Schaerweijde zet met zege reuzenstap in mini-competitie

Schaerweijde heeft een flinke slag geslagen in de strijd tegen degradatie. Tegen concurrent Voordaan werd het in Zeist 3-1, waardoor de ploeg van Albert Kees Manenschijn van de nul af is. De bezoekers wachten ook na donderdagavond nog op hun eerste punten.

Vriend en vijand was het er voorafgaand aan dit hoofdklasse-seizoen over eens. Er zou dit jaar een tweedeling ontstaan. Eentje bovenin, waar maar liefst acht, misschien wel negen teams mee willen doen om de play-offs. En ja, dan bleven er nog drie plekken over. Plaats tien, elf en twaalf. De posities onder de rode streep. De gevarenzone.

En laten er nu net dit jaar drie teams gepromoveerd zijn. HDM en inderdaad, Schaerweijde en Voordaan. Als de schijn niet heel erg bedriegt, gaan zij het onderin uitvechten. De mini-competitie tussen de ‘kleine drie’. De eerste aflevering van de nu al spannende degradatiestrijd, stond donderdagavond op het menu in Zeist.

Een duel dat nog belangrijker was geworden voor de verrassende zege die HDM zondag boekte tegen Klein Zwitserland (3-2). HDM is daardoor als eerste nieuwkomer van de nul af; Schaerweijde en Voordaan moesten vanavond de achtervolging inzetten.

Leenhouts sleept de 1-0 binnen na acht minuten. Foto: Willem Vernes

De sponsortent als toevluchtsoord

Dat wilden beide ploegen heel graag doen in een prachtige derbysfeer. Alles was in huis om eer een dik feest van te maken. Een prachtige tribune met zicht – uiteraard op De Kuil -, een feesttent voor de sponsoren, dampende hitjes van Harry Styles en Flemming en een hoop slingers. Helaas kwam het ook nog rond half negen met bakken uit de hemel in Zeist, zodat de sponsortent een droog toevluchtsoord werd en op de tribunes alleen een paar paraplu’s te zien waren.

Van het slechte weer trok Pepijn Leenhouts zich niets aan. Een van de grote talenten van Schaerweijde benutte na acht minuten de eerste corner van de wedstrijd. Het was zelfs de eerste kans in de kelderkraker, waarin het daarvoor aftasten met een hoofdletter A was. Schaerweijde controleerde, Voordaan zocht met de hoge bal de snelle break. Met name de superhandige Erik Hemesath werd gezocht, een van de voornaamste wapens van de Groenekanners in het promotieseizoen.

Het was niet hij, maar zijn oude maatje Thur Stadelmaier die het scorebord in beweging bracht. De spits, afgelopen zomer overgestapt van Voordaan naar Schaerweijde, tekende na 22 minuten voor de 2-0. Vlak daarna benutte Patrick van der Heijden een spaarzame kans voor de bezoekers; hij schoot met een droge knal diagonaal fraai raak.

Westendorp na zijn rake strafbal. Foto: Willem Vernes

Vuurwerk aan het eind van kwart twee

Dat leek de ruststand te worden, totdat Schaerweijde in de slotminuut van kwart twee drie corners kreeg. De laatste inzet kwam op de lijn tegen een verdediger van Voordaan, waardoor de bal op de stip belandde. Het buitenkansje werd vrij simpel benut door Jelle Westendorp, die daarmee zijn ploeg op een 3-1 voorsprong bracht.

Na al dat vuurwerk aan het eind van kwart twee, was er na rust een stuk minder te genieten. Casper Horn zorgde voor een spaarzaam hoogtepuntje, door schitterend te soleren door de defensie van Voordaan. De oud-speler van Amsterdam kwam een heel eind, maar zijn actie eindigde met een schotje tegen de zijplank.

Schaerweijde ging wat slordiger spelen, al bleek Voordaan niet in staat daarvan te profiteren. De bezoekers liepen achter de feiten aan en hadden alle geluk van de wereld dat Westendorp nog twee flinke kansen op de 4-1 miste. De aanvaller raakte eerst van dichtbij de paal en produceerde vlak daarna in kansrijke positie een slap schot. Aan de overkant kreeg Voordaan nog vier corners in de laatste tien minuten, veel meer dan in de eerste vijftig bij elkaar.

De cornerdefensie van Schaerweijde stond echter als een huis, waardoor de mannen van Manenschijn kregen waar ze recht op hadden: een overwinning.  Voordaan is na vanavond de enige puntloze ploeg in de Hoofdklasse.

Schaerweijde – Voordaan 3-1 (3-1)
8.Pepijn Leenhouts 1-0 (sc)
22.Thur Stadelmaier 2-0
27. Patrick van der Heijden 2-1
30.Jelle Westendorp 3-1 (sb)