Round-up Tulp HK (D): Kampong uit gevarenzone na zege

De dames van Kampong hebben zondag dankzij de 5-3 zege op Rotterdam de gevarenzone in de Tulp Hoofdklasse Dames verlaten. De Utrechtse ploeg klom dankzij de driepunter naar de achtste plaats. Tilburg zakte naar de tiende plaats na de 2-0 nederlaag tegen Den Bosch. Koploper SCHC was met 3-1 te sterk voor Hurley en HGC sleepte op de valreep een gelijkspel (2-2) tegen Bloemendaal uit het vuur.

HGC – Bloemendaal 2-2

HGC heeft niet optimaal kunnen profiteren van het puntenverlies van concurrenten Hurley en Pinoké. De ploeg van Suzan Veen-Van der Wielen moest zelf alle zeilen bijzetten om een nederlaag tegen Bloemendaal te voorkomen. Na twintig minuten leidde Bloemendaal met 2-0. Uiteindelijk werd die achterstand gerepareerd. Beide HGC-treffers kwamen op naam van strafcornerspecialiste Lola Riera, waarvan de tweede vlak voor het eindsignaal. Door de puntendeling blijft HGC zesde op de ranglijst voor Bloemendaal dat zevende staat op drie punten achterstand.

Rotterdam – Kampong 3-5

Kampong heeft door een 5-3 zege op concurrent Rotterdam de degradatiezone verlaten. De Utrechters klommen door de vierde overwinning van het seizoen naar de achtste plek. Rotterdam blijft de nummer elf van de competitie.

In de beginfase werd het publiek aan de Hazelaarweg op z’n wenken bediend. Een explosief eerste kwartier zorgde voor vier corners, een paar grote kansen en – het belangrijkst – drie doelpunten. Annebregt Rietveld opende namens Rotterdam de score uit haar wapen, de strafcorner. Kampong stelde echter snel orde op zaken via treffers van de sterk spelende Mea de Vries, die haar eerste goal voor de Utrechters maakte, en Bente van der Veldt. Haar rake backhand uit de klus betekende de 1-2.

Rotterdam kreeg kansen zat op de gelijkmaker. Voor en na rust kreeg de thuisploeg twee corners, maar die gingen er op alle mogelijke manieren niet in. De ene keer lag de uitloop in de weg, de andere keer mislukte een variant of keerde Kampong-goalie Ayeisha McFerran de inzet van Rietveld. Toen Rotterdam was uitgeraasd herpakte Kampong de controle en viel de fraaie 1-3. Van der Veldt was wederom een eindstation van een fraaie aanval over meerdere schijven.

Het verzet van de ploeg van Brian Vervoort was daarmee wel gebroken. Sterker nog, ze kregen nog twee treffers om de oren in de laatste tien minuten. Eerst was het Luna Fokke die vanaf de kop van de cirkel de 1-4 op de borden pushte. Een paar minuten later was de jonge international de aangever bij de 1-5 van wederom De Vries.

Rietveld maakte in de laatste minuten de stand nog iets dragelijker door een strafbal en een -corner te benutten, wat de eindstand op 3-5 bracht. Een klein doekje voor het bloeden voor Rotterdam, dat na dit weekend vaster op de voorlaatste plaats staat. Ondertussen zullen ze in de havenstad de opmars van het opgeleefde Klein Zwitserland angstvallig in de gaten houden. Na vijftien duels is het verschil met de Haagse hekkensluiter geslonken tot vier punten.

Luna Fokke in duel om de bal tijdens Rotterdam-Kampong in de Tulp Hoofdklasse Dames. Foto: Willem Vernes

Tilburg – Den Bosch 0-2

Voor de allereerste keer in de historie van de Tulp Hoofdklasse Dames stonden beide ploegen tegenover elkaar in Tilburg. Net als in de heenwedstrijd was het verschil tussen de Brabantse teams klein. Joosje Burg en Frédérique Matla zorgden zondag voor overwinning voor de landskampioen. De ploeg van Marieke Dijkstra is nu al twaalf wedstrijden op rij ongeslagen (W9 G3) in de competitie. Tilburg incasseerde de vierde nederlaag in vijf duels. Omdat concurrent Kampong wel punten pakte, zakte de promovendus naar de tiende plek op de ranglijst.

Hurley – SCHC 1-3

Koploper SCHC liet zich niet verrassen door nummer vier Hurley en boekte de 24ste zege van de laatste 26 duels in de Tulp Hoofdklasse Dames. Daarmee verlengde de ploeg van Lucas Judge de ongeslagen reeks naar 39 competitiewedstrijden. Topscorer Yibbi Jansen tilde met twee doelpunten haar seizoentotaal op naar 19 treffers. Het was voor Hurley de tweede nederlaag in drie duels, maar dat had geen gevolgen voor de ranglijst. De ploeg van coach Robbert van de Peppel blijft vierde met een punt voorsprong op nummer vijf Pinoké.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het tweede deel van de vijftiende speeldag in de Tulp Hoofdklasse Dames