Play-offs om kampioenschap, promotie en degradatie: hoe zit het ook alweer?

Inmiddels zijn de play-offs in de Hoofdklasse Heren en Dames weer van start. Later volgen die in de Overgangsklassen en de Eerste Klassen. Een goed moment om de regels weer eens even op een rijtje te zetten, want die zijn niet altijd even simpel.

De playoff-series

De ranking van de reguliere competitie bepaalt het wedstrijdprogramma van de play-offs. Het hoogst geëindigde team heeft thuisvoordeel en speelt een eventuele beslissingswedstrijd in eigen huis. Het eerste duel van de playoff-serie speelt het hoogst geëindigde team uit, het tweede ook thuis. Bijvoorbeeld. Mochten Den Bosch en SCHC zich voor de volgende ronde, de finale, van de play-offs plaatsen, dan heeft Den Bosch als hoogst genoteerde in de competitie, eerste, het thuisvoordeel ten opzichte van SCHC, dat tweede werd.

Voor de play-offs geldt het best-of-three-principe; de ploeg die als eerste twee zege behaalt, wint  de playoff-serie. Elke wedstrijd in de play-offs moet een winnaar opleveren. Bij een gelijke eindstand na 70 minuten nemen de ploegen direct shoot-outs. Dit jaar is er, in tegenstelling tot voorgaande jaren, dus geen verlenging. Elk team neemt om en om vijf shoot-outs. Als de stand na die serie gelijk is, nemen de ploegen om en om één shoot-out, totdat er een winnaar is.

Hoofdklasse

De top 4 plaatst zich voor de play-offs. Daarin speelt de nummer 1 tegen de nummer 4 en de nummer 2 tegen de nummer 3. Naast het landskampioenschap wordt er ook nog gestreden om Euro Hockey League-tickets. Die zijn inmiddels vergeven: aan Bloemendaal, Rotterdam en Kampong. Voor het Europese clubtoernooi voor damesteams zijn slechts twee tickets te vergeven. Eén is voor de nummer 1 van de competitie: Den Bosch. De andere is voor de winnaar van de play-offs. Indien dat ook Den Bosch is, gaat het tweede ticket naar de verliezend finalist.

De nummers 12 van de Hoofdklasse, Qui Vive en Pinoké, degraderen rechtstreeks naar de Overgangsklasse. De nummers 10, Hurley en Bloemendaal, en 11, Almere en MOP, spelen play-outs tegen overgangsklassers.

Overgangsklasse

De kampioenen van beide Overgangsklasse-poules spelen een playoff-serie tegen elkaar om het algeheel OVK-kampioenschap. Hierin geldt dat de kampioen met de meeste punten het thuisvoordeel in de eventuele beslissingswedstrijd geniet. Indien punten gelijk zijn wordt er gekeken naar gewonnen wedstrijden en daarna naar doelsaldo. De winnaar van die serie promoveert direct naar de Hoofdklasse. De verliezer speelt een nieuwe playoff-serie tegen de nummer 11 van de Hoofdklasse, waarin de overgangsklasser het thuisvoordeel in een eventuele beslissingswedstrijd geniet. De winnaar van die serie speelt het volgende seizoen Hoofdklasse, de verliezer Overgangsklasse.

Beide nummers twee van de Overgangsklasse spelen een playoff-serie tegen elkaar. Hierin geldt dat het team met de meeste punten het thuisvoordeel in de eventuele beslissingswedstrijd geniet. Indien punten gelijk zijn wordt er gekeken naar gewonnen wedstrijden en daarna naar doelsaldo. De verliezer van de serie is uitgespeeld. De winnaar speelt een nieuwe playoff-serie tegen de nummer 10 van de Hoofdklasse, waarin de overgangsklasser het thuisvoordeel in een eventuele beslissingswedstrijd geniet. De winnaar van die serie speelt het volgende seizoen Hoofdklasse, de verliezer Overgangsklasse.

De nummers 12 van de Overgangsklasse degraderen rechtstreeks naar de Eerste Klasse. De nummers 10 en 11 spelen play-outs tegen eersteklassers.

Eerste Klasse

De vier kampioenen van de Eerste Klasse spelen play-offs tegen elkaar. De beste kampioen (het team met de meeste punten, vervolgens meeste gewonnen wedstrijden, en als dat ook gelijk is het team met het beste doelsaldo), speelt tegen de slechtste kampioen een playoff-serie. Ook de tweede en derde kampioen spelen een serie tegen elkaar. Ook hier geldt weer dat de hoogst genoteerde het thuisvoordeel in de eventuele beslissingswedstrijd geniet. De winnaars van die series promoveren naar de Overgangsklasse. De verliezers van die series mogen in de herkansing tegen de nummers 11 van de Overgangsklasse. De beste nummer 11 uit de OVK, op basis van aantal punten, gewonnen wedstrijden en vervolgens doelsaldo, speelt tegen de slechtste overgebleven nummer 1 van de Eerste Klasse. De beste overgebleven nummer 1 van de Eerste Klasse speelt tegen de slechtste nummer 11 uit de OVK.

De vier nummers 2 van de Eerste Klasse spelen play-offs tegen elkaar. De beste nummer 2, het team met de meeste punten, vervolgens gewonnen wedstrijden en vervolgens doelsaldo, speelt tegen de slechtste nummer 2 een playoff-serie. Ook de tweede en derde nummer 2 spelen een serie tegen elkaar. Ook hier geldt weer dat de hoogst genoteerde het thuisvoordeel in de eventuele beslissingswedstrijd geniet. De verliezers van die series zijn uitgespeeld. De winnaars van die series spelen tegen de nummers 10 van de Overgangsklasse. De beste nummer 10 uit de OVK, op basis van aantal punten en vervolgens doelsaldo, speelt tegen de slechtste overgebleven nummer 2 van de Eerste Klasse. De beste overgebleven nummer 2 van de Eerste Klasse speelt tegen de slechtste nummer 10 uit de OVK.

De nummer 11 en 12 van de Eerste Klasse degraderen rechtstreeks naar de Tweede Klasse.


Wat vind jij? Praat mee...