS): ‘Ik heb zelden zo onterecht verloren. We hebben KZ weggespeeld. Tijdens de eerste helft kwamen ze 4 keer bij ons in de cirkel, na rust 3 keer. We hebben van onszelf verloren.’ Peter Kalfsterman (KZ): ‘Na 3 nederlagen op rij was dit een heerlijke overwinning. De eerste helft was voor ons, na rust kregen we het vooral na de 1-3 moeilijk door geel en groen.’

Almere-Laren 4-3 (2-0)
1-0 Veldhuizen, 2-0 Veldhuizen, 2-1 De Vries, 2-2 Schramel, 3-2 De haan, 3-3 Houting, 4-3 Meijer (sb)

HBS-Klein Zwitserland 2-3 (1-2)
1-0 Van de Kaaij, 1-1 Ellerbroek (sb), 1-2 Goos, 1-3 Swart, 2-3 Van de Kaaij

HIC-Push 5-3 (2-1)
1-0 Doomernik, 2-0 Claassen (sc), 2-1 Peters, 2-2 Duyf (sc), 2-3 Duyf 9sc), 3-3 Douwma (sc), 4-3 Douwma (sc), 5-3 Faay

Phoenix-Gooische 1-2 (1-1)
Van Dongen, 1-1 Bakker (sc), 1-2 Bakker (sc)

Victoria-Leiden 7-3 (3-1)
1-0 Symons, 2-0 Ridderbos, 3-0 Groenland, 3-1 Meijer (sc), 4-1 van de kamp (sc), 4-2 Meijer (sc), 4-3 Hoek, 5-3 Ridderbos, 6-3 Van Rhede van der Kloot, 7-3 Ridderbos

Were Di-Nijmegen 3-2 (1-0)
1-0 Schuuring, 2-0 Meijs (sb), 2-1 Hemesath, 3-1 Ghering, 3-2 Goossens