Bloemendaal oppermachtig in herhaling van NK-finale

De reprise van de play-off-finale is een overduidelijke prooi geworden voor Bloemendaal. De Mussen haalden met 4-1 uit tegen Pinoké, dat dit seizoen nog niet verloren had. Voor Bloemendaal was het alweer de vierde zege in vijf duels.

Nog geen vijf maanden geleden stonden ze tegenover elkaar in de finale om het landskampioenschap. Met ieder compleet een eigen verhaal. Bloemendaal als de grote favoriet, het team to beat. De landskampioen van de laatste twee edities en de ploeg die eerder die lente al beslag legde op de EHL.

En dan was er Pinoké. De seizoensurprise, die voor het eerst in de play-offs stond. In twee uiterst hectische halve finales werd Amsterdam verslagen, waardoor het hockeyjaar nóg mooier werd voor de Steekneuzen. Wat waren ze vervolgens dichtbij een succes in de eerste zinderende finale-ontmoeting, die Bloemendaal ternauwernood won na het nemen van shoot-outs (na zeventig minuten stond het 3-3). Een paar dagen later was de strijd een stuk ongelijker en werd het 3-0 voor de Mussen.

Zondag hadden de laatkomers een probleem op het zonovergoten complex van Pinoké. Wie er de eerste vier minuten niet bij was geweest, die had niet minder dan zes corners aan zich voorbij laten gaan. Twee voor Bloemendaal – al na een halve minuut – vier voor de thuisploeg. Ze hadden allemaal hetzelfde resultaat: gekraakt, gekeerd of gemist, mede dankzij prima keeperswerk aan beide kanten.

Bloemendaal richt zich op

Na dat enerverende begin trok Bloemendaal de wedstrijd naar zich toe. Met name in het tweede kwart was de kampioen de bovenliggende ploeg. De formatie van Rick Mathijssen kwam dan ook terecht op voorsprong, na 21 minuten. Een scoop van achteruit – randje cirkel – ging het hele veld over en plofte zo’n zeventig meter verder in de stick van Thierry Brinkman. De aanvaller, die vijf maanden terug in de eerste finale ook de eerste treffer maakte, nam de hoge bal fantastisch aan, maaide er eerst ongevaarlijk overheen en schoot daarna alsnog raak: 0-1.

Pinoké wist even niet waar ze het zoeken moesten. Een kapflats van Jorrit Croon, over de uitgekomen doelman Hidde Brink, had bijna een parel van een tweede treffer opgeleverd. De inzet van de international zeilde een paar centimeter over het doel. De gastheren konden als antwoord slechts een backhand van Marlon Landbrug produceren, uit een vrij onmogelijke hoek. Het toonde op dat moment de aanvallende onmacht van Mahieu’s ploeg na de openingsgoal.

Na rust herstelde Pinoké zich. Dat wil zeggen: de Amsterdammers toonden wat meer lef en kregen als beloning twee corners. Wederom slaagde specialist Alexander Hendrickx er niet in om toe te slaan. Ook een rebound van Morris de Vilder werd prachtig van de lijn gehaald. Pijnlijke en wellicht beslissende momenten, zo bleek vlak daarna. Want uit de twee korte hoekslagen die Bloemendaal kreeg, werd wel gescoord. Tim Swaen deed dus wat Hendrickx naliet en pushte laag binnen, 0-2. Het was de honderdste goal van de Brabander in de Hoofdklasse.

De knock-out

De knock-out kwam vier minuten later via Jasper Brinkman, die ook de volgende corner tot doelpunt promoveerde. Pinoké tolde het vierde kwart in en had alle mazzel van de wereld dat Casper van der Veen wat laconiek omsprong met een grote kans op de 0-4. Het grote talent van Bloemendaal schoof de bal vogeltje vrij tegen de paal. Die vierde treffer kwam er vlak daarna alsnog. Terwijl Pinoké met tien man stond – na een gele kaart van Joppe Stappenbelt – pushte Jasper Brinkman zijn tweede van de middag binnen.

Pinoké snakte naar het einde van de wedstrijd. Het contrast met een maand of vijf geleden, met die eerste finale om het landskampioenschap, was heel groot. De uitdager die de gevestigde orde toen verraste, werd nu op alle fronten afgetroefd. Dat Florent van Aubel vlak voor tijd nog de 1-4 maakte, daar kon dan ook niemand aan de Jan Tooroplaan echt blij mee zijn.

Pinoké – Bloemendaal 1-4 (0-1)
21. Thierry Brinkman 0-1
39. Tim Swaen 0-2 (sc)
43. Jasper Brinkman 0-3 (sc)
51. Jasper Brinkman 0-4 (sb)
58. Florent van Aubel 1-4