Topscorers: de magische honderd in zicht voor Jip Janssen

In de Tulp Hoofdklassen blijven Yibbi Jansen (SCHC) en Jip Janssen (Kampong) aan de lopende band scoren. Een verdieping lager zien we in de Promotieklasse Dames eindelijk speelsters in de dubbele cijfers terechtkomen. In de Promotieklasse Heren verstevigden David Blom (Nijmegen) en Joep Troost (Almere) hun sterke posities.

Tulp Hoofdklasse Dames

Het moet raar lopen wil Yibbi Jansen er dit seizoen niet met de topscorerstitel vandoor gaan in de Tulp Hoofdklasse Dames. De strafcornerspecialiste van SCHC voegde afgelopen weekend op bezoek bij Hurley (1-3 zege) opnieuw twee treffers toe aan haar productie en staat nu op negentien doelpunten. Dat zijn er zes meer dan Lola Riera (HGC), die ook twee keer scoorde tijdens de vijftiende speelronde (2-2 tegen Bloemendaal).

Met negentien goals na vijftien speelronden ligt Jansen op schema om haar clubrecord van vorig seizoen te verbeteren. In 2021-2022 liet ze in de Tulp Hoofdklasse Dames 26 treffers aantekenen, een nieuw doelpuntenrecord voor een speelster van SCHC. Ze sleepte toen de prestatie van ploeggenote Ginella Zerbo uit de boeken, die in het seizoen 2018-2019 tot 24 competitietreffers voor de Bilthovense ploeg kwam.

SPEELSTER CLUB VD SC SB TOT.
Yibbi Jansen SCHC 2 15 2 19
Lola Riera HGC 12 1 13
Michelle Fillet Amsterdam 7 4 1 12
Felice Albers Amsterdam 9 2 11
Gitte Michels Hurley 9 2 11
Pien Dicke SCHC 11 11
Frédérique Matla Den Bosch 6 4 10
Annebregt Rietveld Rotterdam 8 2 10
Demi Hilterman Bloemendaal 9 9
Ginella Zerbo SCHC 8 1 9

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Tulp Hoofdklasse Heren

Verdediger Jip Janssen maakte het enige doelpunt van Kampong tijdens de verrassende nederlaag tegen Schaerweijde (2-1). Hij heeft nu 24 keer gescoord in de Tulp Hoofdklasse Heren en nadert een mijlpaal in zijn hockeyloopbaan. Janssen is nog acht doelpunten verwijderd van zijn honderdste doelpunt in competitieverband.

In de vorm waarin Janssen nu verkeert is het goed mogelijk dat we die jubileumgoal nog dit seizoen kunnen vieren: hij kwam tijdens de laatste acht speelronden telkens tot scoren en produceerde in die reeks zeventien doelpunten.

In de subtop van de topscorerslijst voegden Aki Käppeler (Klein Zwitserland) en Alexander Hendrickx (Pinoké) ook weer een doelpuntje toe aan hun totaal. Koen Bijen, aanvaller van Den Bosch, maakte de grootste sprong: hij staat dankzij zijn hattrick tegen Voordaan nu op twaalf treffers.

SPELER CLUB VD SC SB TOTAAL
Jip Janssen Kampong 0 23 1 24
Jeroen Hertzberger Rotterdam 7 11 4 22
Thierry Brinkman Bloemendaal 12 1 0 13
Aki Käppeler KZ 0 12 1 13
Alex Hendrickx Pinoké 0 13 0 13
Koen Bijen Den Bosch 10 2 0 12
Duco Telgenkamp Kampong 11 1 0 12
Roel Bovendeert Bloemendaal 8 2 0 10
Boris Burkhardt Amsterdam 4 5 0 9
Tim Swaen Bloemendaal 0 7 2 9
Miles Bukkens Pinoké 3 6 0 9

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Promotieklasse Dames

Na veertien speelronden in de Promotieklasse Dames zien we eindelijk speelsters in de dubbele cijfers terechtkomen. Janneke van de Venne (Oranje-Rood), Bo van Kempen (MOP) en Dhymara Lacroes (Almere) voeren nu gezamenlijk de topscorerslijst aan met tien treffers. Van hen maakte Van Kempen afgelopen weekend de grootste progressie: zij maakte een hattrick in de thuiswedstrijd tegen Were Di (5-1). Het was de eerste keer in dit seizoen dat zij er drie maakte in een duel.

Felicitaties voor MOP-speelster Bo van Kempen na één van haar treffers tegen Were Di. Foto: Roel van Gorp

Achter de drie lijstaanvoerders meldt Liz Klompmaker zich nadrukkelijk in de subtop. Zij nam beide doelpunten van Groningen voor haar rekening in het thuisduel met Almere (2-2) en staat nu op negen doelpunten in dit seizoen.

SPEELSTER CLUB GOALS
Dhymara Lacroes Almere 10
Bo van Kempen MOP 10
Janneke van de Venne Oranje-Rood 10
Liz Klompmaker Groningen 9
Amber Folmer Huizen 8
Daphne Voormolen Victoria 8
Tess Olde Loohuis MOP 7
Floks van der Beek Groningen 6
Roos Weers HIC 6
Lisa van Ierland MOP 6

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Promotieklasse Heren

David Blom en Joep Troost sloegen afgelopen weekend een klein gaatje met de concurrentie. Lijstaanvoerder Blom maakte het winnende doelpunt voor Nijmegen op bezoek bij Hurley (0-1), zijn zestiende treffer van deze competitie. Troost opende de scorende voor Almere in de thuiswedstrijd tegen Tilburg (2-2). De aanvaller scoorde voor de derde speelronde op rij.

In de grote groep met achtervolgers kwamen alleen Cédric Terwel (SCHC) en Jordi Schramel (Laren) tot scoren. Cartouche-speler Martijn van Grimbergen heeft de beste scorereeks in de Promotieklasse (vier duels op rij gescoord, vijf goals) maar staat met acht treffers nog niet in de bovenste regionen van het topscorersklassement.

SPELER CLUB GOALS
David Blom Nijmegen 16
Joep Troost Almere 14
Foppe Houting Gooische 11
Kenny Bain Laren 11
Bram Weers SCHC 11
Cédric Terwel SCHC 11
Mats Dicke Cartouche 10
Jordi Schramel Laren 10
Rick Doorenbos Victoria 10
Manuel Verga Almere 9
Conor Empey SCHC 9

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers


Wat vind jij? Praat mee...