Amsterdam na shoot-outs voor de 21ste keer landskampioen

Amsterdam is op Tweede Pinksterdag kampioen van Nederland geworden door SCHC in de NK-finale te verslaan met shoot-outs. Het was een schitterende climax van een prachtige finale. Amsterdam heeft nu evenveel landstitels in bezit als aartsrivaal Den Bosch: 21. Voor SCHC is het wéér een gemiste kans om voor het eerst landskampioen te worden.

‘Wij zijn kampioen! Wij zijn kampioen!’ zongen de supporters van Amsterdam nadat Maria Verschoor de winnende shoot-out had binnengeschoten. Nadat Felice Albers (Amsterdam) de eerste shoot-out verzilverde, was het Yibbi Jansen (SCHC) die miste. Freeke Moes vergrootte vervolgens de voorsprong voor Amsterdam. Ook Kyra Fortuin (SCHC) en Marijn Veen (Amsterdam) misten niet. Daarna was het Mette Winter die via keepster Veenendaal naast schoot, waardoor Amsterdam op matchpoint stond. De rake poging van Maria Verschoor leidde Amsterdam uiteindelijk naar de landstitel.

Vreugde bij Amsterdam na het doelpunt van Stella van Gils in de finale tegen SCHC. Foto: Willem Vernes

Coach Robert Tigges sprong na de shoot-out van Verschoor een gat in de lucht. Dat leek eind augustus nog vrijwel ondenkbaar. Slechts een paar weken voor de start voor de competitie trok de architect van dit Amsterdamse succes zichzelf nog terug als hoofdcoach van Amsterdam, nadat intern de pleuris uitbrak. Twee weken lang zat Tigges thuis. ‘Een verschil van inzicht met de spelersgroep’, klonk het diplomatiek uit de mond van de sympathieke coach. Hun wegen leken voor de buitenwereld definitief te scheiden. Maar twee weken later was Tigges alweer terug op zijn post, en meldde hij dat de plooien waren gladgestreken.

Niet de favoriet, maar de underdog

Die affaire was misschien wel één van de redenen dat Amsterdam dit seizoen door veel hockeyliefhebbers niet als favoriet, maar als underdog werd gezien. Vrijwel heel het seizoen ging het alleen maar over SCHC en Den Bosch. SCHC stond praktisch het hele jaar bovenaan in de competitie. Den Bosch wordt vanwege de 21 landstitels in de afgelopen 25 jaar natuurlijk altijd gezien als favoriet. Maar voor Amsterdam werden aanvankelijk een stuk minder stuivers gegeven. Pas na het uitschakelen van Den Bosch in de halve finales veranderde dat.

De kracht van Amsterdam zat ‘m dit seizoen vooral in de voorhoede. Amsterdam beschikt over opvallend veel speelsters die kunnen scoren. Michelle Fillet maakte er achttien, gevolgd door Felice Albers (dertien), Freeke Moes (elf), Marijn Veen (negen), Fay van der Elst (negen) en Fiona Morgenstern (zes). De meeste assists kwamen van de stick van Veen: tien. Albers gaf negen keer een assist en Van der Elst zevenmaal. De afmakers waren de aangevers, en de aangevers waren de afmakers. Dat unieke wapen bleek uiteindelijk één van de sleutels tot de 21ste landstitel.

Pien Dicke wordt bedolven door haar teamgenoten na de 2-2 vlak voor tijd in de finale tegen Amsterdam. Foto: Willem Vernes

Het was SCHC dat maandagmiddag een droomstart kende. De Amsterdamse aanvaller Marijn Veen had op eigen helft moeite met aannemen van een pass van Sabine Plönissen, waarna Xan de Waard druk op haar zette en de bal van haar afsnoepte. Wat volgde, was een razendsnelle turn-over. In een flits vond De Waard de stick van teamgenoot Laurien Leurink, die op volle snelheid tegenstander Plönissen voorbij sprintte. Met haar backhand ramde de oud-international van het Nederlands elftal de bal langs keepster Anne Veenendaal, in het dak van het doel. Het thuispubliek in Bilthoven ontplofte. SCHC leidde met 1-0, na 49 seconden hockeyen.

