Den Bosch wint na zwak eerste kwart topper van SCHC (4-3)

Den Bosch heeft zondag de topper tegen SCHC met 4-3 gewonnen. Aan de Oosterplas was de thuisploeg na een zwak eerste kwart uiteindelijk de betere van de twee topploegen. Daarmee blijven de Brabanders koploper in de Tulp Hoofdklasse Dames.

De eerste wedstrijd van 2024 was voor de twee titelkandidaten meteen een topduel. Waar de belangrijkste vraag natuurlijk was: wie komt het best uit de winter? SCHC kreeg vast een boost door het grijpen van de zaaltitel, maar Den Bosch bleef de gehele eerste seizoenshelft ongeslagen. En boekte de beste resultaten in de eerder gespeelde toppers tegen Amsterdam (2-1 winst) en SCHC (1-1).

Er was nog een grote meevaller voor de ploeg uit Bilthoven. Stichtsche kon zondagmiddag namelijk weer beschikken over aanvoerder Xan de Waard. De middenvelder kampte afgelopen maanden met een voetblessure, waardoor ze internationaal verstek moest laten gaan. Maar de ziekenboeg was daarmee niet leeg. Elzemiek Zandee raakte tijdens het Pro League-geweld met Oranje geblesseerd aan haar enkel. Ook Den Bosch was niet compleet: Anouk Brouwer revalideert van een knieblessure.

Xan de Waard teruggekeerd bij SCHC na haar blessure. Foto: Bart Scheulderman

De stuiterbal van Beljaars

In een prima gevuld stadion aan de Oosterplas was het Den Bosch dat vrij belabberd aan de wedstrijd begon. De ploeg van Marieke Dijkstra kreeg geen grip op het duel en had mazzel dat het na vier minuten ‘maar’ op een 1-0 achterstand stond. Keepster Josine Koning redde op inzetten van Pien Dicke en Mette Winter. Maar op de dribbel van Trijntje Beljaars – die de bal al stuiterend in de lucht voorbij Koning werkte – had de sluitpost geen antwoord.

In het eerste kwart was het alleen Frédérique Matla met een kansje voor Den Bosch. Ze tipte een pegel van Sanne Koolen tegen SCHC-keepster Alexandra Heerbaart aan.

De eerste corner van Matla

Het moest beter voor Den Bosch. Dat moet de boodschap zijn geweest van coach Marieke Dijkstra en assistent Austin Smith. Dat liet Matla zich geen twee keer zeggen. Zij pushte de eerste corner van de wedstrijd direct in het tweede kwart binnen. Zo stond het na iets meer dan een kwartier spelen weer gelijk aan de Oosterplas.

Het werd zelfs nog mooier voor Den Bosch, toen Maartje Krekelaar jongeling Babs Reijnen in de diepte aan kon slepen. Even klopte het niet achterin bij SCHC en daar maakte Reijnen goed gebruik van. Met haar backhand frommelde ze de bal door de benen van Heerbaart, die zag dat de inzet vervolgens tergend langzaam over de doellijn rolde. Geen wereldgoal, maar wel de 2-1 voor Den Bosch.

Frédérique Matla wordt gefeliciteerd met haar tweede doelpunt voor Den Bosch tegen SCHC. Foto: Bart Scheulderman

Niet veel later kreeg ook Stichtsche de allereerste strafcorner van de wedstrijd. Alle ogen gingen automatisch naar topscorer Yibbi Jansen. Maar zij had net even plaats genomen in de dug-out. Geen probleem, zo bleek al snel voor de ploeg van Lucas Judge. Want Beljaars kan het ook. Zij tekende voor haar tweede doelpunt en bracht haar ploeg weer op gelijke hoogte: 2-2.

Den Bosch mocht nog voor rust aanleggen voor strafcorner nummer twee en Matla probeerde hetzelfde trucje. Halfhoog in de rechterhoek. Maar nu redde Renée van Laarhoven wel op de lijn en zorgde zo dat de schade voor SCHC beperkt bleef.

Counter via Nunnink

Direct na rust was het weer Den Bosch dat op voorspong kwam. Dit keer via de counter. Laura Nunnink onderschepte een bal vlak voor de eigen cirkel en zette ‘m op het lopen. Begeleid door Matla, die uiteindelijk met haar backhand in de lange hoek raak schoot: 3-2.

Dat povere eerste kwart van de thuisploeg werd in kwart drie helemaal weggepoetst toen Pien Sanders uit de derde Bossche corner raakt pushte. Zij maakte de 4-2 uit een goed uitgevoerde cornervariant via Koolen op de aangever.

Het duel aan de Oosterplas leek gespeeld, tot Babs Reijnen en Romee Joosten achter elkaar met groen op de strafbank plaats mochten nemen. SCHC maakte gebruik van dat overtal en Maud van den Heuvel bracht met een forehandschot de spanning terug in de wedstrijd: 4-3. Maar dichterbij kwam de ploeg uit Bilthoven niet. Den Bosch blijft ongeslagen en koploper. En SCHC? Dat zal nog regelmatig terugdenken aan dat eerste kwart. Toen had het moeten gebeuren.