Topscorers: vijftig goals in de Hoofdklasse voor Pien Dicke

Yibbi Jansen en Jeroen Hertzberger breidden hun doelpuntenproductie afgelopen weekend met ieder twee doelpunten verder uit. Jansen nam daardoor afstand van HGC’s Lola Riera, terwijl Hertzberger het gat met Kampong-topschutter Jip Janssen verder vergrootte.

Hoofdklasse Dames

Met nog één speelronde te gaan in dit kalenderjaar heeft Yibbi Jansen de beste papieren om als topscorer van de Hoofdklasse Dames de winterstop in te duiken. De middenvelder van SCHC voegde tegen Pinoké twee treffers toe aan haar totaal en staat nu op twaalf doelpunten. Haar openingsdoelpunt betekende haar honderdste treffer in de Hoofdklasse. De meeste daarvan maakte Jansen tegen Hurley (zestien), met Pinoké als goede tweede (dertien goals).

Van de achtervolgers van Jansen kwam alleen haar teamgenote Pien Dicke tot scoren. Zij staat nu op negen treffers, evenveel als SCHC-collega Ginella Zerbo. Met haar goal tegen Pinoké bereikte Dicke een mijlpaal in haar hockeyloopbaan: het was haar vijfstigste doelpunt in de Hoofdklasse. De 23-jarige spits maakte er negen bij HDM en 41 in dienst van SCHC.

SPEELSTER CLUB VD SC SB TOT.
Yibbi Jansen SCHC 2 8 2 12
Lola Riera HGC 9 1 10
Ginella Zerbo SCHC 8 1 9
Pien Dicke SCHC 9 9
Frédérique Matla Den Bosch 5 3 8
Gitte Michels Hurley 6 2 8
Michelle Fillet Amsterdam 5 1 1 7
Felice Albers Amsterdam 6 1 7

 

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Tulp Hoofdklasse Heren

Rotterdam-aanvaller Jeroen Hertzberger sloot de eerste competitiehelft af met twee doelpunten tegen HDM (1-3 zege) en gaat de winterstop in als topscorer van de Tulp Hoofdklasse Heren met 21 treffers. Met nog tien competitiewedstrijden in petto na de jaarwisseling moet de 36-jarige spits in staat zijn om het clubrecord van Roderick Weusthof aan te vallen. De Knoest kwam in het seizoen 2011-2012 tot 34 doelpunten in Rotterdamse dienst, nog altijd een ongeëvenaarde productie.

Jeroen Hertzberger staat door zijn twee goals tegen HDM nu op 400 officiële goals in zijn binnen- en buitenlandse clubloopbaan. Foto: Koen Suyk

Als Hertzberger zijn huidige doelpuntengemiddelde in het restant van het seizoen kan handhaven, zou hij zelfs de grens van veertig treffers in één seizoen kunnen bereiken. Taeke Taekema was in 2006-2007 de laatste speler die daarin slaagde. De voormalige strafcornerspecialist maakte toen 43 doelpunten voor Amsterdam. Een seizoen dáárvoor had de Duitse spits Christopher Zeller 47 keer gescoord in dienst van Bloemendaal.

SPELER CLUB VD SC SB TOTAAL
Jeroen Hertzberger Rotterdam 7 10 4 21
Jip Janssen Kampong 0 14 1 15
Thierry Brinkman Bloemendaal 11 1 0 12
Alex Hendrickx Pinoké 0 12 0 12
Aki Käppeler KZ 0 10 1 11
Duco Telgenkamp Kampong 9 1 0 10
Trent Mitton Amsterdam 8 0 0 8
Miles Bukkens Pinoké 3 5 0 8
Tjep Hoedemakers Rotterdam 8 0 0 8

 

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Promotieklasse Dames

Na negen speelronden delen liefst vijf speelsters de koppositie in de Promotieklasse Dames. Victoria’s Daphne Voormolen en Amber Folmer van Huizen voegden zich afgelopen weekend bij Liz Klompmaker, Tess Olde Loohuis en Janneke van de Venne, die al even op zes doelpunten staan.

Folmer maakte vier goals in haar laatste vier wedstrijden voor Huizen, terwijl Voormolen vier keer doel trof in haar laatste drie duels van haar ploeg.

SPEELSTER CLUB GOALS
Liz Klompmaker Groningen 6
Amber Folmer Huizen 6
Tess Olde Loohuis MOP 6
Janneke van de Venne Oranje-Rood 6
Daphne Voormolen Victoria 6
Dhymara Lacroes Almere 5
Roos Weers HIC 5
Thirsa Kho Oranje-Rood 5

 

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Promotieklasse Heren

Op het op één na hoogste niveau bij de mannen behield David Blom zijn voorsprong op Almere’s Joep Troost. De spits van Nijmegen scoorde één keer tegen HBS en staat nu op elf doelpunten. Blom presteert dit seizoen zeer constant: hij kwam in acht van de negen speelronden tot scoren.

In de bovenste regionen van de topscorerslijst maakte Victoria’s Rick Doorenbos net als Kjell Bakker van Nijmegen afgelopen weekend elk twee treffers. Doorenbos kwam daarmee op gelijke hoogte met Mats Dicke van Cartouche, die niet wist te scoren en zo op negen goals bleef staan.

SPELER CLUB GOALS
David Blom Nijmegen 11
Joep Troost Almere 10
Mats Dicke Cartouche 9
Rick Doorenbos Victoria 9
Thomas Vis Laren 8
Kjell Bakker Nijmegen 8
Conor Empey SCHC 8

 

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers


Wat vind jij? Praat mee...