De minuten daarna hield Stichtsche de touwtjes in handen. Veenendaal voorkwam zelfs dat Trijntje Beljaars de 2-0 binnenschoot. Een vroege tweede goal zou de ploeg uit Bilthoven ongetwijfeld nog meer vleugels hebben gegeven. Amsterdam wist de Bilthovense storm tot bedaren te brengen en zelf een hogere versnelling te vinden. Verdediger Floor de Haan kreeg het op haar heupen en vond met een prachtige pass teamgenoot Van der Elst. Uit de draai schoot zij met haar forehand de 1-1 tegen de touwen. Toen waren er nog maar tien minuten gespeeld. Dit was een heerlijk begin van een prachtige finale.

Kansen, maar bij rust 1-1

Toen Stichtsche in het tweede kwart de eerste strafcorner van de wedstrijd versierde, kreeg de thuisploeg een droomkans om weer de leiding te nemen. Yibbi Jansen stond binnen de lijnen, klaar om de trekker over te halen. Haar sleeppush was hoog, maar recht door het midden, waardoor zij keepster Veenendaal niet wist te verrassen. SCHC bleef dominant, maar Amsterdam miste via Freeke Moes ook een grote kans. Op slag van rust haalde Amsterdam ook hun eerste strafcorner, maar die werd door Ilse Kappelle te hoog geflatst en dus afgefloten, waardoor het 1-1 bleef.

Vroeg in het derde kwart vloog de finale pas echt in vuur en vlam. Plönissen flatste de bal op de voet van lijnstop Renée van Laarhoven, die daarmee een Amsterdams doelpunt voorkwam. De scheidsrechter vroeg zelf de video-referral aan. Die oordeelde dat Amsterdam een strafbal moest krijgen. Van der Elst stapte naar voren en had de uitgelezen kans om haar ploeg op een 1-2 voorsprong te zetten. Om haar uit haar concentratie te krijgen, waaide er vanuit het publiek secondenlang een boegeroep over het veld heen. Vervolgens pushte Van der Elst de bal op de paal.

Naarmate de wedstrijd vorderde, nam Amsterdam het momentum over. De ploeg van coach Tigges omsingelde de cirkel van SCHC steeds meer en versierde opnieuw een strafcorner. Floor de Haan vuurde de bal op het Bilthovense doel af, maar stuitte op een uitloopster. Plotseling lag de bal voor de stick van Stella van Gils. Zij was het die uit de rebound via een stick van SCHC de 1-2 binnenschoot. Amsterdam profiteerde optimaal van het waardeloze derde kwart van SCHC.

Teleurstelling bij Elzemiek Zandee, coach Lucas Judge en Laurien Leurink na het verlies van SCHC in de finale van de play-offs tegen Amsterdam. Foto: Willem Vernes

De laatste vijftien minuten ging het thuispubliek er nog één keer achter staan. Stichtsche versierde een strafcorner. Het was een ultieme mogelijkheid voor Yibbi Jansen om de 2-2 binnen te slepen, maar de videoscheidsrechter draaide die beslissing terug.

Late gelijkmaker

Met nog vijf minuten op de klok flikte Stichtsche het toch. Eerst was het Van Gils die met geel naar de kant werd gestuurd. Pien Dicke tipte vervolgens op een voorzet van Famke Richardson de 2-2 binnen. Het thuispubliek explodeerde. Met een man meer probeerde Stichtsche de winst in reguliere speeltijd het vuur te slepen, maar uiteindelijk waren het shoot-outs die de beslissing moesten brengen. Daarin trok Amsterdam aan het langste eind.

De dames van Amsterdam en de beker na het winnen van de landstitel ten koste van SCHC. Foto: Willem Vernes

Lees hieronder de hoogtepunten van de tweede en beslissende wedstrijd van de finale van de play-offs tussen SCHC en Amsterdam


11 Reacties

  1. robvisser

    Sneu voor SCHC, maar dat telt niet in de topsport. Hoewel het nog 2-2 eindigde was SCHC te weinig baas in eigen huis. Na die 1-0 hadden ze moeten doorpakken. Je moet echt op de toppen van je kunnen presteren en dat deed SCHC vandaag te weinig. Het was qua veldspel niet goed genoeg. Ook nauwelijks een strafcorner gehaald. Hoewel shoot-outs ook anders kunnen vallen, was dit geen onverdiende winst van Amsterdam. Bij SCHC ontbreekt denk ik toch de killersmentaliteit, iets wat Xan de Waard overigens wel echt heeft.

  2. peter-de-ruiter

    Mooi teruggekomen door SCHC. Amsterdam terechte winnaar. Goede zomer iedereen. Tot volgend seizoen!

  3. Piensmits

    Felicitaties aan Amsterdam, zonde voor SCHC. Had het de wederom fantastische spelende De Waard gegund. De hele discussie was achteraf nergens voor nodig, aangezien Jansen zichzelf 6 minuten uitschakelde in het laatste kwart. Prachtige veldgoals gezien. Bijzonder dat voor Amsterdam niet de internationals scoorden, maar zegt alles over hun klasse in de voorhoede. Illustratief was de gele kaart voor het matige seizoen voor van Gils en ook voor het matige spel van Jansen deze finale. Het middenveld werd regelmatig via de zijkanten overlopen. Op het moment dat de shoot outs kwamen vond ik Amsterdam in het voordeel, met name vanwege de keeper. Heerbaart is fantastisch, maar heeft geen enkele shoot out gepakt tegen Den Bosch in de EHL en helaas voor SCHC ook niet nu tegen Amsterdam. Volgend jaar weer een nieuwe kans.

  4. eric-van-hegelsom

    Te gek voor woorden dat een ongeslagen team niet automatisch landskampioen is, sjapoo hockeybond om zo iets te verzinnen 👏👏👏

    1. robdux

      Dit doen ze bij bijna elke sport. It’s all in the game. Je moet er als team gewoon staan als het moet gebeuren.

  5. robvisser

    @eric-van-hegelsom Ik ben het met je eens dat het een rare formule is, maar het is (helaas) altijd zo geweest. Deze keer was het denk ik niet per se in het voordeel van SCHC dat het slechts over twee wedstrijden ging, maar ook daar doe je niks aan. SCHC was niet top vandaag, nu het erom ging, en het is nog steeds wel jammer dat Jansen de vorige wedstrijd een paar keer op de bank zat toen er strafcorners waren. Nu haalden ze slechts een enkele strafcorner.

  6. edwin-smolders

    Je bent geen kampioen na 22 competitiewedstrijden, maar na de play-offs. Op basis van vier play-off wedstrijden is dit de terechte kampioen. Ja, ik had het SCHC op basis van deze finale gegund, maar de betere heeft vandaag gewonnen. Ik was sceptisch tegen de nieuwe play-off opzet over twee wedstrijden, maar het heeft wel wat op deze manier. Wat mij betreft blijven de finales wel altijd bij de clubs georganiseerd worden en niet op neutraal terein. Dit soort dagen hoort op de clubs.

  7. MikeDenP

    Beste Eric, Dit is al zo sinds de midden jaren 90. Zuur dat dit nu SCHC is overkomen, maar in het verleden hebben zij juist profijt gehad van deze regels toen zij om het landskampioenschap mochten spelen, zonder eerste te zijn geweest in de competitie. Dus nu even goed uithuilen en dan volgend seizoen weer opnieuw proberen om de playoffs te halen en die vervolgens te winnen.

  8. lynnBosman

    Gefeliciteerd Amsterdam, een terechte winnaar. Twee fantastische finales gezien met De Waard en Verschoor in deze finale als absolute uitblinkers. Diepe buiging voor de shootout nemers, ga er maar aan staan. Veenendaal heeft daar het verschil gemaakt voor Amsterdam, hield de shootouts van Jansen en Winter er knap uit. Ik heb in het verleden best wel wat kritiek geuit op Kapelle, maar het mag ook gezegd worden dat ik haar stabiel en erg goed vond spelen.

  9. lynnBosman

    ^ Nee hoor: volleybal, ijshockey, basketbal, handbal, softbal, honkbal hebben allen play offs. Alleen voetbal ( muv België), golf en wedstrijden waarin het gaat om tijd (zoals schaatsen) is de nummer 1 kampioen. En Tim Steens: Stella van Gils niet Gilst.

  10. peter-de-ruiter

    De playoffs bij het hockey zijn overigens ergens in de jaren 90 ingevoerd. HDM was een van de laatste landskampioenen bij de heren. Om de competitie (zowel voor de kampioen als de degradanten) aantrekkelijker te maken zijn de playoffs ingevoerd. Aantrekkelijker is het zeker geworden.


Wat vind jij? Praat mee...